Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Jurnalistii de stiinta, de Alexandru Mironov

Creat de Adi, Mai 27, 2008, 09:32:19 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

T1000_Android

Prin ,,cum ar trebui să fie oamenii" nu mă refer la ,neapărat aşa trebuie să fie oamenii". Dacă eu aş fi scara evoluţie în timp, aşa mi-ar place să fie. Ne-ar putea ajuta şi media în asta (culturalizare).

Adi

Corect. Viziteaza pagina de Educatie a acestui forum. Chiar acum adaugai stiri despre noi proiecte pentru tineri: concursuri, proiecte, programe, informatii. Una peste asta, romanii sunt educati tot mai mult. Revolutia informationala (internetul si restul) isi fac simtite prezenta. Dar unii sunt la tara si nu au internet si nu au chiar nici scoala. Atunci ei nu beneficiaza de revolutia aceasta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

T1000_Android

De acord! cei de la ţară nu benficiază ce impulsul evolutiv pe care ni-l oferă internetul. Dar statisticile arată că peste scurt timp nu vor mai fi oameni la ţară, aşa că de ce să ne mai deranjăm? Oricum bătrânilor care mai trăiesc la ţară nu le prea pasă de internet, ei vor doar să-şi trăiască restul zilelor în pace. Trist!!
Scuze dar nu ştiu cum să ajung la pagina de educaţie  :-\ .

Adi

Cum adica nu vor mai fi oameni la tara? Pe ce te bazezi? Jumatate din populatia Romaniei e la tara si acolo vor ramane, in orase nu se construiesc locuinte noi si oricum nu si-ar permite sa locuiasca la oras. Te rog sa argumentezi.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Pagina de educatie este aici: http://www.scientia.ro/forum/index.php?board=27.0
Sau mergi pe pagina principala a forumului, apoi ai acolo board Educatie si Cercetare.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

T1000_Android

Da!, ai dreptate, am studiat acest pdf: http://www.adroltenia.ro/down/planuri/pdr20072013/Cap.%207%20Zone%20si%20activitati%20rurale.pdf

Eram prost informat. Dacă sunt aşa de mulţi oameni la ţară, desigur că trebuie făcut ceva şi pentru ei. Sigur, exista aproape în fiecare sat clădiri care au fost construite cu scopul solemn de a culturaliza oamenii. Cred că se numesc centre culturale sau aşa ceva. Dar chiar ieri am citit într-un ziar că circa 80% dintre aceste clădiri stau în paragină sau nu îşi au scopul ce l-au avut odată, acum fiind magazine. Eu cred că asta este o problemă majoră.

Adi

Ca sa vezi, comunistii faceau mai multe sa culturalizese satenii decat fac politicienii din capitalism :).
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

Citat din: Adi din Iunie 06, 2008, 11:18:19 AM
Ca sa vezi, comunistii faceau mai multe sa culturalizese satenii decat fac politicienii din capitalism :).
Ignorand faptul ca la aceste centre culturale satesti se facea foarte multa propaganda comunista, eu cred ca pe atunci se faceau mai multe pentru cultura satenilor. Cand eram mic, la tara la bunica-mea era un mic cinema unde vedeam filme. Deasemenea in sat exista o biblioteca in care mai gaseai si o carte buna. Profesorii si invatatorii de la scoala erau de o calitate comparabila cu cei de la oras pentru ca pe atunci statutul de profesor era unul destul de bun. Cel putin asa stiu ca era la tara la bunica-mea. Nu va grabiti sa ma injurati si sa-mi ziceti ca sunt un comunist nostalgic pentru ca nu sunt :). Pe vremea comunistilor lucrurile erau ceva mai bine organizate. Cum necum existau niste planuri, niste strategii care in interiorul regimului comunist erau coerente.
   Dupa '89 insa, cand am intrat brusc in epoca democratiei parca ni s-a taiat filmul. Totul a decazut, totul a fost lasat in paragina (pana si constiintele). In ultimii ani, s-a inceput construirea de scoli noi, facilitati pentru copii (e.g., microbuze care sa-i ia de acasa, laboratoare de informatica) dar degeaba pentru ca factorul uman a fost ignorat complet. Intr-un fel, nu s-a schimbat mai nimic din '89 incoace, adica suntem in aceeasi situatie de cacao. Si cu fiecare generatie de elevi ratata acum undeva in viitorul apropiat criza de resurse umane se largeste din ce in ce mai mult. Nu prea vad un viitor pe termen scurt optimist din pacate. Chiar daca facem o reforma adevarata si buna in momentul asta, rezultatele o sa le culegem doar dupa cateva zeci de ani.

