Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Vesti rele despre mediu in Romania ...

Creat de Adi, Iunie 30, 2008, 01:08:26 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Stilicho

#60
Eu mă gândesc cu groază la lacul acela cu 196 milioane tone de cianuri (sunt cifre reale furnizate chiar de Gabriel Resources, nu sunt exagerari), când o să înceapă să se infiltreze în stratul de apă freatică.

Şi e o chestie care nu o înţeleg.
Ştiu că legislatia europeană interzice pe teritoriul UE exploatarea aurului cu ajutorul cianurilor. Iar ei în spoturile TV spun că exploatarea va respecta legislaţia UE.

graethel

http://rosiamontana.org/

Nu ar fi frumos sa punem si noi pe site un loc gen: salvati rosia montana! ?


Adi

Sigur, hai sa punem. Si mai scoatem altceva de pe site. Mihai B sau Lucian, va puteti ocupa de asta?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#64
Articol bun la HotNews despre padurile din Apusei, cum au fost taiate in ultimii ani, luand drumul Austriei, cu avize de la Bucuresti. Pe langa ca nu mai sunt acum lemne, nici oamenii nu mai au de lucru, vanzand lemnul mai ieftin, nu mai scump, desi el este tot mai rar. Tocmai pentru ca nu mai e cerere.

Incredibil cat prapad s-a facut in muntii Romaniei, fara sa planteze la loc ...

Articol HotNews
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Gropile de gunoi ale Romaniei trebuie sa fie toate inchise in vara asta, dupa regulile UE si sa se faca altele ecologice. Si totusi, nu se face. Iar romanii pun gunoaiele in gropile oficial inchise. Iata un caz de pe Valea Jiului.

Articol Adevarul Verde
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

07Marius

In topul vestilor rele pe teme de mediu din Romania:

1. Pe primul loc se afla guvernantii nostri. Otravesc si distrug aproape tot ce ating. Romania s-a transformat intr-o groapa de gunoi a Europei unde se depoziteaza deseuri extrem de toxice si periculoase, aduse de pe batranul continent si nu numai. Ca sa fie opera desavarsita, Rosia Montana si exploatarea gazelor de sist vor aduce imense prejudicii generatiilor viitoare, insa sa nu ne facem iluzii - si noi vom beneficia din plin de aceste oportunitati economice.

2. Nimeni nu a prezentat vreun studiu ce se va intampla daca barajul de Rosia Montana va ceda. Acum, sigur expertii spun ca acest lucru nu se va intampla. Tinand cont ca traim in Romania, stim cum se fac treburile, cat costa km de autostrada si cat este de durabila, fiind un baraj pe un singur nivel, zona seismica, atacuri teroriste sau dementi in libertate, fenomene meteo extreme sau alti factori neprevazuti, riscul ca asa ceva sa se intample cred ca este suficient de ridicat ca sa se ridice parul de pe spinarea oricarei persoane respectabile cu pilozitate generoasa.
Aici expertii ne linistesc ca totul este OK:
http://www.rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/intrebari-frecvente/baraj-de-decantare-la-rosia-montana.html

Experienta din alte parti insa, ne arata ca cu asa ceva nu te joci, nu este o problema pe care poti sa o ascunzi sub pres...
http://www.realitatea.net/greenpeace-turcia-in-prag-de-dezastru-ecologic-risc-de-poluare-cu-cianuri_835334.html

Aici alte situatii asemanatoare:
http://www.rainforestinfo.org.au/gold/spills.htm

3. Problema exploatarii gazelor de sist este trasa la indigo. Pe cand lumea va reactiona la aceasta problema, vor fi deja acorduri semnate guvernantii nostri angajand Romania pe drumul prosperitatii economice cu un pret mult prea scump pe un termen indelungat. Este discutabila asa zisa prosperitate economica, avantajele economice fiind desigur de partea cealalta de peste ocean. Nu sunt ei de vina ca guvernantii nostri nu stiu sa negocieze... :( :(

Saraci, datori si ingropati in deseuri pina in gat, locuind intr-o tara plina de bombe ecologice asiguram viitorul luminos al copiilor nostri. Genial.
The imagination is the prisoner of our mind.

07Marius

Inca cateva date despre Rosia Montana:

"Permitted cyanide levels in Bulgaria are currently 25 parts per million (ppm) while the EU MWD sets a maximum of 10ppm. This is a matter for particular concern given that a Canadian mining company, Dundee, is now proposing two large cyanide - based gold/silver mine operations in Bulgaria (at Krumovgrad and Chelopech). Both locations are densely inhabited with Krumovgrad laying along the Martiza River which feeds cross - boundary into Greece.
To put the 10ppm standard in context, an accidental cyanide discharge of just 1ppm into the river Trent in the United Kingdom in October 2009 led to a fish kill that affected 20 miles of the river. The cyanide killed the bacteria used at a nearby sewage treatment works and a combination of ammonia and cyanide killed thousands of fish. Under the MWD permissible cyanide levels are ten times higher.
Another major shortcoming of the MWD is that it does not address cyanide emissions to the air that result from mining operations. Canadian mining company Gabriel Resources has proposed a 13 million tonne per year mine at Rosia Montana in Romania, which would require the use of 13 - 15 million kilograms of cyanide per year, with more than 130 kg of cyanide emitted into the air every single day during the 16 year mine life. There is currently no EU legislation that regulates such cyanide emissions into the air. "

http://www.ngo.ro/date/17ef04f0530a65b2f4e73d9a4b5d99ea/Briefing_Cyanide_EU_April2010.pdf

Sa fie oare chiar o bagatela? cea mai mare cariera deschisa din Europa ce utilizeaza cianuri chiar sub nasul nostru...


The imagination is the prisoner of our mind.