Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Molecula fundamentala a vietii nu ar fi ADN-ul, ci ARN-ul

Creat de Adi, Ianuarie 10, 2009, 07:25:12 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

O echipă de cercetători de la Scripps Research Institute din SUA au sintetizat pentru prima dată o moleculă care deşi nu este vie, posedă o proprietate specifică lumii vii - aceea de a se reproduce singură, la infinit, fără ajutor extern. Este vorba de molecula de ARN, sau acidul ribonucleic, care joacă la organismele vii un rol secundar, alături de ADN şi proteine. Totuşi, descoperirea pare să fie un argument în plus că molecula de bază a vieţii ar fi totuşi ARN-ul, pe baza căruia a apărut prima oară Viaţa, care ar fi evoluat ulterior în viaţa pe baza de ADN, aşa cum o cunoaştem astăzi. Studiul a fost publicat pe 8 ianuarie 2008 în Science Express, ediţia online pentru comunicare rapidă a rezultatelor de la prestigioasa revistă Science.


Ce parere aveti?

PS. Premiul Nobel pe medicina din 2006 a fost oferit pentru descoperirea interferentei ARN.
http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2006/
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Foarte tare! Eu intotdeauna am fost pro teoria RNA world :P
Dar, am inteles ca i-au dat cata energie avea nevoie, dar materie? Adica ce au mai pus pe langa ARN? Sunt curioasa...

Adi

Citeste declaratia de presa oficiala, ofera toate detaliile tehnice, pe intelesul tuturor ...

Si mie imi are sens ca sa fi existat forme de viata mai simple decat cele pe baza de ADN, apoi si astea sa fi evoluat din forme si mai simple pana cand gradat gradat ajunge la molecule organice nevii care se "reproduceau" in reactii chimice ca si catalizatori. Sa vedem ce vor zice si alte studii in viitor.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

La comentarii la articol, Cristi a adaugat o explicatie frumoasa in cuvintele sale despre cum a fost realizata exact replicarea la infinit a ARN-ului.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari

Daca ne gandim mai bine, acum milioane de ani cand au avult loc crize la nivelul materialelor nucleare inaintea ADN-ului si sinteza sa, exista ARN-ul. ARN-ul pare sa fie mai primitiv decat ADN-ul, avand in vedere ca este monocatenar. Exista si ADN monocatenar, dar la unele virusuri.
Deci descoperirea asta referitoare la ARN si importanta sa este (vorba lui Coesite)...super tare!  ;D

Coesite

CitatDaca ne gandim mai bine, acum milioane de ani cand au avult loc crize la nivelul materialelor nucleare inaintea ADN-ului si sinteza sa, exista ARN-ul.

Acum miliarde de ani vrei sa spui, si prin "materiale nucleare" te referi la moleculele din nucleul unei celule fie ea prokariota sau eukariota, nu? Ca eu prima oara am inteles ceva cu bombe, si ar fi bine sa clarficam :P

chimistul

Eu nu ma pricep foarte bine la calcule. As dori daca ma puteti ajuta voi cu cateva calcule simple de permutari si aranjamente sau care or mai fi. Avand patru baze care se leaga de ARN (A,C, G, T) care este probabilitatea ca sa obtin o anumita  ordine ( AACGACGTTACG.......................etc) lunga de 100 unitati prin  lipiri intamplatoare. Dar 1000? 10000?

Apoi o sa va explic ce doresc sa obtin mai departe! 

Adi

Pai daca ai un lang de N=1 baze, ai 4 posibilitati. Daca adaugi inca una, ai 4 posibilitati pentru fiecare dinainte, deci pentru N=2, ai 4^2 posibilati. Generalizand, pentru N baze, ai 4^N posibilati. Deci probabilitatea de a iesi aleator o anumita ordine este 1/(4^N).

Totusi, intai au aparut cele cu N mic, apoi au evoluat in cele cu N lung, nu au aparut cele cu N mari din prima.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chimistul

Bun!

O proteina este formata din multi aminoacizi legati intr-o anumita ordine unul de altul. Fiecare aminoacid este codificat de 3 baze ( ACT, AGG, etc am dat un exemplu). Ca sa obtin o proteina simpla cu sa zicem 10000 de aminoacizi ( si e chiar simpla) imi trebuie 30 000 de baze asta afra sa includem secventa de START si STOP. Asta inseamna o sansa de 1/4^30000?


Daca vei sta sa faci si un calcul de masa probabil nu vei gasi atata carbon pe pamant ca sa poti efectua toate combinatiile. Si asta fara sa tinem si de structura si de interactiuni.

Apropo. Nimeni nu aminteste nimic de sursa de energie care este necesara pt a lega doua nocleotide una de cealalta?Oare care o fi fost in acea supa primitiva. Cand ma refer la energie ma refer la energia de reactie rezultata dintr-o alta reactie chimica. In cazul vietii cunoscute ATP (adenozin trifosfat) care se descompune in ADP( adenozin difosfat) si un rst fosfat care se leaga de ARN si permite sa se mai adauge inca o baza si tot asa.

sceptic

Wow! Nici eu nu sunt tare la calcule, dar cand vad probabilitatea aia (1/4^30000) nu cred ca exista in 10 Universuri de-ale noastre atata carbon. ???

Adi

Pai nu era nevoie sa fie atata carbon. Pur si simplu o cantitate mare, dar finita de carbon, incerca unele forme daca nu se reproduceau se transformau in alte forme si iar daca nu se reproduceau se transformau in alte forme si tot asa pana cand una a reusit si apoi s-a tot reprodus. Nu trebuie sa se fi incercat fiecare forma in mod separat.

De asemenea, nu cred ca natura a incercat fiecare forma, ci cred (banuiesc) ca a fost o evolutie naturala de la molecula organice la ansambluri de molecule si tot asa, pana a ajuns la forma buna, pe un singur drum principal cu ceva ramificatii ce mureau imediat si ramanea pe drumul cel bun. Adica exact cum au evoluat animalele tot asa au evoluat si moleculele spre cele compuse.

Acum ramane ca stiinta sa vada, dar mai e mult pana acolo, este un proces complex, deocamdata este bine ca ne putem pune intrebari pertinente si suntem critici cu ce raspunsuri sunt propuse de stiinta sau de non-stiinta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

sceptic

Subiectul ma depaseste, dar am totusi o observatie: cred ca pentru a se autoreproduce o molecula de "ceva" trebuie sa aiba un anumit grad (minim) de complexitate. Altfel, probabil ca s-ar observa si azi aparitia unor asemenea molecule. Daca o proteina "simpla" se compune din 10 000 de aminoacizi, una "foarte simpla" ar putea fi formata din 1 000, dar si sansa producerii acesteia pe cale naturala (dupa formula de mai sus) ar fi foarte foarte mica, chiar si la scara geologica.


Adi

Cu cat e mai simpla, cu atat sansa sa se produca e mai mare, nu mai mica. Cu cat o molecula e mai complexa cu atat sansa se produca e mai mica. Iar de reprodus e vorba ca trebuie sa se reproduca mereu, de cand e mica, pana la cand e mare, si sa evolueze de la mica la mare. Altfel ajungi cu o molecula complexa cum e ADN-ul si cu celule si te intrebi de unde au aparut asa brusc? Raspunsul este ca nu au aparut brusc, ci incet incet. Banuiesc.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

sceptic

Sansa e mai mare, intr-adrevar, dar tot foarte, foarte mica ramane (1/4^3 000 in loc de 1/4^30 000).

Temari

#14
Multumim Adi pentru calcule :D
Dar pot face o mica "paranteza": ARN-ul are ca baze azotate A, C, G si U (uracil). T(timina) se gaseste numai in ADN, dar in cazul calculelor tale nu prea conteaza ;).
Trebuie sa tii cont ca ARN-ul are o singura catena, fata de ADN care are doua catene, si deci bazele de pe prima catena (3' - 5') se unesc cu bazele celei de-a doua catena (5' - 3').

Coesite, material nuclear ma refer la nucleoidul procariotelor, pe atunci cand existau acele crize informationale...nu stiu daca existau eucariote (desi mai mult ca sigur nu). Avand in vedere ca procariotele sunt cele mai vechi forme de viata, ele nu au un nucleu delimitat (ca al eucariotelor), ci au un nucleoid  format dintr-o molecula dubla de ADN :)