Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Evolutionism vs creationism

Creat de Fryn, Aprilie 21, 2010, 10:38:19 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Electron

#150
Citat din: Eugen7 din Martie 09, 2011, 02:21:00 PM
cititi primul capitol din Biblie (Facerea cap 1) acolo se arata clar cum toate vietatile au aparut pe rand de la simplu la complex si evident ca nu toate in aceeasi "zi".
http://bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=25
Am citit si nu am inteles asa de clar cum toate vietatile au aparut pe rand de la simplu la complex. Adica pestii si pasarile sunt mai simple decat taratoarele si fiarele salbatice ? Asta nu e compatibil cu Evolutionismul in care pasarile NU au evoluat [EDIT] din pesti, nici macar in acelasi timp cu ei, inaintea evolutiei taratoarelor si fiarelor salbatice. Asa cum ziceam, aceasta creatie selectiva si in etape arbitrare nu corespunde cu datele acumulate despre specii, din care rezulta Evolutionismul.

Citat"Zilele" creatiei nu au 24 de ore. Timpul este relativ contand sistemul de referinta (la care ne raportam cand facem masurarea).
pe toate planetele sistemului nostru solar sunt zile... si evident ca nu au 24 de ore.
Acest argument nu are nici o putere, pentru ca textele au fost inspirate oamenilor care au foarte clar conceptul de "zi". Ar fi trebuit sa se foloseasca macar conceptul de "ere" sau "varste" sau mai stiu eu ce, dar cand e vorba de "o seara si o dimineata", apoi nu mai vorbim la modul figurat ci despre zile adevarate.

CitatBiserica invata ca ziua (durata ei) depinde de creatie (univers) si nu creatia (universul) depinde de durata zilei (pamantene, de 24 ore), caci asta ar presupune ca timpul ar fi anterior creatiei.
Interesant. Si cat dureaza ziua creatiei Universului si cum se determina aceasta durata?

CitatBiblia si Biserica Ortodoxa invata ca Dumnezeu a facut totul (universul ce implica spatiul si timpul) din nimic (intocmai ca si teoria Big-bang-ului).
Se pare ca vezi ceea ce ti se pare ca este o asemanare, dar ignori tot ceea ce este diferit. In dogma ortodoxa zeitatea nu s-a rezumat la a declansa  Universul (creandu-l din nimic) ci a intervenit in mod activ si la crearea vietatilor si a omului, a planetelor si toate celelalte. In teoria Big-Bang se explica modul in care totul a decurs perfect natural (fara nevoia unei interventii divine) de la primele momente ale Universului si pana azi. Asta e o mare contradictie: dogmele religioase insista ca a fost (necesara) o implicare continua a unei divinitati, in timp ce teoriile stiintifice arata ca o asemenea interventie nu a fost in nici un moment necesara. Nici la acest nivel nu vezi contradictia?
Nota: La nivel de ordine a aparitiei elementelor Universului e o alta contradictie de neimpacat.

CitatConceptul de spatiu-timp nu are sens inainte de inceputul universului, iar timpul este relativ, in funcție de sistemul de referinta. Aceasta este invatatura Sfintilor Parinti (Fericitul Augustin, Sfantul Ioan Damaschin), deci a Bisericii Ortodoxe. Spre exemplu, in Psalmul 89 este scris ,,Ca o mie de ani inaintea ochilor Tai sunt ca ziua de ieri, care a trecut si ca straja noptii", adica raportat la Dumnezeu timpul nu are insemnatate, intrucat Dumnezeu este atemporal (si "priveste" timpul fiecaruia cum vrea EL, mai repede sau mai lent; de la inceput spre sfarșit sau de la sfarșit spre inceput). Este evident ca psalmistul vrea sa arate relativitatea timpului si nu durata efectiva a miei de ani raportata la Dumnezeu, intrucat aceasta mie de ani este prezentata ca fiind egala cu o zi (ce are 24 de ore) si mai apoi ca fiind egala doar cu trei ore (un sfert din jumatate de zi), mai precis cu o singura straja a noptii (anticii imparteau in patru straji egale cele 12 ore ale timpului noptii, de la asfintitul soarelui si pana la rasaritul soarelui).
O fi evident pentru tine, a posteriori. Asemenea interpretari nu au nici o putere de argumentare pentru ca nu sunt verificabile. La fel de bine (sau chiar mai bine) se poate interpreta totul ad-literam, asa cum a facut dogma religioasa timp de secole. O scriere care isi schimba interpretarile in functie de cine (si mai ales cand) face interpretarea, nu mai transmite in mod real sau "evident" nimic.

