Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Ce este timpul

Creat de [RHF]{NC}The Eagle, Ianuarie 12, 2008, 09:31:57 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

io

Multumesc pt. clarificari.
Daca tot suntem la acest subiect:
Eu consider ca omul si oricare alta fiinta, nu poate sa traiasca in trecut si cu atat mai putin in viitor, chiar daca te gandesti la evenimente trecute, evenimentele pe care le traiesti moment de realitate dupa moment de realitate constituie prezenta, prezentul, singura forma posibila de a vietui.
Traind din amintiri nu faci altceva decat sa umpli prezentul cu parti ale unor evenimente trecute dar e imposibil sa traiesti altceva decat prezentul, iar momentul de realitate, momentul de prezent, "cuanta matriciala reala de prezent" se consuma cu viteza fantastica si chiar mai multe odata (daca ne gandim numai la faptul ca inconstientul (incluzand si subconstientul), functioneaza in paralel cu constientul.

Quantum

Ce inteleg eu (fara a lua in considerare deloc teoria cuantica): o concluzie a Teoriei Relativitatii Speciale este faptul ca timpul nu "curge" ci exista (trecut, prezent si viitor simultan) bazat pe relativitatea simultaneitatii in spatiutimp. Din moment ce consideram spatiutimpul un singur sistem (4 dimensiuni), si luam in considerare spatiul in totalitatea lui, atunci trebuie sa acceptam si ca timpul exista in totalitate (adica trecut, prezent si viitor simultan). Accentuez ca este vorba de spatiutimp si nu spatiu sau timp luate separat. Se pare ca Einstein avea astfel convingerea ca diferenta dintre ce percem noi ca trecut, prezent si viitor este doar o iluzie.  ("For we convinced physicists, the distinction between past, present, and future is only an illusion, however persistent" – Albert Einstein and Michele Besso: Correspondence 1903-1955, P. Speziali, ed. Paris: Hermann, 1972). Practic spatial si timpul este perceput diferit de fiecare observator in relatie fata de miscarea relative dintre ei.
Citat din: Osmiumbin din Septembrie 30, 2008, 10:57:33 PM
Viteza cu care ne deplasam in spatiu timp se descompune pe doua axe, axa timpului si cea a spatiului!
Daca eu ma misc cu 100 km/ora cu o masina bineinteles atunci eu ma misc astfel:
»100km/h in spatiu si
»300,000kmps*3600s/h-100km/h(viteza din spatiu) in timp
Corect?
'Osmiumbin' a incercat sa explice/verifice ceva mai sus dar cred ca s-a exprimat/inteles putin gresit si a fost inteles gresit de asemenea. Astfel, cred ca putem sa ne imaginam ca ne deplasam fata de un alt observator cu anumita viteza. Pentru acest observator timpul nostru va incetini, iar daca am merge cu viteza luminii s-ar opri. Astfel ca exista o relatie intre viteza noastra relativa fata de observator si timpul parcurs pentru noi perceput de observator (cu cat avem viteza mai mare fata de observator cu atat timpul nostru incetineste) Cred ca asta incerca 'Osmiumbin' sa descrie. Am citit o descriere asemanatoare care face referire la descompunerea "vitezei" (in sensul descris mai sus, adica un fel de viteza+timp pentru spatiutimp) in planul spatial si in cel temporal in "The Fabric of the Cosmos" de Brian Greene, astfel explicand viteza luminii ca fiind constanta pentru ambii observatori.
Potrivit fizicii clasice orice fenomen fizic se poate produce si exact invers decat consideram noi normal din punct de vedere al cauzalitatii, toate formulele fiind perfect valabile si in directie inversa). Se pune atunci problema de ce fenomene care au o cauzalitate clara nu se intampla si invers (un ou se sparge cand pica pe podea dar nu se rentregeste). Se pare ca singura explicatie ar fi legea a doua a termodinamicii care spune ca entropia unui sistem tinde sa creasca in timp (exprimat mai simplu, lucrurile au cauzalitatea pe care o percepem pentru ca e mai usor sa se intample asa decat invers) Asta indica ca universul a avut o entropie extrem de mica la formare (Big Bang), astfel permitand continua crestere a entropiei pe parcursul expansiunii sale.
Toate observatiile de mai sus nu iau in calcul teoria cuantica care complica mult aceste interpretari.
Inainte de a fi luat prea in serios trebuie sa precizez ca sunt un umil amator de stiinta, fara educatie specializata in fizica si fara a lucra in domeniu, in schimb fascinat de fizica.

Quantum

Brian Greene (fizician la Columbia University si autor de carti de popularizare) considera ca stiinta nu are un raspuns la aceasta intrebare intr-un interviu aparat in Bloomberg:

"Lundborg: What do you wish you could still discover?

Greene: I'd like to really understand where time comes from. It's so familiar and dictates so much of how we live and what we do. Science still doesn't have an answer to the question: 'What is time?' "

http://www.bloomberg.com/news/2011-03-02/columbia-s-greene-says-you-have-an-evil-doppelganger-interview.html

cristi

CitatGreene: I'd like to really understand where time comes from. It's so familiar and dictates so much of how we live and what we do. Science still doesn't have an answer to the question: 'What is time?' "
Daca pui asa problema, stiinta nu are nici o idee nu numai despre timp, dar si despre spatiu, despre dragoste sau despre prajituri...
Cred ca intrebarea corecta este nu "Ce este timpul", ci "De ce percem noi timpul in maniera in care il percepem?
autor Fizica povestită,
www.stiinta.club

Quantum

Citat din: cristi din Martie 21, 2011, 06:00:20 PM
CitatGreene: I'd like to really understand where time comes from. It's so familiar and dictates so much of how we live and what we do. Science still doesn't have an answer to the question: 'What is time?' "
Daca pui asa problema, stiinta nu are nici o idee nu numai despre timp, dar si despre spatiu, despre dragoste sau despre prajituri...
Cred ca intrebarea corecta este nu "Ce este timpul", ci "De ce percem noi timpul in maniera in care il percepem?
Eu consider ca stiinta are o idee despre timp, spatiu, dragoste si prajituri. Doar ca in cazul timpului si spatiului consider ca stiinta este in contrast semnificativ cu intuitia noastra. Sau exprimat altfel intuitia noastra este in contrast semnificativ cu realitatea (adica este limitata). Eu interpretez afirmatia lui Green in sensul ca mai este loc destul in stiinta pentru explorarea notiunii de timp.

atanasu

Hai sa ma bag si eu aici .asta o mai fac atunci cand uitandu-ma la lista celor care urmaresc subiecte, mai vad un titlu care ma atrage. Nu vreau sa relansez discutia, caci daca eram la lansarea ei pe aici, incercam sa o inchid de atunci spunand ca dupa Kant Timpul si spstiul sunt categorii filozofice date aprioric intuiei noasrte si la asta ce poti adauga ? Ei bine am spus eu zilele astea, pe unde nici nu mai stiu, ca poate mai adanci decat acestea doua ar putea fi unele legate de ele sau fiind o alta exprimare a lor, dar mi se pare mie mai aproape de adancul ultim si anume ar fi Miscarea si Repaosul si ma gandesc si la Eminescu cu Luceafarul lui.
Mai pot spune ca spatiul de fapt  fiind ceva ce n-l putem constata in simultaneitatea sa   in sensul locului geometric al tuturor existentelor in acest moment, pot insa spune ca spatiul constatabil in orice moment este infauratoarea pe axa timpului a tuturor acestor simultaneitati ajungand deasemeni la Eminescu cu poezia lui La Steua.
Noapte buna tuturor celor ce vor da navala sa ma citeasca in noaptea asta si in rest tuturor numai bine. :)