Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Poluare

Creat de teodora85, Iulie 07, 2008, 12:58:21 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

teodora85

Am gasit un site tare interesant. Va invit sa va uitati peste filmulet.

http://www.storyofstuff.com/

Adi

Am vizionat intregul film si este minunat. Prezinta foarte clar intregul ciclu al extragerii de materii prime, producerii de bunuri, consumul lor, aruncarea lor, aratat ca sistemul acesta linear nu poate functiona la infinit. Se introduc apoi termenii noi, precum "sustainability", "equity", "green chemistry", "local economies", "renewable energies" pe care le putem explora pe site.

Multumim, Teodora, este un filmulet care merita vizionat iar si iar.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Din filmulet am aflat ca dioxina este cel mai toxica substanta produsa de om. Am cautat pe net si iata ce am gasit despre aceasta.

http://encarta.msn.com/encyclopedia_1741500810/Dioxin.html
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

teodora85

Adi, sa stii ca eu l-am vazut deja de vreo 3 ori :P. Mi-a placut tare mult cum prezinta tot procesul, in detaliu.

Si e important ca oamenii sa se implice, oriunde in proces. Cel mai la indemana omului de rand cred ca e sa recicleze. Sunt unele lucruri care parca sunt special facute incat sa nu poata fi reciclate. ::)

M-a amuzat intr-un fel cand a vorbit si despre moda :). Caci are dreptate. In iarna vin designerii si te anunta ca "vara aceasta se poarta culorile X,Y si Z, modelul R si ca cele de anul trecut (A,B si C) sunt total de prost gust.. Sa nu care cumva sa apari cu asa ceva pe strada". Apoi..dupa vreo 3 ani iti arunca fraza "X,Y si Z de acum 3 ani, revin in forta"...Numai ca...ghinion..Nu se mai poarta modelul R ci acum se poarta modelul Q, deci...chiar daca le-ai pastrat cumva de atunci, poti sa le arunci, caci oricum nu se potriveste :D". Sunt fata, dar tot nu inteleg de ce sa porti anumite culori, doar fiindca "se poarta" ::).

Electron

Am vazut si eu filmuletul, si mi se pare ca pe alocuri exagereaza, dar per general e foarte informativ si util.

Ca exemplul de produse greu de recilat, eu nu as da cutiile de suc sau alte ambalaje (astea de obicei se ard, pentru a refolosi energia termica) ci tocmai produsele electronice (componentele cu circuite integrate in special) care nu se pot refolosi si nici obtine energie prin arderea lor (ar avea un randament foarte scazut). Acestea sunt in speta greu de "distrus" si la volumul de aparate fabricate, vandute si aruncate, efectul la nivel global e cutremurator.

Primul pas e informarea, al doilea reciclarea la nivel personal, al treilea este reciclarea la nivel industrial, si in final restructurarea modelului liniar intr-un model de bucla inchisa, care sa nu distruga iremediabil resursele Planetei.

e-

Don't believe everything you think.

Adi

Teodora, Electron, ati completat foarte frumos. Intr-adevar, lucrurile sunt facute in asa fel incat sa cumparam iar si iar, lucrurile sa se strice des, sau sa fie demodate, cat sa cumparam altele. Aceasta mentine economia in mers, asa avem slujbe, caci produsele produse de firma noastra se vand. Problema e ca tot acest proces distruge natura, consumand resursele si poluand. "Sustainability" este tocmai procesul prin care oamenii sa isi mentina slujbele, industria castigurile si natura sanatatea, iar ciclul sa se repete iar si iar. Spre aceasta se tinde, in mod ideal. In Franta, dupa anul doi de la scoala de ingineri INSA am avut cateva ore de curs si despre "sustainability" si a fost foarte instructiv.

Ar trebui facute si in tara la politehnici astfel de cursuri de cateva ore. Sau macar sa promovam noi filmuletul acesta mai departe, care este excelent pedagogic.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

teodora85

Citat din: Electron din Iulie 09, 2008, 03:44:17 PM
Primul pas e informarea, al doilea reciclarea la nivel personal, al treilea este reciclarea la nivel industrial, si in final restructurarea modelului liniar intr-un model de bucla inchisa, care sa nu distruga iremediabil resursele Planetei.

Electron, sunt de acord cu tine: primul pas e informarea. Din ce am inteles din filmulet se pierd foarte foarte multe resurse in procesul de fabricatie (acolo zicea ceva de genul ca la un cos de gunoi aruncat de noi, in procesul de productie deja s-au pierdut 70). Nu stiu daca e exact raportul, dar ma gandesc ca intr-adevar se pierde foarte mult. Asa ca eu as pune pe locul 2 reciclarea la nivel industrial si pe 3 cea personala. Dar sunt totusi de parere ca desi reciclarea personala e doar "varful iceberg-ului" are o mare importanta.

Citat din: Adi din Iulie 09, 2008, 03:17:43 PM
Din filmulet am aflat ca dioxina este cel mai toxica substanta produsa de om. Am cautat pe net si iata ce am gasit despre aceasta.

http://encarta.msn.com/encyclopedia_1741500810/Dioxin.html

M-am uitat si eu peste link. E un pic mai lamuritor decat cel de pe wikipedia. Am citit ca dioxina poate produce diferite forme de cancer, diabet, slabeste sistemul imunitar si afecteaza activitatea creierului si a glandelor endocrine. Am mai gasit ca dioxina se elimina prin gazele de la tevile de esapament, prin arderea maselor plastice si a cauciucurilor, si chiar in fumul de tigara.


http://www.jurnalulbtd.ro/articol-Dioxina-este-prezenta-in-toate-cele.-aer.-apa.-sol-17-468.html
http://www.green-report.ro/dynamic/stiri/stiri/poluarea-cu-dioxina-duce-la-nasterea-mai-multor-fetite-decat-baieti---2484.htm



Adi

Discutia aceasta avanseaza foarte frumos. Intr-adevar, industria arunca 70 de kg de materiale pentru fiecare kg pe care il arunca oamenii. Nu stiam ca acest numar: 70! Iata ca informarea este intr-adevar foarte utila. Avem putin control direct asupra industriei, dar avem control asupra ce informam pe cei din anturajul nostru.

Am citit si articolele despre dioxina, sunt foarte interesante. Nu stiam ca cu dioxina a fost otravit presedintele Ucrainei. Iata cum mereu facem noi legaturi si analogii ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro