Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Lumea fizica indoielnica?!

Creat de [RHF]{NC}The Eagle, Ianuarie 20, 2008, 11:12:39 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

[RHF]{NC}The Eagle

Am citit zilele acestea un articol foarte interesant numit Fizicienii pun la îndoială existenţa lumii... fizice
Cum spune si titlul este vorba despre parerile si ideile unor fizicieni asupra percveptiei noastre asupra lumii:
CitatFizicienii nonconformişti afirmă astăzi că ceea ce noi luăm drept realitate nu este, de fapt, decât informaţia pe care o avem noi despre realitate. Or aceasta schimbă tot ce credeam că ştim: nu numai că legile infinitului mic descrise de mecanica cuantică capătă în sfârşit sens, ci şi noţiunile de timp, materie şi spaţiu trebuie reinterpretate în termeni informaţionali. Pentru că până la urmă lumea noastră există cu adevărat, ne anunţă Hervé Poirier într-o relatare despre evenimentul ştiinţific al anului 2005 în domeniul fizicii, apărută în numărul din octombrie al revistei Science et Vie.
Daca doriti sa aflati mai multe infos intrati aici si cititi => Fizicienii pun la îndoială existenţa lumii... fizice

Mie mi sa parut un articol destul de interesant si distractiv in acelasi timp.Spor!

Adi

Foarte interesant articol. E din octombrie 2006. Ideea de informatie m-a interesat si pe mine si sunt familiar cu ce cauta acesti o suta de fizicieni. Mecanica cuantica are niste "principii" de la care sunt deduse toate legile, formulelele, fenomenele ei. Mecanica cuantica este corecta matematic, este clar, explica lumea atomica corect, exprima fizicas particulelor corect. Totusi, cum interpretam filosofic mecanica cuantica? Si interpretari filosofice sunt peste zece si mereu apoi interpretari noi. Pe de alta parte, teoria relativitatii a lui Einstein, are doar o interpretare si una singura. Oricat de bizare par ideile ca timpul se dilata si lungimile se contracta, ca spatiu-timpul este curb, ca gemenii ce calatoresc in spatiu ajung inapoi mai tineri decat cei ce au ramas pe planeta, aceste idei sunt acceptate de lumea, fara ambiguitate. Dar cum interpretezi mecanica cuantica?

Ideea prezentata este de a pleca de la ideea ca cel mai simplu sistem ce se poate imagina are un bit de informatie, sus sau jos, exact cum are un spin de electron, in sus sau in jos. Pornind de aici, intr-adevar s-ar explica principiile mecanicii cuantice. Ei nu doresc sa schimbe mecanica cuantica, ci sa gaseasca o explicatie si mai profunda, un principiu usor de digerat, intuitiv, din care sa rezulte principiile actuale ale mecanicii cuantice, care pot lasa loc la interpretari.

Nu stiam de aceste nume de cercetatori, dar stiam de unul, care nu este mentionat aici. Este vorba de Anton Zeilinger, de la Viena, care a scris un articol foarte frumos si foarte intuitiv, publicat in NewScientist.


Va doresc lectura placuta!
Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

xboxxerr

#2
 Dar cum interpretezi mecanica cuantica?


____________________________________________________________
www.learnalanguage.com/learn-japanese/
www.learnalanguage.com/learn-german/
http://www.englishlanguage.ie/
http://eli.edu/

puriu

Anton Zeilinger este un fizician de incredere cu 100 de lucrari in reviste serioase. Nonconformistii ce publica in Science et Vie trebuie ignorati sau cititi pentru deconectare.