Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Tehnologia în următorii 30 de ani

Creat de Scientia, Aprilie 02, 2011, 05:19:35 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Ce tehnologie va avea cel mai mare impact asupra vieţii omeneşti în următorii 30 de ani?

Biologia sintetică
2 (22.2%)
Folosirea nanoroboţilor în medicină
4 (44.4%)
Folosirea conexiunilor digitale pentru acţiunea la distanţă
0 (0%)
Softul de traducere între limbile planetei
1 (11.1%)
Maşinile care vor avea conştiinţă
2 (22.2%)

Numărul total de membrii care au votat: 5

Votare închisă: Iunie 01, 2011, 06:16:01 PM

Scientia

Am preluat ideea acestui sondaj de pe site-ul New Scientist (unde puteţi vota până pe 12 aprilie). Desigur, în afara votului, se pot face comentarii pentru opţiunile avute.


florin_try

#1
Am votat cu folosirea robotilor in nanomedicina. Cu poluarea si alimente modificate genetic, numarul de boli va creste. E probabil relevant de spus in statele dezvolvate precum America, Canada, una din 3 persoane ajung sa aiba cancer. Asadar cercetarea in domeniul medicinal ar trebui sa fie importanta si in crestere / demand in viitor. In general, cu avansul tehnologic nu vom deveni mai stabili ci mai fragili caci vom produce entropie cu o rata mai mare.

Deci, nanorobotii ar delivera componenta activa exact unde trebuie si cit trebuie. S-ar reduce mult efectele secundare.
Azi e in mare voga cercetarea privind  folosirea de polimeri pentru a transporta componenta activa unde trebuie: combini componenta activa la un subrstrat polimeric, polimerul e transportat in organism si cind ajunge unde trebuie are loc reactia chimica inversa de dezlegare a componentei active de polimer, si ataca tesutul 'bolnav'. Dupa un timp bine determinat, apa va degrada polimerul la componente simple inofensive usor eliminabile din organism.
De unde ar sti polimerul ala ca a ajuns la tesutul bolnav (sa zicem malign) si nu la un tesut bun? Pai de exemplu mediul chimic din tesutul bolnav e usor diferit de cel sanatos, iar asta ar fi suficient pentru a discrimina; desigur e o chesite delicata.
Ceva similar ar fi si cu nanorobotii, doar ca ar putea fi facuti mai functionali si mai selectici si poate chiar mai operationali.

Un alt motiv pentru care as atribui domeniului medicinal rolul cel mai mare reprezinta banii imensi investiti in cercetarea acest domeniu si situatia asta se va perpetua deoarece aceasta industrie are practic cel mai puternic loby.

-------
Din start am exclus ultimul punct Maşinile care vor avea conştiinţă intrucit nu cred ca se va ajunge acolo nici macar in principiu. In nici intr-un caz in 30 de ani.

Punctele 3 si 4 (Folosirea conexiunilor digitale pentru acţiunea la distanţă  si Softul de traducere între limbile globului ) se folosesc si azi(to some extent), dar nu cred ca vor avea un impact major.

Biologia sintetica am exclus-o pentru ca probabil va necesita mai mult de 100 ani sa ajungem la asa ceva.
Natura a avut nevoie de miliarde de ani pentru a 'crea' biologia.  

morpheus

Daca nu ne limitam la cele prinse in sondaj, eu as alege intre Internet, care nu si-a atins punctul de maxim nici pe departe si fuziunea nucleara, pana prin 2030, daca imi aduc eu bine aminte, asteptandu-se ceva rezultate de la ITER...
Cu momentul în care ne naştem, timpul începe să ne ia viaţa înapoi. (Seneca)