CitatSfanta Scriptura (Geneza) si stiinta (teoria relativitatii care implica existenta Big Bang-ului), sustin acelasi adevar si anume ca universul, spatiul si timpul au in inceput din nimic la Big Bang (Marea Explozie).
In Geneza e vorba de o creatie din nimic, in etape, a unui Univers imaginar, care nu este Univesul in care ne aflam noi azi, in care etapele au fost cu totul altele (mai ales in alta ordine). Sau nici asta nu ai observat?

CitatSfintii Parinti, ne invata ca noi nu putem calcula timpul decat dupa iesirea omului din Rai (primul an in Hronografele bisericii, este anul iesirii lui Adam din Rai). Argumentele lor pentru faptul ca "nu putem calcula" timpul inainte de iesirea lui Adam din Rai erau in principal doua. Primul argument, era ca noi nu stim cat erau de lungi "zilele" creatiei, intrucat scriptura afirma ca Soarele si Luna au fost facute de Creator doar in a patra zi de la inceputul creatiei[2],
Cu alte cuvinte, chiar si tu admiti ca dogma religioasa afirma ca Soarele si Luna au fost create dupa ce a fost creat Pamantul cu continetele si oceanele sale. In Universul real in care traim, lucrurile s-au petrecut in alta ordine. Nici contradictia asta nu o vezi?

Citatiar o zi reprezinta pentru noi un interval de douazeci si patru de ore, cand Pamantul efectueaza o miscare de rotatie in jurul axei sale (si in acelasi timp se misca si pe orbita in jurul Soarelui), deci in primele trei zile cand nu era creat inca Soarele, o zi nu avea douazeci si patru de ore (privit din sistemul de referința al omului).
Pai in primele trei "zile" nici macar nu exista omul. Cum sa luam in considerare "sistemul de referinta al omului" ?

Si repet, informatia din scripturi se presupune ca a fost inspirata omului dupa ce toata creatia a fost realizata, intr-un limbaj pe care omul putea sa-l inteleaga, de catre cineva care stia cum s-a realizat creatia (creatorul insusi, ca sa fim mai precisi). In toate timpurile, conceptul de "zi" era cat se poate de clar (cu tot cu seara si dimineata), iar daca era vorba de o perioada de lungime necunoscuta nu se folosea conceptul de "zi". Daca sursa inspiratiei stia aceasta diferenta, ar fi inspirat in consecinta pe cei care au scris aceste mesaje "divine".  

CitatAl doilea argument era ca omul, in Rai, nemuritor[3] fiind prin har[4] inainte de caderea in pacat, percepea timpul altfel si, deci, toata perioada de timp petrecuta de om in nemurire e considerata in Geneza ca o singura zi.
Acesta este un non sequitur, adica o eroare de logica. A folosi conceptul de "zi" in fiecare context altfel, dupa convenienta, nu este un argument.

CitatSfantul Ioan Damaschin in Dogmatica (in sec VII AD) invata ca "inainte de intemeierea lumii, cand nu era soare care sa desparta ziua de noapte, nu era un veac care sa se poata masura.". soarele apare abia in a 4-a "zi".
Iata din nou contradictia asta ridicola despre aparitia Soarelui abea dupa creatia Pamantului. Chiar nu stii ca in teoriile stiintifice oficiale (cu care se pare ca tu echivalezi Evolutionismul) lucrurile nu s-au putut intampla asa? Chiar nu vezi contradictia?

In final, vad ca iar ai evitat sa comentezi despre principiul antropic si cum ar fi el compatibil cu Creationismul. Chiar nu ai nimic de spus despre asta ?

e-
Don't believe everything you think.

Eugen7

#151
Citat din: Electron din Martie 09, 2011, 05:04:55 PM
Iata din nou contradictia asta ridicola despre aparitia Soarelui abea dupa creatia Pamantului. Chiar nu stii ca in teoriile stiintifice oficiale...

in Biblie pamant are mai multe sensuri, atat materie cat si planeta Pamant.

Planeta Pamant nu este prima creatie din univers, ci ea este facuta din materie (pamant) care este facuta in prima "zi" a creatiei. Biblia spune ca atunci cand afost creata Planeta pamant erau deja multe alte stele in univers (intocmai cum spune Teoria Big-Bang-ului).

Biblia nu se interpreateaza ad litteram...

Atunci când fost făcută planeta Pământ (din materie, care este numită de scriptura pământ), deja existau în Univers alte stele şi fiinţe spirituale (raţionale): “Unde erai tu, când am întemeiat Pământul? Spune-Mi, dacă ştii să spui. Ştii tu cine a hotărât măsurile Pământului? Sau cine a întins deasupra lui lanţul de măsurat? În ce au fost întărite temeliile lui sau cine a pus piatra lui cea din capul unghiului, atunci când stelele dimineţii cântau laolaltă şi toţi îngerii… Mă sărbătoreau?”" Iov (38,4-7)

Biblia nu spune ca Soarele este prima sau singura stea din univers! Scriptura vorbeste despre "ostirea cereasca" (galaxii, stele etc.). Soarele nostru este creat abia in a 4-a zi (Teoria Big-bang-ului arata ca soarele nostru face parte din populatia a doua de stele).

inca din sec 7 AD Sfantul Ioan Damaschin, in Dogmatica (ortodoxa), descrie expansiunea uniforma a universului, prezisa de teoria big-bang-ului si confirmata doar in sec XX de Hubble (si radiatia de fond a universului). Tot el spune ca forma univeruslui este sferica, lucru confirmat de teoria big-bang-ului care afirma ca universul este o sfera (multidimesionala) cu raza de 1,3 miliarde ani-lumina.

“toţi care au spus că cerul este sferic susţin că el se depărtează în chip egal de la Pământ şi în sus şi în lături şi în jos”[1], căci “numai  Dumnezeirea  este nemişcată, mişcând  toate”[2] prin lucrarea Sa,  iar „cerul este totalitatea zidirilor văzute şi nevăzute... şi spunem că la facerea universului am primit şi facerea cerului, despre care filosofii păgâni, însuşindu-şi învăţătura lui Moise, spun că este o sferă”[3]

[1]Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea a II-a, cap 6.
[2]Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea I-a, cap IV.
[3]Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea a II-a, cap 6.
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)

Eugen7

#152
Citat din: Electron din Martie 09, 2011, 05:04:55 PM
In final, vad ca iar ai evitat sa comentezi despre principiul antropic si cum ar fi el compatibil cu Creationismul. Chiar nu ai nimic de spus despre asta ?

Principiul antropic confirma faptul ca specia umana este capabila sa inteleaga deplin universul, aratand implicit ca omul este "cununa creatiei", in deplina concordanta cu creationismul biblic.

În fizica si cosmologie, principiul antropic (din greacă anthropos - om) este un argument filosofic cum că observațiile din Universul fizic trebuie să fie compatibile cu viața conștientă care le observă. Susținătorii argumentului motivează că astfel se explică de ce Universul are exact vârsta și constantele fizice fundamentale care fac posibilă apariția și găzduirea vieții conștiente. Principiul a fost formulat în 1961 de către astronomul Robert Dicke (1916-1997), care s-a bazat pe unele lucrări ale fizicianului englez Paul Dirac:

    "Universul are proprietățile pe care le are și pe care omul le poate observa, deoarece, dacă ar fi avut alte proprietăți, omul nu ar fi existat"
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)

AlexandruLazar

Eugen7, până la urmă Soarele a stat când l-a pus Iosua să stea? Și pe urmă s-a mișcat?

Quantum

Citat din: Eugen7 din Martie 09, 2011, 07:34:12 PM
[...] lucru confirmat de teoria big-bang-ului care afirma ca universul este o sfera (multidimesionala) cu raza de 1,3 miliarde ani-lumina
Universul observabil este considerat ca avand o raza de ~46 miliarde ani-lumina. Totodata universul observabil este o sfera. Marimea si forma universului pe ansamblu ar putea sa fie altele.

-Marius-

Citat din: Eugen7Biblia nu se interpreateaza ad litteram...
Asa este, nu se interpreteaza ad litteram pentru ca n-ar mai avea niciun sens si ar fi plina de ilogisme. Pe de alta parte, daca n-o luam ad litteram rezulta o gramada de interpretari, care din nou, nu duc nicaieri. Fiecare cu... "adevarul" lui.

Eugen7

#156
Citat din: Quantum din Martie 09, 2011, 09:22:54 PM
Citat din: Eugen7 din Martie 09, 2011, 07:34:12 PM
[...] lucru confirmat de teoria big-bang-ului care afirma ca universul este o sfera (multidimesionala) cu raza de 1,3 miliarde ani-lumina
Universul observabil este considerat ca avand o raza de ~46 miliarde ani-lumina. Totodata universul observabil este o sfera. Marimea si forma universului pe ansamblu ar putea sa fie altele.
universul este o sfera cu raza de aproximativ 13,7 miliarde ani-lumina (imi cer scuze ca am tastat din greseala mai sus 1,3 in loc de 13,7).

Big Bang-ul este modelul cosmologic ce explică condițiile inițiale și dezvoltarea ulterioară a Universului. Acest model este susținut de explicațiile cele mai complete și corecte din punct de vedere științific.. Termenul de Big Bang, în general, se referă la ideea că Universul s-a extins de la o singularitate primordială fierbinte și densă acum aproximativ 13.3-13.9 miliarde de ani.

"Teoria Big Bang" este modelul care explică apariția materiei,energiei,spațiului și timpului, altfel spus la existența Universului. Această teorie încearcă să explice de ce universul se extinde permanent încă de la apariția sa, și de ce pare a fi uniform în toate direcțiile (de unde rezulta forma sferica multidimensionala).

Sunt trei indicii majore pentru veridicitatea teoriei Big Bangului:
1.    Vârsta celor mai bătrâne stele este de 12-13,2 [1] miliarde de ani, adică ea corespunde parțial cu vechimea Universului.
2.    Analiza luminii emise de galaxii indică faptul că obiectele galactice se îndepărtează unele de altele cu o viteză cu atât mai mare, cu cât sunt mai îndepărtate de Pământ, ceea ce sugerează că galaxiile erau altădată adunate într-o regiune unică a spațiului;
3.  În ziua de azi, în toate regiunile Universului există o radiație de fond ("radiație cosmică") foarte slabă, un fel de fosilă, rămășiță de pe urma torentelor de căldură și lumină din primele clipe ale Universului.


Limitele cunoașterii momentelor de început ale Big Bangului

Astrofizicienii nu pot (încă?) explica apariția universului la secunda "zero" (momentul inițial). Ei iau ca punct de plecare momentul 10^-43 secunde după explozia originară (Big Bang). La această "vârstă fragedă" tot universul era conținut într-o sferă de mărime infimă, subnucleară, de numai 10^–33 centimetri diametru (nucleul unui atom are ordinul de mărime de 10^–13 centimetri). Temperatura la acel stadiu era însă inimaginabil de mare, de ordinul a 10^32 grade.

Teoria nu este aplicabila mai devreme de momentul "zero" + 10^–43 secunde; pentru că se izbeste de ,,zidul Planck" (știința este încă incapabilă să explice comportamentul atomilor în condițiile în care forța de gravitație devine extremă, așa cum era cazul în universul de 10^–33 centimetri). ,,Zidul Planck" reprezintă de fapt existența limitelor minime fizice ale obiectelor; una din barierele fizice este ,,quantumul de acțiune" sau așa-numita "Constantă a lui Planck" = 6,62 10^–34 Joule secundă, care reprezintă cea mai mică dintre cantitățile de energie existente în lumea noastră fizică, adică limita divizibilității spectrale și, prin aceasta, limita extremă a oricărei divizibilități. Prin analogie există o ,,lungime ultimă" numită și ,,Lungimea lui Planck", precum și ,,Timpul lui Planck", care este cea mai mică unitate de timp posibilă teoretic.
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)

Eugen7

Citat din: AlexandruLazar din Martie 09, 2011, 08:53:24 PM
Eugen7, până la urmă Soarele a stat când l-a pus Iosua să stea? Și pe urmă s-a mișcat?
:)
din ce sistem de referinta priviti? daca alegeti ca sistem de referinta pamantul atunci soarele se misca, daca alegeti ca sistem de referinta soarele atunci el este stationar si planeta pamant se misca. (toate planetele sistemului nostru solar orbiteaza in jurul soarelui si tot sistemul nostru solar, ce este pe unul din bratele spirale ale galaxiei noastre spirale-disc, se roteste in jurul centrului galaxiei).

