Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Nobel Fizica 2004

Creat de Adi, Noiembrie 03, 2008, 02:59:11 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

StiintaAzi.ro va ofera inca o traducere in romana din cele din Premiile Nobel explicate simplu pentru publicul larg. De data aceasta este vorba de premiul Nobel pentru fizica din 2004, oferit pentru formularea teoriei fortei tari din fizica particulelor. Articolul prezinta simplu si celelalte trei forte fundamentale, incat trece si ca o introducere frumoasa in fizica particulelor pentru publicul larg.

Descoperirea careia ii este acordata premiul Nobel de Fizica din anul 2004 este de importanta decisiva pentru intelegerea noastra despre cum teoria uneia dintre fortele fundamentale ale Naturii functioneaza, forta care mentine impreuna cele mai mici piese de materie – cuarcii. David Gross, David Politzer si Frank Wilczek au reusit prin contributiile lor teoretice sa faca posibila completarea Modelului Standard al Fizicii Particulelor, modelul care descrie cele mai mici obiecte din Natura si modul in care interactioneaza intre ele. In acelasi timp constituie un pas important in straduinta de a oferi o descriere unificata a tutoror fortelor Naturii, indiferent de scara spatiala – de la cele mai mici distante in nucleul atomului la vastele distante din Univers.

Multe multumiri lui Nicolae Mihai pentru traducere.

Libertatea asimptotica in cadrul teoriei cromodinamici cuantice
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro