Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Aparitia vietii pe Terra

Creat de Temari, Mai 24, 2008, 06:37:11 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

raul


Adi

Oh, da, multumesc Raul pentru ca ai fost prompt. Mi se parea mie ceva ciudat, caci stiam de la scoala ceva gen 1820. Acum este clar, ureea a fost sistentizata de Wohler din materie anorganica inca din 1828 de ani.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Ignorantul

Citat din: Adi din Mai 28, 2008, 04:56:44 AM
Da, de acord si cu ce zice Ionut si cu ce zice Electron. Am participat la foarte multe polemici pe seama religiei si teoriei evolutiei, incat am invatat ca pana la urma e bine sa stii cine e religios si cine nu si sa i te te adresei fiecaruia in mod diferit. Pt ca asa cum zicea si Ionut, din punct de vedere psihologic nu exista inconsistente interne la persoane religioase si non-religioase si pot sa ma simt bine cu oricare din aceste tipuri de persoane.
Eu nu cred in nici o religie!Eu cred aproape in totalitate in ceea ce scrie in Biblia Crestin-Ortodoxa si aceasta este "religia" mea!Nu sunt de-acord cu biserica asa zis ortodoxa si nici cea catolica pentru ca incalca grosolan Poruncile lui DUMNEZEU si Invataturile lui Iisus Hristos!Nu stiu cat de bine te vei simti cu mine in discutii pe teme din Biblia Crestin-Ortodoxa!?!??Unde,in acest forum,pot sa deschid un topic intitulat "Sufletul"?Eu stiu ca se fac cercetari stiintifice destul de  intense si serioase privind sufletul in general si Sufletul omului in special!

Adi

Excelenta idee. Am creat eu chiar acum, la sugestia ta, un topic unde putem discuta despre suflet.

http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=679.0
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Ati zis cate ceva despre evolutia la nivel molecular.

Cateva detalii despre macro:
--Hadean, aparitia organismelor unicelulare de tip Archea
--3.46 miliarde de ani: Apex Chert Formation, organisme unicelulare de tipul cyano-bacteriilor, ex: Primaevifilum amoenum
-- Aceste procariote aveau o organizar de tipul stromatolitelor.
--Si... surpriza! Acum 500-600 milioane de ani a aparut fauna de Edicara, primele organisme pluricelulare si posibil primele metazoare cu celom. Aceste vietuitoare cu incadrare taxonomica distincta dispar la fel de miraculos cum au aparut la sfarsitul Vendianului. Spectaculos este faptul ca in cadrul faunei de ediacara sunt surprinsi sub forma fosilizata embrioni in timpul procesului de diviziune celulara.
--La inceputul Cambrianului viata ne ia prin surprindere cu forme morfologice de tipul Burgess Shale. Aici intalnim deja phylumuri cunoscute precum:Artropoda, Molusca, etc.


DAR, cum exista intotdeauna un dar, ce s-a intamplat, din punct de vedere evolutiv, intre formatiuni de tipul Apex Chert (3.4 miliarde de ani), Gunflint (1.8 miliarde) si Ediacara (aprox.500 milioane de ani), de ce exista aceste goluri, mai bine spus salturi atat de bruste?

ray

toata apa de pe planeta e din spatiu deci viata e posibil sa fi aparut  din spatiu nu trebie sa cautam extraterestri noi suntem  ,prima celula sa divizat si apoi sau lipit au format mici vietati apoi sau format organe apoi au iesit pe uscat  si a aparut omul ,stiinta poate dovedi asta mereu si oricine se poate convinge ca evolutia e adevarata     EVOL B

puriu

Primele organisme monocelulare au aparut pe Terra imediat ce au existat conditii minime de supravietuire. Foarte probabil au fost "din import". Timp de miliarde de ani organismele au ramas monocelulare. Adevarata revolutie a vietii afost atunci cand, dupa divizare, celulele nu s-au mai separat. Unele celule s-au specializat, au aparut organisme pluricelulare de succes, iar informatia genetica s-a transmis descendentilor. Atunci a inceput evolutia vietii. Acest proces putea foarte bine sa inceapa cu un miliard de ani mai devreme sau sa nu se intample deloc. Viata pe Terra, asa cum o cunoastem, are si o doza mare de hazard.

trofindarel

Interesante toate opiinile de aici

atanasu

Adaug ceva :

https://www.youtube.com/watch?v=sKNnHiVKJ64

De pe la 2.55 un scenariu care face trecerea de la chimie la viata .
Bineinteles e departe de a fi o demonstratie stiintifica dar demonteaza anumite pareri preconcepute cum ca  selectia poate avea loc doar dupa aparitia vietii.

Geb

Bună, atanasu

Citat din: atanasu din Iunie 26, 2016, 10:56:42 AMDe pe la 2.55 un scenariu care face trecerea de la chimie la viata .
Bineinteles e departe de a fi o demonstratie stiintifica dar demonteaza anumite pareri preconcepute cum ca  selectia poate avea loc doar dupa aparitia vietii.

Este o singură ipoteză, bazată în mare parte, pe o singură publicație:

Template-directed Synthesis of a Genetic Polymer in a Model Protocell (Mansy et al., 2008)

Echipa lui Szostak lucrează pe o ipoteză care (cel puțin așa mi se pare mie) nu este cea mai buna.

Pe scurt, nu vede decât două componente importante ale celulelor: o membrană primitivă și un fel de material genetic (fie RNA sau ceva și mai simplu). Într-o celulă primitivă, imaginează Szostak și colegii lui, RNA ar cataliza replicația RNA-ul pe sine insuși, și în același timp ar fi putut să aibă funcții biochimice pentr celulă respectivă. Ar fi doar vorbă de o celulă cu molecule RNA într-un fel de membrană celulară care ar putea fi și ea o structură auto-replicativă.

Este doar una dintre tentativele științificilor (care trebuie salutată, nu zic altfel), și eu cred că nu este cea mai promițătoare.

Geb.

atanasu

Eu nu ma pricep si nu ma implic in discutii pe tema asta, dar mai semnalez cate ceva daca intamplaor dau peste. Se pare ca tu stiai despre aceste cercetari. E de fapt normal, odata ce te preocupa domeniul.


atanasu

#57
Cum am anuntat la firul despre Speciatie(Adam si Eva)  la setiunea de Biologie continui aici o discutie monografic-documentara despre evolutia vietii pe pamant si oriunde(exobiologie) si pentru inceput voi da niste linkuri pe care le voi folosi in continuare :

https://ro.wikipedia.org/wiki/Abiogenez%C4%83

https://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_evolutiv%C4%83_a_vie%C8%9Bii

http://stirifeldefel.ro/luca-stramosul-comun-al-tuturor-formelor-de-viata-de-pe-pamant/ 
"Charles Darwin este cel care a lansat primul teoria ca toate formele de viata de pe Pamant si-ar putea avea originea intr-o creatura misterioasa din care s-a nascut viata asa cum o cunoastem noi astazi. "Probabil ca toate fiintele organice care au trait vreodata pe acest Pamant au descins dintr-o forma primordiala in care a fost suflata viata pentru prima oara" scria el in Originea Speciilor in 1859."

https://ro.wikipedia.org/wiki/Cele_mai_timpurii_forme_de_via%C8%9B%C4%83
"Cele mai vechi forme de viață de pe Pământ sunt niște microorganisme fosilizate găsite în fisuri hidrotermale. Au putut apărea mai devreme decât s-a crezut până acum, adică cu mai mult de 3.77 miliarde de ani în urmă, posibil și mai vechi de atât, cu 4.28 miliarde de ani în urmă, nu cu mult timp după ce oceanele planetare s-au format, adică cu 4.41 miliarde de ani în urmă și nu cu mult timp după ce Pământul s-a format cu aproximativ 4.54 miliarde de ani în urmă. Cele mai vechi dovezi directe ale existenței vieții pe Pământ sunt niște fosile ale unor microorganisme premineralizate într-o rocă din Australia, Pilbara Craton care datează de acum 3.465 miliarde de ani în urmă."

"În Noiembrie 2017, un studiu realizat de Universitatea din Edinburgh, a sugerat că viața pe Pământ își poate avea originea de la particulele biologice aduse de praful cosmic.
În Ianuarie 2018, un studiu a constatat că meteoriții vechi de 4.5 miliarde de ani care au fost găsiți pe Pământ conțineau apă sub formă lichidă și substanțe organice complexe care au putut fi ingredientele pentru viață"

https://www.telework.ro/ro/protiste/

https://www.telework.ro/ro/virusi/

Excelenta lucrare dezvoltata mai jos pe directia ordinii cronologice.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Specia%C8%9Bie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Taxon

https://ro.wikipedia.org/wiki/Taxonomie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Muta%C8%9Bie

Astea sunt unele se vor mai gasi si altele si toate vor contribui la lucrare care se va desvolta in timp , aici anuntand data fiecarei completari si nefacand cel putin eu, deocamdata discutii.

19.12.2003
De la: https://ro.wikipedia.org/wiki/Eucariote

Protozoarele, ciupercile, plantele și animalele, sunt organisme eucariote. Acestea au celule cu structură complexă, în care materialul genetic este localizat în nucleul sau nucleii celulelor. În sistemele de clasificare noi (2015 - 2017) cu 7 regnuri și 3 domenii, regnurile eucariote sunt: Chromista, Fungi, Protista, Plantae, Animalia. Dintre eucariote, organisme unicelulare sunt unele ciuperci și protozoarele, iar pluricelulare sunt în totalitate animalele și plantele. Celulele eucariotelor conțin organite citoplasmatice, așa cum sunt mitocondriile, cloroplastele etc.

Spre deosebire de eucariote, procariotele, regnul Monera și regnul Archaea nu au organite celulare protejate de membrane, așa cum ar fi aparatul Golgi și alte structuri complexe intracelulare.

20.12.2023
De la  https://www.telework.ro/ro/protiste/
Excelent articol si subliniez importanta caracterului structural(Celule cu nuclee înconjurate de un înveliș nuclear cu pori nucleari) si de reprroducere sexuata care poate  ca porneste de la  LUCA si care conduc la absoluta complexitate a vietii pe Terra.

Cititi si alte excelente articole pe ca merita sa le comentam :

https://www.telework.ro/ro/virusi/

https://www.telework.ro/ro/ce-a-fost-mai-intai-virusul-sau-celula/
Extraodinara lucrare dar titlul ei este lasat cumva in aer.
Adica ce a fost mai intai cam in stilul intrebarii cu oul si gaina 🙂 dar totusi altceva
Dar totusi logica ne spune ca daca asa cum se pare ca deja am sti, adica virusii nu pot exista fara celula pe care sa o paraziteze sau cum spune Wu in 2020: "Virușii se "Virușii se reproduc doar în interiorul celulelor vii ale organismelor, (Wu 2020):" atunci rapunsul este unul sigur si este evident.(vezi si ce spune mai jos Medlife)

https://www.medlife.ro/articole-medicale/cum-se-inmultesc-virusii.html
Constatarile, publicate in revista "eLife", aduc un model fundamental in virologie, sugerand ca un genom de virus intra intr-o singura celula si se multiplica, iar apoi se muta la alte celule pentru a se reproduce din nou.
Virusii care au capacitatea de a se multiplica reprezinta sisteme virale intrigante deoarece genomul lor este impartit in mai multe segmente, iar fiecare este inchis intr-o particula distincta a virusului.
In trecut, se credea ca toate segmentele genomului trebuie sa se deplaseze impreuna de la celula la celula pentru a provoca o infectie. Totusi, studiul actual demonstreaza ca lucrurile nu stau asa.
"Sansele ca un virus, care se multiplica, sa piarda un segment genomic esential in timpul transmisiei sunt foarte mari, astfel ca a fost pusa la indoiala capacitatea virusului de a provoca o infectie. Noi ne-am propus sa testam o posibilitate indrazneata: poate acest virus sa infecteze gazda cu succes, chiar daca segmentele genomului nu sunt impreuna in celulele individuale?", declara Anne Sicard, autorul principal al studiului, de la Institutul National pentru Cercetari Agricole din Franta



atanasu

#58


Ce era aici este inainte

atanasu

#59
Stimati colegi,
Am modificat conceptul  de realzare al acestei sinteze doumentare .
Dupa cum se vede anterior, am gasit multe elemente(linkuri)documentare din prelucrarea carora sa rezulte  textul documentar intr-o forma mai sintetica adica nefiind pur si simplu suma textelor(linkurilor) utilizate, preluand insa formularile originale din linkurile respective cu minime interventii formale si nu de  fond din partea mea.
Textul nu se va forma sub ochii citorilor cum am avut prima intentie acest lucru fiind mult mai greoi ci atunci cand va fi gata il voi posta aici.
Sigur ca textele luate dintr-un link anume din cele deja anuntate sau din altele pe care le voi gas ulterior, vor avea indicat linkul utilizat.
Cand voi termina aceasta lucrare monografica o voi posta aici la acest fir care, cum am spus, consider ca este potrivit ca titlu, el nefiind proprietatea nimanui anume.
Celor care ma urmaresc le multumesc si le urez Craciun si An Nou fericit!