Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Eficientizarea energiei solare, care să devină şi accesibilă financiar

Creat de admin, Mai 18, 2008, 03:06:29 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

admin

Aici va invit sa discutam despre urmatoarea provocare: de ce este o provocare, ce materiale si informatii aveti pe aceasta tema, cum se pot face bani din aceasta provocare.

Eficientizarea energiei solare, care să devină şi accesibilă financiar

HarapAlb

Acum ceva vreme s-a confirmat ca transformarea energiei solare in energie chimica in plante are la baza fenomene cuantice:

http://www.physorg.com/news95605211.html

http://www.rsc.org/chemistryworld/Issues/2007/May/PhotosynthesisWorksQuantumComputing.asp

http://www.edn.com/blog/1470000147/post/590008459.html

Si articolul aparut in Nature anul trecut:

http://www.nature.com/nature/journal/v446/n7137/abs/nature05678.html


Pe scurt: in celule, prin absorbtia unui luminii se obtin stari excitate ale unor molecule. Moleculele astea se pot dezexcita urmand mai multe drumuri, dar datorita propietatilor cuantice ale moleculei respective "se calculeaza" care dezexcitare furnizeaza mai multa energie. Cu alte cuvinte celulele dispun de un mic calculator cuantic care le permite conversia energiei solare cu eficienta apropiata de 100%.

Din cate am vazut se incearca inglobarea de sisteme cuantice (de ex: quantum dots) in celule de conversie a energie solare.


Pe de alta parte se fac progrese mari si in sens invers: conversia energiei electrice in lumina. Becurile cu incandescenta sunt ineficiente, raportul de conversie lumina produsa/energie consumata este de cca 2% ! Viitorul apartine dispozitivelor semiconductoare (LED-urile) care au eficienta de cca 40% . Mai nou se incearca producerea de lumina folosind propietatile cuantice ale semiconductorilor (cu ajutorul unor pseudoparticule numite polaritoni - alcatuite dintr-un electron, un gol si fotoni). Un LED care foloseste polaritoni in generarea de lumina sunt mult mai eficiente decat LED-urile obisnuite si vor consuma mult mai putin energie.

http://www.nature.com/nature/journal/v453/n7193/full/453297a.html

http://www.nature.com/nature/journal/v453/n7193/abs/nature06979.html

Adi

Foarte frumos si util comentariu, HarapAlb. Nu am avut timp acum sa ma uit pe linkuri, dar a ajutat foarte mult ca ai facut sumar, in cuvintele tale, explicat clar, in plus in romana.

Din energie solara se vor putea face bani in viitor, chiar si in Romania: firme ce importa panouri solare; firme ca instaleaza si repara panouri solare si instalatiile adiacente; firme ce poate vor produce in Romania panouri solare. Ce alte idei aveti pentru a face bani din panouri solare? Asta in afara de a scrie popularizare despre panouri solare ... :)

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

HarapAlb

Bill Gross: Great ideas for finding new energy
O inovatie in care un motor Stirling foloseste energia solara pentru a produce electricitate.ste destinat in special suplimentarii energiei primita prin reteaua energetica.

energiisolareoliene

Tot despre energiile alternative la moda si care pot fi realizate in garaj sau altfel spus DIY (Do it yourself) va aduc in atentie 2 linkuri:
http://forum.energiisolareoliene.ro/viewforum.php?f=35&sid=972b23996427e67b11051507e39c6887

http://forum.energiisolareoliene.ro/viewtopic.php?f=15&t=13
Site-ul este dedicat gratuit acestor discutii si sunteti toti bineveniti sa va expuneti parerea si de ce nu si experienta daca a-ti realizat astfel de proiecte, mult succes!

DJAnoniM

eu cred ca va deveni posibila tuturor ... se trezeste un inventator nebun dimineata si creeaza el ceva de genul ...  ::) ;)

lasand gluma la o parte ... eu am pe casa un sistem tot asa pe baza solara . capteaza lumina din atmosfera si o transforma in energie , banuiesc ca este electrica , el este conectat la un senzor si apoi la boiler . tata l-a cumparat pentru a diminua costul gazelor pe timp de vara . nu stiu ce energie masurata in W sau kW " degaja " dar are cam 3 pe 4 m si e facut din bucati . Ca un puzzle , ce am vazut eu cand a fost montant ( ansamblat ) , niste cilindri din sticla cu diametrul cam 10-15cm , niste fire si corpul care tinea tot ansablul ... tuburile acelea din sticla erau cam 50 ...

Arata cam ceva in genul pozei de mai jos ... Daca acel panou sa spunem ( nu prea ma pricep ) ar da o putere electrica de 10kW ( 10.000 W ) ... atunci cred ca s-ar putea face la dimensiuni mai mici incat sa spunem sa poti reincarca o baterie auto ... am dat un caz ...

Adi

Cel mai probabil acela doar incalzeste apa in mod direct de la Soare, iar nu produce curent electric care sa fie folosit apoi sa incalzeasca apa.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

DJAnoniM

Citat din: Adi din Ianuarie 19, 2011, 12:16:07 AM
Cel mai probabil acela doar incalzeste apa in mod direct de la Soare, iar nu produce curent electric care sa fie folosit apoi sa incalzeasca apa.

Da probabil ... da dar oricum se pot folosi celule solare ( parca asa li se spune ) pentru a produce curent electric ... sunt ceva inventii , uzate de oameni in momentul ce vorbim ...
Trebuie sa ne gandim ca acum in 2011 stam bine cu energia electrica si nu prea este o afacere , momentan , care sa iti aduca profit ... ma refer la tema topicului ...
Peste 100 de ani daca vom mai trai , atunci cred ca vom putea vorbi de o afacere rentabila cu profit ...

M-am gandit la filmele acelea postapocaliptice .... Acum sunt scumpe toate si parerea mea e ca nu se merita sa construiesti un aparat care te costa productia lui sa presupunem 40 de milioane de lei si apoi sa il vinzi cu 20-30 de milioane ...