Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

2009, anul Charles Darwin

Creat de Adi, Ianuarie 01, 2009, 02:58:48 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Am avut astazi ocazia sa ascult la postul public de radio al statului Wisconson din SUA e emisiune de o ora dedicata lui Darwin si teoriei evolutiei vs creationism. Iata sinteza.

1. Charles Darwin a fost educat ca un anglicat practicant, dar credinta lui a fost pusa sub semnul indoielii in timpul calatoriei pe vaporul Beagle care a calatorit in multe locuri in lume. Acolo a gasit si alte religii. Apoi i-a murit fiica preferata si atunci s-a intrebat de ce un Dumnezeu bun ar face asa ceva. Apoi gasea respingatoare ideea ca toti cei care nu cred Dumnezeu vor puterzi in iad, desi sunt oameni buni. Deci nu teoria evolutiei l-a dus spre a renunta la credinta. Totusi, a refuziat intreaga viata sa fie numit ateu. El se definea ca si agnostic. Un agnostic este un om care nici nu crede ca Dumenzeu exista (credincios) nici nu crede ca Dumnezeu nu exista (ateu), ci pur si simplu nu stie ce sa creada, sau eventual crede ca va cunoaste dupa moarte daca Dumnezeu exista (adica daca vede ca dupa moarte inca traieste, inseamna ca Dumnezeu exista). Darwin era intrebat de numerosi oameni, prin scrisori, daca teoaria evolutiei este in contradictie cu religia, iar el spunea ca nu, nu este nici un dezacord.

2. Richard Dawkins este cel mai faimos biolog al teorie evolutiei (evolutionary biologist) din intreaga lume. Este profesor la universitatea Oxford din Marea Britanie. Ca si cercetator, este renumit pentru cartea "The selfish gene" (Gena egoista, 1976). Insa dincolo de acestea, Richard Dawkins este nu doar un ateu convins, dar si cel mai infocat si cunoscut luptator contra creationismului sub toate formele, fie el religios sau sub forma de intelligent design. A scris in acest sens doua carti foarte celebre: The Blind Watchmaker (Ceasornicarul orb, 1986) si The God Delusion (Iluzia de Dumnezeu, 2006). Richard Dawkings a devenit ateu tocmai descoperind teoria evolutiei si spune ca odata ce intelegi teoria evolutiei nu ai cum sa mai crezi in Dumnezeu. Afirmatiile sale sunt munitie curata pentru cei ce se opun studiului teoriei evolutiei in scoli. De ce? Pentru ca ei spun parintilor: vedeti ce spune celebrul Dawkings? Daca studiezi teoria evolutiei, automat ajungi ateu. Vreti ca copiii vostri sa fie atei, sa nu aiba pic de credinta si morala? Sa fie depravati social, sa abuzeze de alcool, droguri, tutun si sex? Se face aici celebra greseala de a confunda credinta si morala. Totusi, smechecheria merge si oamenii se sperie de teoria evolutiei. Chiar cercetatorii care sustin teoria evolutiei sa fie predata in scoli ii roaga si chiar somneaza pe Dawkins sa taca. Dar (si aici vine partea interesanta), Dawkins crede ca razboiul nu este intre cei cei care vor teoria evolutiei predata in scoli si cei care nu cred. Dimpotriva, el crede ca aceasta este doar o batalie dintr-un razboi mai mare, acela intre atei si credinciosi, intre cei care cred in natural si cei care cred in supranatural. De dragul acestui razboi ce lui i se pare mai important, el spune ca merita sacrificata batalia predarii teoriei evolutiei in scoli. Este incredibil ca acum, in secolul al XXI-lea, o jumatate din oameni inca cred in Dumenzeu si abia o treime cred in teoria evolutiei (sinteza despre Richard Dawkins pe Wikipedia).

3. S-a mai vorbit despre un cercetator in teoria evolutiei care dupa zece ani de facut aceasta a schimbat meseria, ocupandu-se facut filme la Hollywood. Astfel, el a realizat un documentar despre teoria evoluties vs creationism. El subliniaza ca greseala pe care o fac cercetatorii este ca sunt mereu superiori in discutia cu ceilalti. Ei zic asa: Cum se poate ca dupa 150 de ani de dovezi experimentale mai sunt inca oameni care cred ca Dumnezeu a creat pe om? Sunt doar niste prosti, idioti sau in cel mai bun caz needucati, care nu au inteles ce zice stiinta. Omul acesta subliniaza ca, psihologic vorbind, chiar daca ai dreptate, de indata ce faci pe desteptul, iti pierzi audienta si increderea lor. Punct bun. Ar trebui sa invat si eu din asta.

4. A mai vorbit un tip care este cel mai mare expert mondial in istoria curentului de intelligent design. El este chiar din Wisconson, de unde era postul de radio si i-au luat interviu. El vine dintr-o familia de adventisti de ziua a saptea. Toti barbatii din familia sa erau preoti acolo (bunic, tata, frate, nepoti, unchi, etc). El a fost educat si la facultate adventista. Adventistii cred ca Pamantul a fost creat la propriu in 7 zile de 24 de ore. Cand a fost la facultate insa, a asistat la o prezentare a unui profesor creationist care a facut cercetari la parcul Yellingstone (stiti, cel din desenele du Yogi Bear) si acolo au fost descoperite 30 de staturi diferite de fosile. In cel mai bun caz de depunere nu puteau sa fie depuse mai repede de 20.000 de ani. El a ramas socat. Toata viata i se spusese ca Pamantul are doar 7.000 de ani. O noapte intreaga a studiat cazul pe toate partile, iar pana dimineata ajunsese la concluzia ca doveziile stiintifice sunt irefutabile. Cu timpul, a renuntat la credinta. Nu se declara ateu, ci agnostic.

Si a scris istoria lui intelligent design. Ideea de baza a aparut in 1920, apoi a disparut si a fost reinviata in 1960. Care a fost motivatia acestui curent? Pe masura ce stiinta evolua, descoperea noi lucruri despre Univers, despre evolutia vietii si asa mai departe. Mereu, biserica trebuia sa se adapteze astfel incat ce zicea ea sa fie in acord cu stiinta. Azi asa, maine asa, pana cand nu au mai suportat. Era momentul, ziceau ei, ca odata si pentru totodeauna sa se schimbe raportul de forte si dintre diferitele teorii stiintifice sa se aleaga cele care sunt in acord cu religia. Astfel, stiinta nu mai trebuie mereu sa isi adapteze discursul. Astfel, au pornit de la ceea ce descoperise deja stiinta: evolutia speciilor, varsta de miliarde de ani a Pamantului si a Universul, doar ca au adaugat ca acestea a trebuit sa fie create de undeva.

5. A mai fost o cercetatoare in teoria evolutiei care a lucrat tot vreo zece ani si apoi s-a retras pe o insula in Grecia sa isi regandeasca viata si teoria evolutiei. Ea crede ca nu exista o contradictie intre teoria evolutiei si religie. El crede ca evolutia poate apare nu doar prin selectie naturala (cum zice Darwin) ci si in mod spontan (sugerand o constiinta cosmica, careia nu ii zice Dumnezeu). Ea aminteste ca dupa marile extinctii cand peste 90% din specii dispareau, apareau brusc foarte multe specii noi. Ea zice ca un fel de constiinta activa genele neactive de la specii pentru a crea o multudine de specii noi.

Cam astea sunt informatiile. Sper ca le gasiti interesante. Mie mi-au pus in perspectiva diverse lucruri. Ce inseamna un post de radio public dintr-o tara care se respecta, precum SUA. Se duc si iau interviu la oameni celebri, citesc din scrisorile originale ale lui Darwin.

Vrea cineva sa faca o sinteza din astea si din altele pentru un articol sa il publicam pe 12 februarie pe site? Eu sunt asa scarbit de dispretul cu care este tratata teoria evolutiei in Romania incat mi-e ca o sa ii injur in articol si o sa fac pe desteptul si atunci nu atingem nimic in acel articol, cum bine spunea tipul de la Holliwood.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

Am si eu o intrebare, care orice nepriceput ca mine ar pune-o, e vorba de bun-simt: Daca e sa nu fie adevarata teoria evolutiei, atunci ce e adevarat? Toti suntem creati? Cum a aparut, de fapt, specia umana, daca inaintea ei au fost numai animale...a fost pur si simplu creata? Si apoi, la inceput, oamenii nu erau ca acum...fiecare om a fost creat si i-a fost dat sa fie asa? Eu, momentan, trebuie sa cumulez informatii, eu am o credinta anume, nu cred, ca un fanatic, intr-una din teorii...doar pun o intrebare de bun-simt, care ar fi trebuit sa si-o puna si cei care l-au criticat dur pe Darwin (ceea ce nu s-a intamplat).

Pana sa mai invat eu, studiez acest foarte interesant topic :).
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

E bine sa pui intrebari. Da, religia zice ca specia umana a fost creata in forma in care suntem in prezent si de atunci specia umana nu a mai evoluat.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

CitatVrea cineva sa faca o sinteza din astea si din altele pentru un articol sa il publicam pe 12 februarie pe site?

M-aş încumeta eu, dar şansele să-l termin până pe 12 februarie cu examenul în cârcă (e tot pe 12 ;D) sunt minime. Dacă se apucă cineva de el îl rog să-mi dea un PM; dacă nu, o să scriu eu unul şi sper să fie gata până pe 14-15, aşa.

Referitor la atitudinea lui Dawkins, eu unul o consider cât se poate de corectă. Cum ar spune un american din Wisconsin, it's time to cut the crap. Una e când oamenii îşi țin credința pentru ei, şi alta e când încearcă să-i îndoctrineze pe alții, parazitând sistemul educațional public. Învățământul ar trebui să ofere cunoştințe, nu credințe, iar faptul că există credincioşi care încearcă cu disperare să-și "oficializeze" credințele, predându-le în şcoli sau inventând inepții ca creaționismul ştiințific pentru a conferi rangul de ştiință, este pentru mine o dovadă că nici ei nu prea mai cred în ele.

Lucrul care pe mine însă mă lasă cu adevărat perplex este faptul că între teoria evoluției şi teoria creației nu există nici măcar o singură contradicție, decât dacă trăieşti în Evul Mediu şi chiar eşti convins că pământul are 6000 de ani. Faptul că oamenii ăştia insistă este, din nou, o dovadă a ignoranței lor. Mi-e greu să cred că după 20-30 de ani de dat din gură nu s-a prins nimeni că evoluția şi creația oferă explicații pentru lucruri diferite; mai degrabă, e o dovadă că vitejii promotori ai creaționismului ştiințific habar n-au despre ce vorbesc.

Adi

Excelent, Alex, multumesc. Te exprimi foarte bine aici pe forum si sunt sigur ca ar iesi un articol foarte bun. Deocamdata nu scrie insa. Raul va incerca sa il scrie incat sa il publicam pentru 12.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Celebrarea "Anului Darwin" in Romania

- conferinta de presa -

- joi, 12 februarie 2009, ora 13.00 -

Muzeul de Istorie si Arta al Municipiului Bucuresti (Palatul Sutu)comunicatul de presa cu detaliile privind acest eveniment poate fi citit la adresa de mai jos:http://www.secularhumanism.ro/index.php/lang-ro/comunicate-de-presa/57-comunicat-anul-darwin Va rugam sa ne confirmati la adresa asociatiaumanista@gmail.com  prezenta la conferinta de presa si interesul pentru aceasta tema pentru a va putea pune la dispozitie materiale informative suplimentare.  Remus CerneaPresedinteAsociatia Umanista Romanawww.secularhumanism.ro tualegi.eu@gmail.com               0727.583.594       

