Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Nobel Chimie 2008

Creat de Adi, Octombrie 08, 2008, 04:26:00 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Academia Regală Suedeză pentru Stiințe a decis astăzi, 8 octombrie 2008, să ofere Premiul Nobel pentru Chimie pentru 2008  pentru descoperirea și dezvoltarea proteinei verzi fluorescente, GFP (green fluorescent protein). O treime a fost acordată lui Osamu Shimomura de la Marine Biological Laboratory (MBL), Woods Hole, MA, SUA și lui Martin Chalfie de la Boston University Medical School, MA, SUA. O treime o primește Martin Chalfie, Columbia University, New York, NY, SUA  iar cealaltă treime este acordată lui Roger Y. Tsien, University of California, San Diego, La Jolla, CA, SUA.

Articol complet
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Iata un articol foarte frumos de Cristi Presura la Stiinta.info despre cum gena aceasta ce produce fluorescenta a fost descoperita in 1992 de un alt cercetator, Pasher, dar cand a expirat grantul lui de cercetare, cum avea trei copii si trebuia sa munceasca pentru ei o alta slujba, a oferit colegilor lor de laborator solutii in care gena fusese sintetizata. Iata ca astazi, intr-adevar, cei carora le-a dat el gena au luat premiul Nobel, iar el este acum ... sofer de taxi, pentru a putea pune o paine pe masa familiei.

Articol complet la Stiinta.info Voi cum comentati?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

valangjed

Domnul Prasher a lasat totul in urma pentru un contract la NASA.Eu cred(daca ma insel va rog sa ma corectati)ca acest domn a vrut sa faca ce credea el ca e mai bine pt. copiii sai.Nu-i gasesc nici o vina pt. acest lucru dar cred ca s-a limitat(asa cum facem mullti dintr-e noi)si din aceasta cauza a avut de suferit.Daca ar fi continuat cercetarile ar fi luat premiul Nobel,ar fi avut si glorie si copiii sai ar fi urmat un colegiu fara probleme financiare.In particular i-mi place de acest om pentru ca nu s-a dat batut.Tot respectul domnule Prasher.
In ce priveste premiul Nobel este foarte corect acordat(indiferent de ce ar spune romanii(Paulescu,Procopiu etc).
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Adi

Cred ca nu ai inteles bine situatia lui. Avea fonduri de cercetare pentru 3 ani. A cercetat si a produs acea proteina. Apoi nu a mai primit fonduri. Si trebuia sa aiba o slujba. Si atunci s-a dus la NASA. Daca nu ai fonduri de cercetare, nu ai slujba. Apoi de la NASA a fost dat afara cand au facut restructurari. Si cand ai trei copiii, normal ca prioritatea numarul 1 este intretinerea lor. A avut ghinion, mai ales ca acum lucreaza doar ca sofer de taxi.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

valangjed

Eterna problema a cercetatorilor.Niciodata nu exista fonduri.Am inteles Adi.Dar cred ca este o problema la nivel mondial si temporal.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Adi

Da, cercetarea are putine fonduri relativ la cat ar trebui. Totusi, chiar daca sunt fonduri, exista apoi competitie pentru fonduri. Si poate nu a castigat un nou grant, desi descoperise ceva foarte interesant. Poate la momentul acela nimeni nu a inteles importana proteinei suficient de bine. Poate cei care au luat Nobelul au aratat asta si poate de aia au luat Nobelul.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro