Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST

Creat de iselin_mioara, Aprilie 12, 2012, 09:50:49 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

iselin_mioara

Buna ziua,

Aud de câteva zile despre exploatarea gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice.

Se presupune că este o metodă extrem de periculoasă, care utilizează un mix de substanțe nocive, atât pentru om, cât și pentru mediu, ce sunt pompate cu mare presiune în sol pentru extragerea acestor gaze.

Aș vrea să știu: ce părere aveți despre această situație ? Sunteți de acord cu exploatarea ?

Mersi


Electron

Citat din: iselin_mioara din Aprilie 12, 2012, 09:50:49 AM
Aud de câteva zile despre exploatarea gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice.
Unde auzi de azta? Daca ai ceva surse indica-le sa vedem si noi.

CitatSe presupune că este o metodă extrem de periculoasă, care utilizează un mix de substanțe nocive, atât pentru om, cât și pentru mediu, ce sunt pompate cu mare presiune în sol pentru extragerea acestor gaze.
Cine si pe baza a ce presupune aceste lucruri?

Sa nu ma intelegi gresit, daca situatia este asa cum o prezinti, atunci e scandalos (din definitie) pentru sanatatea omului si a mediului. Dar doar din auzite si din presupusuri nu facem mare lucru. Suntem totusi pe un forum serios, dedicat stiintei, nu barfelor.


e-
Don't believe everything you think.

iselin_mioara

Buna ziua,

Exista grupuri pe Facebook ce militează împotriva acestei extrageri "Nu vrem exploatarea gazului de șist în România", "Vama Verde", și altele. Din câte știu, grupul american CHEVRON și-a propus să efectueze studii geologice în România pentru existența (și ulterior exploatarea) așa numitor zăcăminte de gaze de șist, afle în zona Bârlad și zona de litoral-dar și la vecinii noștri bulgari (care au demonstrat la Sofia împotriva exploatării acestor gaze și au oprit inițiativa Chevron).

Cei care s-au interesat pe această temă: ONG-iști, ziariști (a fost și pe Realitatea o emisiune cu demonstranții de la Constanța și 2 Mai) spun că metoda este extrem de periculoasă pentru mediu.

Adaug mai jos un link către petiția online http://www.petitieonline.com/nu_vrem_exploatarea_gazelor_de_sist_in_romania_prin_fractionare_h

din care copiez partea cu riscurile

"Principalele riscuri pe care le implică aplicarea tehnologiei prin fracţionare hidraulică sunt: scoaterea din circuit a unor terenuri (densitatea medie fiind de 6 puţuri de foraj pe km pătrat la care se adauga reteaua de conducte pentru transport), riscul de contaminare a terenurilor, poluarea sonoră, zgomotul produs de echipamentele de foraj şi cele de transport, utilizarea a milioane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj în detrimentul agriculturii (terenurile nu vor mai fi irigate). Precedentele din SUA şi alte state arată că apa freatică şi sursele de apă potabilă sunt în pericol de contaminare, că există un risc seismic asociat, că se produce mobilizarea unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră."


Electron

Ok, nu ti se pare ca era mai indicat sa incepi cu acest mesaj?

e-
Don't believe everything you think.

iselin_mioara

Ei, scuze...

în cercul nostru de prieteni numai asta se dezbate și dac-a fost și la știri, am presupus (greșit) că toată lumea este informată.

Iată câteva știri

TVR 2 - Ora de ştiri: Despre extragerea gazelor de sist de langa Barlad

TVR2 - Sunt bune gazele de şist? Extras din emisiunea "Ora de business". 

iselin_mioara

De asemenea, următorul documentar este concludent

Gasland Ro