Adi

Eu as spune ca impactul major asupra oamenilor va fi dat de aplicarea pe scara larga a celulelor stem in vindecarea bolilor. Descoperirile exista, trebuie doar perfectata aplicatia tehnologica, iar 30 de ani pare timp suficient pentru a face asta. In special m-ar interesa regenerarea nervilor la persoanele paralizate in accidente (asta ar salva major pe putini oameni) si cresterea la loc a dintilor (asta ar ajuta cu cate putin pe majoritatea oamenilor). In aceeasi linie de gandire, as mentiona progresele ce se vor face (caci au inceput deja) pentru a creste artificial (nu stiu daca tot din celule stem) de organe umane in laborator, pentru a fi apoi transplantate la om.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

Punctul III e un pic neinspirat ca formulare (prima mea reacție a fost ceva de genul  ??? următorii 30 de ani, păi asta se face de prin anii '70-'80), dar de fapt în original e vorba de asta:

CitatIn the next 30 years the user's sense of realism when employing digital connections will converge on the sense of actually being there. Control of a machine on location will add a sense of presence. In effect, geography will increasingly lose meaning. This will have profound implications for our way of life, particularly on commuting and travel. Furthermore, locally there will be significant economic and legal ramifications. Internationally, change will be slower, but the nation state is in fact a geographic monopoly and will be challenged by this development.

Eu unul cred că aceasta va avea impactul cel mai bine resimțit la nivel social pentru că este un aspect foarte accesibil ca preț și foarte ușor de adoptat. Mașinile cu conștiință mi se pare nerealiste cu un termen de 30 de ani, cu atât mai mult cu cât domeniul AI este de atâția ani subfinanțat, iar celelalte, chiar dacă ar fi realiste, nu cred că vor putea fi făcute suficient de ieftine încât să fie accesibile pe scară largă în 30 de ani, ca să aibă vreun cine știe ce impact.

AcidCarbonic

eu unul am votat pentru translator, mi se pare cel mai logic, practic si realizabil. un bun pas pentru o lume mai buna e sa ne intelegem cu totii, nu nanoboti si lupte sci-fi, masinarii cu sentimente sau etc  ;D

sumalan dorin

Salutari


Eu zic ca toate pot fii realizate in maxim 30 de ani,asta bineinteles depinzand de interesele economice a tarii care a produs respectiva tehnologie

Nu cred ca din moment ce ai o noua idee despre o aplicatie tehnologica sa nu faci cercetari amanuntite.Iar dupa ceva cercetari, tehnologia respectiva sa fie declarata : nerealizabila decat peste vreo...100 de ani cel putin.

Chioru

Am votat al doilea raspuns, "folosirea nanorobotilor in medicina" si tin sa-mi justific alegerea pornind de la modul in care a fost formulata intrebarea: "ce tehnologie va avea cel mai mare impact...?" Inteleg ca alegerea raspunsului se doreste o previziune la rece, indiferenta la propriile sperante, idealuri, dorinte ;-), un raspuns ales dintr-o gama limitata.
Drept pentru care am judecat astfel: domeniul militar si cel medical (prin intermediul industriei farmaceutice) sunt unicele domenii in care cercetarea primeste de la an la an din ce in ce mai multe fonduri. Nanontehnologia face in acet mod progrese uriase de la zi la zi (si netul e plin de dovezi), drept pt care presupun ca folosirea nanorobotilor in medicina va avea cel mai mare impact asupra vietii omenesti...

florin_try

#8
Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 02, 2011, 07:19:35 PM
Mașinile cu conștiință mi se pare nerealiste cu un termen de 30 de ani, cu atât mai mult cu cât domeniul AI este de atâția ani subfinanțat,

Nu pot sa nu ma intreb retoric: in principiu se poate prin AI sa se ajunga la constiinta? Adica la constienta de sine?
Calculatorul meu rezolva integrale (prin programul Mapple) de mii de ori mai repede decit o pot face eu, insa tot ce face e
sa execute 'orbeste' (ne-constient) un algoritm.

Prin AI inteleg algoritmi f. avansati si inteligenti. E suficient un un algoritm f. avansat sa duca AI la constienta? Sau constienta necesita ceva calitativ diferit de algoritmii din calculatoarele noastre? Diferenta intre inteligenta umana si a laptopul ce-l folosesc sa fie doar una cantitativa? Nu cred...


AcidCarbonic

Citat din: Şumi din Aprilie 02, 2011, 08:14:34 PM
Salutari


Eu zic ca toate pot fii realizate in maxim 30 de ani,asta bineinteles depinzand de interesele economice a tarii care a produs respectiva tehnologie

Nu cred ca din moment ce ai o noua idee despre o aplicatie tehnologica sa nu faci cercetari amanuntite.Iar dupa ceva cercetari, tehnologia respectiva sa fie declarata : nerealizabila decat peste vreo...100 de ani cel putin.

da, la fel au zis acum 50 de ani ca o sa avem masini zburatoare. Tesla vroia sa transmita curent prin ceea ce noi numim acum wifi-wireless.Citat din: florin_ din Aprilie 02, 2011, 11:11:59 PM

Nu pot sa nu ma intreb retoric: in principiu se poate prin AI sa se ajunga la constiinta? Adica la constienta de sine?
Calculatorul meu rezolva integrale (prin programul Mapple) de mii de ori mai repede decit o pot face eu, insa tot ce face e
sa execute 'orbeste' (ne-constient) un algoritm.

Prin AI inteleg algoritmi f. avansati si inteligenti. E suficient un un algoritm f. avansat sa duca AI la constienta? Sau constienta necesita ceva calitativ diferit de algoritmii din calculatoarele noastre? Diferenta intre inteligenta umana si a laptopul ce-l folosesc sa fie doar una cantitativa? Nu cred...ce te face pe tine sa crezi ca omul nu gandeste dupa o serie de argumente prestabilite si invatate?

un vocabular limitat, o serie de actiuni comune invatate tuturor membrilor speciei, etc.

esti tu sigur ca nu executi orbeste algoritmuri?

programul functioneaza pe comenzi. tu dai comanda, programul calculeaza.

creierul tau functioneaza pe comenzi. tu vrei sa mergi. creierul tau comanda corpul, picioarele se misca.

mersul in sine si modul in care se misca muschii indiferent de directie e un algoritm orbesc, nu poti reinventa mersul.

asa ca o mica comparatie.

florin_try

Citat din: AcidCarbonic din Aprilie 02, 2011, 11:42:25 PM
ce te face pe tine sa crezi ca omul nu gandeste dupa o serie de argumente prestabilite si invatate?

Faptul ca omul ajunge sa stie de propriul sine imi pare ceva autentic si de la sine. 
Oare poate un algoritm sa ajunga la constienta de sine?
Poate fi consitenta imitata?

Citat din: AcidCarbonic din Aprilie 02, 2011, 11:42:25 PM
esti tu sigur ca nu executi orbeste algoritmuri?

Dar cum poti fi vreodata sigur?

----
Rodger Penrose spunea ca el crede caci in functionalitatea creierului uman exista si o componenta ce nu poate fi transcrisa in algoritmi.

AcidCarbonic

Eu unul consider ca poate fi sintetizata si reprodusa identic, nu numai imitata.

Constiinta sau starea de sine e o imagine falsa pentru ca supravaloram anumite chestii inventate. Daca omul si-ar da seama de sine nu ar mai putea exista. Starea reala de sine e ca omul e o masinarie care se poate adapta la mediu si un animal care se tot reproduce pentru a imbunatati sistemul genetic constant.

Animalele nu sunt constiente de starea lor reala de sine, un organism care executa un set de reguli, pentru ca altfel s-ar opri din ceea ce numim instinct.

Si omul functioneaza prin instincte. De supravieturire, de autoaparare, etc.

Un lucru surprinzator la om e ca e constient de mediul in care traieste, dar nu de sine.

Cuget deci exist e o porcarie.

Sunt constient de banii din portofel, de peretele casei mele, de etc. Asta e ce numim noi constiinta sau faptul ca nu dormim.

Cum esti cu constient de existenta ta? Ce define constiinta mai exact?

Noi ne autoindoctrinam de mici si pana murim cu un set de variabile prestabilite perfect computabile.

Avem un anume alfabet, numere, texte scrise, comportamente care se transmit din generatie in generatie, lucruri care ne pot aduce pe toti la acelasi ganduri numai daca nimerim combinatia corecta de variabile matematice.

Dar nu te poti abate de la variabile.


Starea aia de sine e in imaginatie, nu este un fapt, e o iluzie. E unul asa o vad.

Constiinta sau personalitate se construieste in timp pe meme si arhetipuri invatate. Putem programa un calculator sa reproduca exact aceleasi arhetipuri.

Ii putem da sentimente. Daca i se arde o componenta il putem face sa urle sau daca 'moare' pc-ul de langa el sa planga, nu vad ce e asa unic la constiinta omului.


Faptul ca vezi un pom, il atingi, il mirosi, etc. nu e ca esti constient de tine, ci constient de pomul de langa tine, ceea ce e o diferenta.

Ca sa probam daca omul e capabil sa isi dea seama de sine insusi, ar trebui inchis intrun mediu fara materie si contact extern, ceva gen vid.

Cum personalitatea-starea de sine se construieste pe imagini si lucruri vizibile, neavand ce inregistra in cap din vid, oricum ar fi un paradox sa ai o asemenea experienta, omul nu este constient de sine, capul ar fi total gol.

Bataia din inima, respiratia, etc vine deja de prin faze embrionare, astea sunt de baza, nu merg ca constiinta de sine.


Sau poate doar sunt eu troll la ora asta  ??? ;D


ar trebui sa deschidem un topic separat in alta parte, poate facem de-o dezbatere???

AlexandruLazar

Nu sunt sigur că lucrurile sunt așa simple. Sigur, putem construi un algoritm care să facă un calculator să se comporte astfel încât, pentru un observator extern, să pară că aibă conștiință. Dacă însă în acest fel mașina chiar ar avea conștiință, asta ar presupune ca ea să știe că doar execută un algoritm, un program predestinat, și că nu este de fapt conștientă; cumva pe la jumătatea argumentului ăstuia mă ia durerea de cap  ;D.

Sunt de acord că în ultimă instanță, creierul e o mare adunătură de substanță și că nu e neapărat ceva senzațional de misterios în ceea ce se cheamă conștiință, dar dacă lucrurile ar fi chiar atât de simple cred că ne-am fi lămurit de multă vreme cum stau.

florin_try

#13
Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 03, 2011, 01:08:39 AM
Sigur, putem construi un algoritm care să facă un calculator să se comporte astfel încât, pentru un observator extern, să pară că aibă conștiință.

Dar daca e asa, cum s-ar putea diferentia o fiinta consitenta de o imitatie?

EDIT: cred ca sunt way off-topic...

--------

Ca sa revin totusi la subiect: Eu as fi pus alte variante in acel pol.
S-ar putea ca urmatorul pas important sa fie facut de o descoperire teoretica fundamentala ce pune actuala fizica intr-o noua lumina si ce da posibilitatea catre noi tehnologii (ce acum ar parea SF). Dar asta nu stiu daca se va intimpla in urmatorii 30 de ani. Poate 100?

Cred insa ca tot din domeniul AI va veni cea mai utila descoperire. Nu masini constiente (s-ar putea sa fie o prostie sa credem caci masinile vor ajunge la constienta), ci masini ca cele 'inconstiente' de acum dar, mult mult mai rapide.
Calculatoarele cuantice (daca vor fi practic posibile) ar putea sa ne dea o putere 'god-like'.


ccalin

 Inovatiile tehnologice ocupa un rol tot mai insemnat in viata cotidiana a oamenilor. Daca pentru multi astazi  semnatura electronica  de pilda este o noutate, este foarte probabil ca in urmatorii cativa ani sa devina un lucru cat se poate de banal.