Adi

Nu esti nostalgic comunist, sunt de acord cu tine ca in comunism educatia si cercetarea erau serioase si apoi ni s-a taiat firul. Abia in ultimii ani se fac mai multe investitii in educatie. Avem si bani, si vointa mai multa acum si tendinta va creste. Refacerea infrastructurii nu aduce beneficii imediate, dar este foarte necesara, exista o ordine a prioritatilor. Intre timp trebuie educati profesorii sa fie activi si sa motiveze elevii, sa ii tina la curent cu ce se intampla in stiinta. Asta speram sa facem prin acest site, sa facem o echipa de oameni ce educam profesorii din Romania, macar interactiv de la distanta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

   Sunt de acord cu tine Adi, investitiile in infrastructura erau necesare. Poate au fost totusi facute un pic prea brusc si fara o gandire de ansamblu (vezi scoli ultramoderne facute in sate unde numarul de elevi este mai mic de 10, laboratoare dotate cu calculatoare scumpe pe care nimeni nu stie sa lucreze, si in acelasi timp salariile si profesorilor sunt de mizerie). Unele chestii chiar trebuie facute dupa o strategie. Noi ne miscam aleator.
   Forumul asta este foarte util intr-adevar, informatia si gandirea logica trebuie transmise oamenilor cu orice pret. Vedeti? De fapt lucrurile cele mai importante nu costa bani (sau nu foarte multi), ci tin de organizare, buna-vointa, etc.
   

Adi

Corect, lucruri mari se pot face cu bani putini. Aceasta am dorit sa aratam si in traducerile de la fizicaparticulelor.ro si prin concursul de eseuri Stiinta.info. Acum ca avem "know-how"-ul, am dori sa il realizam si la anul, cu mai putin efort si desigur, si mai multi voluntari. Anul asta mi-a luat foarte mult timp, dar a meritat.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

T1000_Android

Imediat după căderea lui Ceauşescu, toată ţara a stagnat. A fost ca un ,,sistem reboot", acum începem şi noi să prindem viteză. Dar de ce pauza asta care ne-a luat tot avântul?

T1000_Android

Nici o grijă ionuţ, nu comunismul este rău, ci dictatura. Dar nu ştiu de ce cele două stau întotdeauna aş aaproape împreună :).

ionut

Citat din: T1000_Android din Iunie 07, 2008, 07:30:01 AM
Imediat după căderea lui Ceauşescu, toată ţara a stagnat. A fost ca un ,,sistem reboot", acum începem şi noi să prindem viteză. Dar de ce pauza asta care ne-a luat tot avântul?
Sper sa fie asa. Din punct de vedere economic prindem viteza, sper ca si in alte sectoare sa fie la fel. Din pacate vad ca oamenii din tara nu gandesc foarte mult in viitor. Majoritatea se gandeste cum sa-si satisfaca nevoile momentane. Din cauza asta multi sunt foarte egoisti, morocanosi, stresati de viata grea si de munca foarte multa. Din cauza asta Romania sufera in plan moral si intelectual. Actualmente nu ii prea vad pe romani sa se bucure prea mult de viata si e pacat.

Adi

Cresterea economica este motorul a toate. Apoi vor fi bani si pentru educatie, stiinta, arta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro