Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Termeni tehnici - cum se zic corect in romana?

Creat de Adi, Noiembrie 16, 2008, 07:42:25 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Luis

Nu...dupa cum am scris in definitia de mai sus reiese clar ca un meteor poate proveni doar din corpuri cu un diametru de pana la 50 metri. Orice corp ce intra in atmosfera pamantului si este mai mare de atat este considerat tot asteroid.

valangjed

Cum se spune corect in limba romana cabluri sau cable.Intreb pentru ca am gasit ambele denumiri in carti vechi si noi.Un fost profesor din facultate mi-a spus "Zi-le cum vrei numai sa stii ce inseamna si sa te inteleaga si ceilalti".In cursul de "Transmisii prin fibre optice" scria "cable de fibra optica".
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Adi

Ce intelegi prin curs? Carte sau ce dicta profesorul? Daca carte, carte scrisa de academie sau de un profesor? Eu cred ca se zice cabluri ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Abel Cavaşi

Fain topic!
Totuşi, cred că ar fi bine ca un administrator sau un moderator să extragă discuţia despre un anumit termen şi să creeze un topic separat pentru termenul respectiv.
De asemenea, ar fi fain ca saitul să aibă un Wiki în care să se acumuleze informaţiile pe care le obţinem prin discuţiile din forum.

Valangjed, pluralul de la cablu este cabluri.

graethel

Cred ca pe probleme de plural de limba romana cea mai rapida metoda de a afla varianta este www.dexonline.ro . Daca nici de asta nu suntem sigur, atunci ne putem uita direct in DEX, cine il are acasa.

Stiti cumva daca in limba romana exista un dictionar de termeni tehnici? In franceza stiu sigur ca exista si mi se pare logic ca el sa fie oarecum separat si sa contina informatie in plus fata de cel explicativ al unei limbi.

Exista cineva de la Academie Romana (stiu ca academia se ocupa de continutul dictionarelor) care are ca ocupatie tinerea unei evidente asupra termenilor tehnici ce intra in limba romana? Cred ca in domeniu tehnic si stiintific este cel mai mare aflux de neologisme.

valangjed

Citat din: Adi din Aprilie 26, 2009, 02:55:16 AM
Ce intelegi prin curs? Carte sau ce dicta profesorul? Daca carte, carte scrisa de academie sau de un profesor? Eu cred ca se zice cabluri ...

Este vorba de cartea profesorului,editura tehnica 1992.Si mie imi suna mai bine cabluri.Era o simpla curiozatate de ordin lingvistic.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

molteanu

Citat din: Abel Cavasi din Aprilie 26, 2009, 09:17:06 AM
De asemenea, ar fi fain ca saitul să aibă un Wiki în care să se acumuleze informaţiile pe care le obţinem prin discuţiile din forum.

Nu-mi dau seama exact cum s-ar realiza şi ce ar conţine, dar pare o idee bună.
De asemenea, dacă ar exista articolele/termenii direct pe Wikipedia, nu ar fi mai bine şi mai util? Wikipedia conţine multe articole care defapt sunt un singur termen tehnic, iar descrierea nu este mai lungă de câteva cuvinte. Din păcate nu există una şi în limba română. S-ar putea începe şi aşa, cineva din partea StiintAzi să se ocupe exclusiv de menţinerea şi actualizarea termenilor/articolelor de pe Wikipedia legate de subiectele ce ce discută pe acest site/forum

Adi

Nu trebuie cineva de la Stiinta Azi, cineva din Romania sau Republica Moldova ... Ca doar nu doar mana de voluntari Stiinta Azi trebuie sa duca tot greul acestor doua tari ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

molteanu

Era o sugestie, nu e nevoie să te enervezi.

Putem începe prin a face lista aceea de care vorbeam (şi pe care nu a luat-o nimeni în serios) cu toate proiectele în derulare şi nevoia de voluntari pe fiecare dintre ele. Topic: http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=1231.0

Eu sunt sigur că sunt destui care ar vrea să facă ceva, care ar vrea să se apuce dar nu ştiu de unde, pentru că ori nu au întâlnit oamenii ori nu ştiu unde să caute. E mult mai uşor când ai o echipă în spate, când ai un plan (aşa cum am găsit aici), când are cine să te îndrume şi să te coordoneze.

Prin urmare, ar fi bine dacă am face o asfel de listă, şi fiecare să-şi pună acolo nevoile, apoi putem pune un link spre fişier chiar pe prima pagină, pentru ca doritorii să ştie cum şi în ce fel s-ar putea implica. Începutul e mai greu, primi paşi, dar apoi îţi vin idei de îmbunătăţire, îţi dai seama ce merge bine şi ce nu.

Eu unul aş avea destule idei, şi nu cred că ţara asta e plină doar de oameni care merg să adune gunoaiele de prin păduri ca şi acţiune de voluntariat.