Cine vrea sa participe? Ghotik, poate vrei si ai tu timp? Ar fi interesant. Ai vedea pe viu cum se face o declaratie de presa, ce evenimente vor avea si vom face un sumar pe site. Noi am promovat deja actiunea lor precedenta de presa si s-ar putea sa colaboram cu ei pentru un concurs de eseuri pe tema teorie evolutiei.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Maine, 12 februarie 2009, se implinesc 200 de ani de la nasterea lui Charles Darwin. Tot atunci va avea loc si lansarea oficiala a Anului International Darwin si in Romania. Presa scrie tot mai mult despre teoria evolutiei. Din ce constat eu, romanii sunt cei mai sceptici europeni in acest sens. Totusi, e si o raza de speranta. Se pare ca dupa trei ani de cand teoria evolutiei era scoasa din programa si manuale, teoria evolutiei se va reintoarce la scoala. Asa zice EvZ astazi in acest articol.

Iata tot de azi la EvZ si articolul "Teoria evolutiei n-a invins insa", care a generat multe comentarii.

Tot la EvZ din 26 ianuarie Darwin combatea sclavia cu biologia.

HotNews, 28 decembrie 2008, 2009- Anul Charles Darwin, bine realizat, si 65 de comentarii.

Cotidianul: Sta evolutionismul in picioare?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Biserica catolica afirma clar ca inteligent design este fals si ca teoria evolutiei este corecta. Articol Cotidianul.

http://cotidianul.ro/vaticanul_pune_capat_razboiului_de_gherila_antievolutionist-75928.html
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

In Romania exista un manual alternativ de biologie pentru clasa a noua care este pe fata creationist, in care la fiecare lectie se vorbeste despre cum a creat Dumnezeu viata, si culmea, are aprobarea Ministrului Educatiei.

http://www.realitatea.net/un-manual-de-biologie-de-liceu--dedicat-proslavirii-numelui-lui-dumnezeu--il-pune-la-zid-pe-darwin_474062.html
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#25
Raul Sandu scrie un articol intitulat "Teoria evolutiei explicata simplu".
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

dead_space

Citat din: Adi din Ianuarie 01, 2009, 02:58:48 PM
In Romania teoria evolutiei nu se mai studiaza in scoala.
Noi am studiat acum 2 sau 3 ani, pe clasa a 5-a sau a6-a la istorie ambele teorii. Iar in carte se vorbea atat despre creationism, cat si despre evolutionism... Si desi asa, aveti dreptate, majoritatea oamenilor continua sa ramana pe creationism si chiar sa respinga evolutionismul. De ce? Nu sunt oare mai multe dovezi ca omul are stramos comun cu maimuta decat ca omul a fost "creat" [!?] de D-zeu? Unde sunt dovezile pentru cea din urma teorie?  :(

Adi

Dovezi pentru ca omul ar fi fost creat de Dumnezeu nu sunt deloc. De altfel, nu sunt nici dovezi a existentei lui Dumnezeu. Creationismul este o religie, iar nu o teorie stiintifica. Dovezi pentru teoria evolutiei prin selectie naturala sunt si inca sunt numeroase si clare. Doar ca teoria evolutiei nu explica originea vietii inca. Si atunci multi oameni prefera sa spuna ca viata a fost creata de Dumnezeu.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Citat din: dead_space din Februarie 25, 2010, 11:53:56 AM
Citat din: Adi din Ianuarie 01, 2009, 02:58:48 PM
In Romania teoria evolutiei nu se mai studiaza in scoala.
Noi am studiat acum 2 sau 3 ani, pe clasa a 5-a sau a6-a la istorie ambele teorii. Iar in carte se vorbea atat despre creationism, cat si despre evolutionism...

La istorie mi se pare normal sa se mentioneze despre creationism. La fel cum probabil se mentioneaza teoria geocentrica sau alte idei din istoria omenirii.

Adi

Ah, de acord, la istorie trebuie sa se discute de ambele.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro