Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Viata extraterestra

Creat de ne_pofazz, Septembrie 10, 2008, 03:23:33 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Unde in sistemul solar sunt cele mai mari sanse sa fi fost, este sau va fi viata?

Marte
10 (250%)
Europa
6 (150%)
Titan
5 (125%)
Ganymede / Callisto / Enceladus
0 (0%)

Numărul total de membrii care au votat: 4

Sieglind

#15
mersi, am citit acum şi continuarea.  :)

văd că tot "arsenic" îi spun !

Dar mie îmi atrăsese atenţia exact asta: The discovery of an arsenic-loving microbe that NASA said would rewrite biology textbooks and offered hope of life on other planets now looks like a case study in how science corrects its mistakes, researchers report.

Ştiinţa este capabilă să-şi corecteze erorile: după "o vară" (ăla e titlul unei cărţi), după un an, după un secol ... dar o face.

Mai apoi, era doar o ipoteză de lucru, hai să nu dăm cu piatra în NASA, mă rog, cu bacteria!

Hm! Şi ce vioaie pornise, sărmana ... http://www.space.com/9631-arsenic-eating-bacteria-opens-possibilities-alien-life.html

puriu

  E greu cu terminologia! Multi dintre noi se instruiesc pe Internet unde asimileaza termeni din limba engleza pe care ii folosesc in mod gresit in romaneste. Acesti termeni au echivalenti diferiti in limba romana: arsenic = arsen, silicon = siliciu, silica = dioxid de siliciu, magnesia = oxid de magneziu, etc. etc. Folosirea gresita a termenilor creeaza confuzii si poate fi periculoasa.
  Viata in general este greu de definit. Eu as spune ca este o interfata intre lumea materiala si lumea informatiei. Se deosebeste esential de lumea materiala prin aceea ca se opune principiului entropic: organizeaza haosul si se indeparteaza de echilibrul termodinamic.
  Viata pe care o cunoastem are la baza nu doar carbonul, ci si apa, oxigenul, azotul si energia solara ce activeaza circulatia apei in natura si a carbonului in organismele vii (fotosinteza, asimilatia si dezasimilatia). Este adevarat ca, in urma evolutiei si adaptarii, unele microorganisme pot trai in medii extrem de nefavorabile utilizand energie chimica. Pentru aparitia vietii sunt totusi necesare conditii favorabile (apa lichida, gazele necesare, energia solara, lipsa radiatiilor corpusculare si UV) si mult, foarte mult timp. In sistemul solar, cu exceptia Pamantului, nu prea sunt intrunite conditiile pentru aparitia vietii. Oxigenul si azotul sunt practic inexistente in atmosferele planetelor. Apa lichida se gaseste, poate, doar blocata la mare adancime. Camp magnetic protector are doar Jupiter. Filtru de ozon pentru radiatia UV nu are nici o planeta sau satelit. Timp foarte lung au planetele suficient de mari, cu racire lenta si orbita stabila pe termen lung. Putem considera Pamantul ca un loc unic in sistemul solar in care au fost intrunite conditiile aparitiei si dezvoltarii vietii. Chiar si in alte sisteme stelare probabilitatea de a exista o planeta cu aceleasi conditii este destul de mica.
   Daca ne imaginam forme de viata bazate pe alte grupuri de elemente ar trebui sa imaginam nu doar molecule complexe, ci si mecanismele de sinteza naturala a lor si de utilizare a energiei pentru crestere, reproducere si transmitere a informatiei. Ar trebui stabilite si conditiile de mediu necesare pentru ca aceste forme de viata sa prospere si in ce masura aceste conditii exista undeva in mediul extraterestru. Deocamdata, nimic.

ariel55

#17
Eu imi aduc aminte ca in liceu m-a socat asemanarea intre structura moleculara a hemoglobinei (un ion de fier in nucleu) si cea a clorofilei (un nucleu fier al hemoglobinei in aceeasi structura fiind inlocuit cu Magneziu!). Si asta se petrece pe Pamant! Consider ca nu avem date suficiente si orice este posibi.Insasi diferenta intre LUMEA ANIMALA si cea VEGETALA Fe/Mg....devine interesanta.
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!