in univers nu exista stare de repaos absolut (nici timp absolut, nici spatiu absolut)... doar viteza luminii este constanta.
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)

Eugen7

Citat din: Eugen7 din Martie 09, 2011, 07:34:12 PM
"toţi care au spus că cerul este sferic susţin că el se depărtează în chip egal de la Pământ şi în sus şi în lături şi în jos"[1], căci "numai  Dumnezeirea  este nemişcată, mişcând  toate"[2] prin lucrarea Sa,  iar ,,cerul este totalitatea zidirilor văzute şi nevăzute... şi spunem că la facerea universului am primit şi facerea cerului, despre care filosofii păgâni, însuşindu-şi învăţătura lui Moise, spun că este o sferă"[3]

[1]Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea a II-a, cap 6.
[2]Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea I-a, cap IV.
[3]Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea a II-a, cap 6.

Faptul ca universul este sferic (multidimensional), asa cum sustine Biblia si teologia ortodoxa (si romano-catolica), este confirmat atat de Teoria Big-bang-ului cat si de faptul ca matematicianul Grigori Perelman a rezolvat conjectura lui Poincare in 2006.

Grigori Perelman (născut la 13 iunie 1966) este un matematician rus de origini evreiești. A fost născut și trăiește în Sankt Petersburg. Este cunoscut pentru contribuțiile sale la geometria Riemaniană și pentru faptul că a rezolvat conjectura lui Poincaré. A refuzat premiul Fields.

Conjectura lui Poincaré (sau și "ipoteza lui Poincaré"), prima dată enunțată de matematicianul francez Henri Poincaré în 1904, afirmă că dacă într-un spațiu închis și nemărginit tridimensional (cufundat într-un spațiu 4-dimensional) toate "cercurile" bidimensionale pot fi micșorate topografic până ce devin un punct, atunci acest spațiu tridimensional este echivalent din punct de vedere topologic (homeomorf) cu o "sferă" 3-dimensională.


Demonstrația matematicianului rus Grigori Perelman din anul 2002 s-a situat pe primul loc în topul celor mai importante descoperiri matematice, alcătuit de prestigioasa revistă Science la 22 decembrie 2006. Enigmaticul savant rus a făcut senzație nu numai pentru că a rezolvat o problemă care i-a pasionat pe specialiști vreme de aproape un secol, dar și pentru că în 2006 a refuzat Medalia Fields, un premiu în matematică echivalent cu premiul Nobel, fiind prima persoană din lume care a făcut acest lucru. Perelman a refuzat în anul 2010 și recompensa de un milion de dolari pe care Clay Mathematics Institute din orașul american Cambridge, Massachusetts a oferit-o pentru rezolvarea Conjecturii lui Poincaré. (Orașul Cambridge, MA. este situat în marea zonă metropolitană a orașului Boston, MA.)

"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)

Quantum

#159
Citat din: Eugen7 din Martie 09, 2011, 10:54:58 PM
Citat din: Quantum din Martie 09, 2011, 09:22:54 PM
Citat din: Eugen7 din Martie 09, 2011, 07:34:12 PM
[...] lucru confirmat de teoria big-bang-ului care afirma ca universul este o sfera (multidimesionala) cu raza de 1,3 miliarde ani-lumina
Universul observabil este considerat ca avand o raza de ~46 miliarde ani-lumina. Totodata universul observabil este o sfera. Marimea si forma universului pe ansamblu ar putea sa fie altele.
universul este o sfera cu raza de aproximativ 13,7 miliarde ani-lumina (imi cer scuze ca am tastat din greseala 1,3 in loc de 13,7).
Varsta universului este de 13,7 miliarde ani. Raza este de 46 miliarde ani-lumina din cauza expansiunii Universului. Si teoria big-bang nu explica conditiile initiale, asa cum te contrazici dealtfel mai incolo cand amintesti de "zidul Planck".

HarapAlb

Citat din: Eugen7 din Martie 09, 2011, 11:18:24 PM
Faptul ca universul este sferic (multidimensional), asa cum sustine Biblia si teologia ortodoxa (si romano-catolica), este confirmat atat de Teoria Big-bang-ului cat si de faptul ca matematicianul Grigori Perelman a rezolvat conjectura lui Poincare in 2006.
Perelman n-a demonstrat nimic legat de forma Universului, a demonstrat conjectura matematica a lui Poincare.

Eugen7, iti amintesc ca aici discutam despre Evolutionism vs. creationism in sectiunea de biologie. Incearca sa nu mai scrii mesaje fara legatura cu subiectul.

A.Mot-old

#161
Citat din: Eugen7 din Martie 09, 2011, 04:33:08 PM
Biblia si Biserica ortodoxa (si cea romano-catolica) invata ca Universul este in Dumnezeu, nu Dumnezeu este in univers (Faptele Apostolilor 17,28).
Daca universul este in Dumnezeu asta inseamna ca dimensiunile lui Dumnezeu sunt foarte mari....Cat de mare este universul?Daca universul este in Dumnezeu si universul a aparut prin big-bang atunci in momentul cand materia condensata a exploadat ce efect a avut asupra lui Dumnezeu?Nu inteleg cum poate biserica sa faca asemenea interpretari ale bibliei...si parerea mea este ca nu a existat niciun big-bang si sunt azi multi savanti care considera aceasta teorie gresita si care nu raspunde la multe alte inadvertente.
Sa revenim la evolutionism vs creationism.......Care a fost scopul lui Dumnezeu sa faca universul asa cum spune biblia?
Prima fiinta unicelulara a aparut pe Terra in mediul acvatic.Aceasta fiinta unicelulara era un animal sau o planta?

Mi-ati ramas dator cu un raspuns la intrebarea:"Sunt foarte curios sa stiu mai multe despre zilele creatiei......Cand au iesit (au fost alungati) Adam si Eva din Rai cati oameni erau pe Terra (in afara Raiului)?"
Adevărul Absolut Este Etern!

A.Mot-old

Citat din: Eugen7 din Martie 09, 2011, 04:33:08 PM
Big-Bang-ul este descris in Facerea cap 1 (primele versete).
Dumnezeu "a zidit lumea din nimic"[1] şi trebuie să "înţelegem că s-au întemeiat veacurile prin cuvântul lui Dumnezeu, de s-au făcut din nimic cele ce se văd"[2]
[1] Solomon 11,17.
[2] Evrei 11,3.
Nu vezi ca te contrazici????!!!!Pe de-o parte spui ca universul este in Dumnezeu si pe de alta parte spui ca Dumnezeu a facut universul (a zidit lumea) din nimic....pai cum vinea asta?????!!!!!Ba era universul ba nu era nimic!!!!Am impresia ca nu ai inteles de loc ce spune biblia si din pacate daca apostoli au spus asa ceva inseamna ca nici ei nu au inteles cum a facut Dumnezeu universul.......
Adevărul Absolut Este Etern!

Eugen7

Citat din: Quantum din Martie 09, 2011, 11:25:23 PM
Citat din: Eugen7 din Martie 09, 2011, 10:54:58 PM
Citat din: Quantum din Martie 09, 2011, 09:22:54 PM
Citat din: Eugen7 din Martie 09, 2011, 07:34:12 PM
[...] lucru confirmat de teoria big-bang-ului care afirma ca universul este o sfera (multidimesionala) cu raza de 1,3 miliarde ani-lumina
Universul observabil este considerat ca avand o raza de ~46 miliarde ani-lumina. Totodata universul observabil este o sfera. Marimea si forma universului pe ansamblu ar putea sa fie altele.
universul este o sfera cu raza de aproximativ 13,7 miliarde ani-lumina (imi cer scuze ca am tastat din greseala 1,3 in loc de 13,7).
Varsta universului este de 13,7 miliarde ani. Raza este de 46 miliarde ani-lumina din cauza expansiunii Universului. Si teoria big-bang nu explica conditiile initiale, asa cum te contrazici dealtfel mai incolo cand amintesti de "zidul Planck".

avand in vedere ca expansiunea universului in spatiu-timp este uniforma (relativ la orice punct din univers), rezulta forma sferica multiudimensionala, si intrucat stim varsta universului (aproximativ 13,7 miliarde ani, deci stim dimensiunea temporala) atunci dimensiunea "raza" sferei spatio-temporale are aceasta dimensiune de 13,7 ani-lumina (anul lumina este o masura a distantei!)


explicati va rog cum ati ajuns la acea valoare de 46 milarde ani-lumina pentru "raza" universului? nu faceti cumva confuzie intre raza si diamentru? (la date probabile apare ideea ca diametrul universului ar avea 46 miliarde ani-lumina).

Astronomii cred că universul s-a format acum 10-15 miliarde de ani în urmă, în urma unei explozii de proporţii numită Big Bang.
Făcând un raţionament simplu: daca Big Bang a avut loc acum 10-15 miliarde de ani în urmă, cea mai departata paticulă, undă etc. care s-ar fi deplasat cu viteza luminii ar fi ajuns la vreo 10-15 miliarde de ani lumină deprtare, (căci vitez luminii nu poate fi depăşită, după majoritatea părerilor). Deci dacă am vedea până unde ar fi ajuns acea particulă nu am putea ajunge mai departe de 10-15 miliarde de ani lumină. Ţinând cont că se vorbeşte de diametru trebuie să îmulţim cu 2 şi rezulta maxim 30 miliarde de ani lumină

Chiar daca distanta sutinuta de dumneavoastra de 46 miliarde de ani-lumina, s-ar referi la diametru si nu la raza, se trage concluzia că se poate vizuliza şi în zona de dincolo de efectele marii explozii Big Bang (intrucat in acest caz varsta universului ar fi 46/2 = 23 miliarde ani!)... insa cum? din moment ce Teoria Big-bang spune ca universul are o varsta de aproximativ 13,7 miliarde ani si nu poate spune ce este dincolo de Zidul lui Plank?


Siinta nu stie (in prezent) ce este "dincolo" de zidiul lui Plank... intrucat doar o teorie care explica gravitatia la nivel cuantic poate depasi aceasta limita.
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)

Eugen7

Citat din: A.Mot din Martie 10, 2011, 08:40:22 AM
Citat din: Eugen7 din Martie 09, 2011, 04:33:08 PM
Big-Bang-ul este descris in Facerea cap 1 (primele versete).
Dumnezeu "a zidit lumea din nimic"[1] şi trebuie să "înţelegem că s-au întemeiat veacurile prin cuvântul lui Dumnezeu, de s-au făcut din nimic cele ce se văd"[2]
[1] Solomon 11,17.
[2] Evrei 11,3.
Nu vezi ca te contrazici????!!!!Pe de-o parte spui ca universul este in Dumnezeu si pe de alta parte spui ca Dumnezeu a facut universul (a zidit lumea) din nimic....pai cum vinea asta?????!!!!!Ba era universul ba nu era nimic!!!!Am impresia ca nu ai inteles de loc ce spune biblia si din pacate daca apostoli au spus asa ceva inseamna ca nici ei nu au inteles cum a facut Dumnezeu universul.......

stiinta nu se invata "peste noapte" si nici "dupa bunul plac al fiecaruia".
intocmai si Biblia si teologia ortodoxa nu se se invata "peste noapte" si nici "dupa bunul plac al fiecaruia".

teologia ortodoxa spune ca univresul (implicit spatiu-timpul) sunt in Dumnezeu din punt de vedere cauzal (nicidecum spatio-temporal).

singularitatea initiala de la care a aparut universul conform teoriei big-bang este "nimic-ul" ce apare in Biblie (si in teologia ortodoxa).
Termenul de Big Bang, în general, se referă la ideea că Universul s-a extins de la o singularitate primordială fierbinte și densă acum aproximativ 13.3-13.9 miliarde de ani.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mathematical_singularity

Un alt exemplu de singularitate este singularitatea gravitațională ce reprezinta cel puțin teoretic, un punct cu un volum ce tinde spre zero și o masă ce tinde spre infinit. Altfel spus, este un punct de concentrație infinită și cu o forță gravitațională imensă. Se presupune că găurile negre ar avea în centrul lor o singularitate gravitațională, atrăgând prin gravitație absolut tot ce se află împrejur, inclusiv lumina. În astfel de puncte legile fizicii newtoniene nu mai au aplicație.
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)