Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Nobel Fizica 2008

Creat de Adi, Octombrie 07, 2008, 04:24:54 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Citat din: sicmar din Octombrie 14, 2008, 09:09:51 PM
tzuptzup (10/14/2008 4:26:43 PM): am citit in presa germana ca un italian a fost neindreptatit la acordarea premiului nobel pt fizica? e adevarat?

Da, uite despre ce este vorba. Se pot da numai 3 premii Nobel intr-un an la o disciplina. Si s-a dat 1/2 pentru introducerea ruperii simetriei de la fizica solidului la fizica particulelor catre dr. Numbu. Apoi a mai ramas jumatate de premiu ce a fost data pentru matricea CKM. Numele ei vine de la Cabbibo-Kobayashi-Maskwa. Ultimii doi au luat o idee mai veche a lui Cabbibo, au imbunatatit-o si au extins-o cat sa prezica existenta a inca trei cuarci. Acestia au fost observati si matricea este esentiala in fizica particulelor. Si cum din cei trei puteau alege doar doi, au ales pe cei doi ce au dus ideea la forma finala.

Asta e povestea. Daca a fost nedreptatit, nu stiu.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

sicmar

Multumesc.
Pornind de la aceste informatii am vazut ca nu-i chiar noua problematica, reactii aparand inca din ziua decernarii premiului.
De exemplu.

Adi

Multumesc, sicmar, am citit blogul si e foarte frumos. Am gasit un film pe youtube in care vorbeste Nambu dupa aflarea premiului. Il gasesti in dreapta sus pe pagina princiapala a siteului sau aici.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

gasebi

Incerkati aici http://nobelfizica.ebul.ro/ sa gasiti raspunsuri la intrebarile voastre.

Adi

Salut! Raspunsul deja l-am gasit la intrebarile noastre, dar siteul tau este intr-adeva foarte interesant. Asa ceva trebuie sa facem si noi la StiintaAzi.ro. Buna idee ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Iata un articol foarte frumos de Cristi Presura la Stiinta.info despre cum Cabbibo, desi a fost pionierul, nu a luat premiul Nobel pentru fizica anul acesta, ci au luat cei care au continuat munca sa si au dus-o la bun sfarsit.

Articol Stiinta.info
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro