Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Despre metodele de criticare ale paradigmei actuale

Creat de Electron, Noiembrie 14, 2008, 12:11:45 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Electron

Pormesc de la un citat din sectiunea de critici aduse paradigmei actuale, si explic aici mai pe indelete pozitia mea, ca sa nu fie deraiat topicul original:
Citat din: Abel Cavasi din Noiembrie 14, 2008, 05:04:13 AM
Adi, aici suntem într-un loc unde se subînţelege că orice critică adusă Ştiinţei oficiale nu este altceva decât o părere personală.
Daca se intelege din titlul "explicatia ... e gresita" ca "eu cred ca explicatia ... e gresita", doar din faptul ca suntem la sectiunea de critici ale stiintei actuale, atunci si din "despre explicatia ..." se deduce "despre criticile aduse explicatiei ...".

Intrebarea care se pune este: ce fel de critici vrem sa discutam pe acest forum: critici nejustificate si care nu aduc nimic relevant la cunoasterea actuala sau viitoare, sau critici bine facute si cu speranta de a participa la avansul cunoasterii? De aici survine recomandarea mea de a corecta unele titluri ale topicelor care promveaza in mod gresit criticile autorilor.

Problema este ca ne aflam pe un forum stiintific (si sectiunea despre criticile la paradigma actuala nu face exceptie) si prin titlurile care declara exclamativ concluziile alternative (ca si cum ar fi justificate) se promoveaza o metoda de dezbatere incorecta si inselatoare, cea de a porni de la concluziile alternative pentru a nega direct concluziile oficiale, pur si simplu. Recomandarea mea are rolul de a ameliora acest aspect, nu cumva sa creada lumea care vine pe forum ca asa ceva este permisibil intr-o discutie stiintifica, cu atat mai mult in cazul criticilor.

Sa ne intelegem: concluziile oficiale (care se critica in respectiva sectiune) se sprijina pe niste premise initiale, si pe niste rationamente construite si imbunatatite de-a lungul timpului, de un mare numar de oameni de stiinta. Stiinta si rezultatele sale este ca o constructie: se porneste de la baza, de la premise, si se construieste strat peste strat cu rationamente pentru a se ajunge in final la concluziile "din varf".

Prin insasi metoda de constructie (Metoda Stiintifica care include Peer Review), cei care participa la aceste demersuri sunt primii care vor observa eventualele fisuri ale rationamentelor, si mai mult, vor observa daca concluziile lor sunt compatibile cu observatiile din realitate.

Ca atare, dintr-un minim respect pentru munca respectiva, si daca intentia este sincera de a imbunatatii concluziile actuale prin eliminarea eventualelor greseli din rationamentele care au condus la ele, sau chiar ale premiselor, atunci criticile trebuie sa se faca cu simt de raspundere si o atitudine stiintifica (si nu prin acuzatii si etichetari nejustificate).

Se poate porni cu o critica de la faptul (eventual) ca se gasesc observatii (experimentale sau astronomice) care contrazic concluziile teoriilor oficiale. Cand se identifica o astfel de observatie, orice om serios de stiinta va accepta implicit ca trebuie revizuita constructia actuala, de la baze la concluzii.

Se mai poate pleca de la critica premiselor, sau a rationamentelor folosite pana acum, pentru a ajunge la concluzii imbunatatite. Asa s-a intamplat cu Teoria Relativitatii care a plecat de la alte premise decat teoria lui Newton, si a ajuns sa generalizeze rezultatele de pana atunci.

Ce nu se poate face este sa se plece de la concluziile alternative (de la "varf"), fara suportul observatiilor din realitate, sau a unor premise si rationamente care sa poata fi validate, si a respinge toata munca acumulata pana acum ca fiind inutile si gresite doar plecand de la convingeri si pareri personale nejustificate.

Foarte lipsite de credibilitate sunt si obiectiile aduse concluziilor actuale, care survin nu din contradictia cu realitatea, ci din necunoaserea domeniului criticat, faimoasa "ignoranta" cu care ne intalnim atat de des.

Cu atat mai putin sunt apreciate criticile si exprimarile care denota o aroganta nemasurata, si evident nejustificata, in timp ce autorul teoriei alternative nu stapaneste nici cele mai elementare notiuni din ceea ce critica.

As mai sublinia pe final ca stiinta si demersul stiintific nu se face "democratic", prin vot, sau pe baza opiniei unora sau altora, ci printr-o munca grea si complexa care fara confirmare nu ajunge la stadiul de "fapt stiintific". Iar criticile cu atat mai mult nu se fac "dupa ureche", ci trebuie facute corect si in mod relevant, daca vor sa imbunatateasca ceva din cunoasterea actuala, sau sa propuna teorii alternative care sa aiba vreo pretentie de a deveni vreodata oficiale.

In final, revin la recomandarea de a nu mai permite titluri de topice care promoveaza metode de critica gresite, si sa le adaptam in consecinta.

e-
Don't believe everything you think.

Adi

Electron, sunt de acord cu tine. Problema apare cand ar trebui sa aplicam aceasta regula retroactiv, de exemplu la posturile lui Abel, care insista ca titlurile sa ramana cum le-a scris el initial. Pentru moment, haide sa il lasam pe al lui Abel asa si sa ne mai gandim, dar pentru viitor musai trebuie formulate ca si opinii sau ca intrebari, nu ca adevaruri universale.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Electron

Citat din: Adi din Noiembrie 14, 2008, 03:50:04 PM
Problema apare cand ar trebui sa aplicam aceasta regula retroactiv,[...]
Discutia este inca activa, deci aplicarea nu ar fi "retroactiva". Daca ne punem de acord ca nu promovam asemenea metode gresite de a critica stiinta, atunci ar trebui sa facem ceva in acest sens, in discutiile active.

e-
Don't believe everything you think.

Adi

E bun si punctul tau de vedere. Abel ameninta ca nu mai scrie la acel subiect, pe de alta parte oricum nu se mai scrie mare lucru la acel subiect. Este totusi forumul nostru, nu al lui Abel, si noi punem regulile, nu el. Vrem sa fie un spatiu unde cititorul sa nu fie indus in eroare. Abel zice ca fiind la "Critici ale paradigmei actuale in stiinta", este deja clar ca se exprima doar opiniile autorului, iar nu cele stiintifice, dar oare chiar e asa de clar tuturor? Trebuie analizat bine ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Electron

Citat din: Adi din Noiembrie 14, 2008, 07:31:42 PM
Abel ameninta ca nu mai scrie la acel subiect, [...]
In loc sa "ameninte" pe cineva, Abel ar trebui sa-si vada de lungul nasului, si sa admita cand greseste. Tare as vrea sa vad ca admite in topicul despre miscarea de precesie ca a gresit cand a respins formula care i s-a prezentat, pe motiv ca nu era corecta dimensional. Prefera sa nu mai scrie decat sa admita ca a gresit? Prefera sa nu mai scrie decat sa-si retraga etichetele date lui Newton si altora? Asta e integritatea sa intelectuala? Ei bine, mie nu-mi vor lipsi tacticile sale, care se apropie cam tare de tacticile unor sandokhani de pe aici.

Ce as vrea sa aflu este lucrul urmator: Ce obiectii poate avea impotriva schimbarii titlurilor in care face afirmatii nejustificate, in:

"Abel crede ca explicatia actuala a precesiei Pamantului e gresita!"
si respectiv
"Abel crede ca nu exista gauri negre!"

Daca asta vrea sa spuna, sa o spuna deschis si cu mandrie, iar cei care vor sa-i vada argumentele, vor intra sa le citeasca.

Dar a lasa intentionat impresia ca are niste concluzii bazate pe ceva corect inca din start, desi nu a facut decat sa respinga argumente si formule pe baza lipsei sale de cunostinte, e o batjocura pentru munca celor care au dezvoltat pana acum domeniile astea, si a eforturilor noastre de a-l corecta in rationamentele sale gresite. Daca nu luam atitudine in fata arogantei nefondate si a acestor siretlicuri si tactici, halal model de popularizare al stiintei va fi acest forum.


e-




Don't believe everything you think.

Adi

De acord, Electron, ai chiar adus o noua idee de titlu, la care nu ma gandisem. Eu ma gandeam la "Critici la precesia Pamantului, etc", dar daca spunem asa cu "Abel Cavasi" in fata, va fi mai clar. Abel, esti de acord cu asta? Intr-adevar, trebuie sa luam masuri.

In parateza fie spus, asistai azi la o super prezentare despre principiile fundamentale ale fizicii tinute de un tanar teoretician de la Princeton Intitute for Physics (adica cel celebru unde a lucrat Einstein). Iar la sfarsitul prezentarii, prima intrebare venii de la un student care are el o noua teorii a luminii. Si organizatorul ii refuza intrebarea. Se pare ca deja a vorbit la multi din departament de asta si le-a luat din timpul lor, ba mai mult era nepoliticos. La sfarsit, invitatul a spus asa. In fizica exista chestii ce le stii si stim ca le stim si chestii ce nu le stim si stim ca nu le stim. Despre asta am vorbit in prezentarea de azi. ei bine, despre lumina stim tot inca din anii 50, e verificat la 10 zecimale precizie. Punct. Nu dezbatem acest subiect, dezbatem pe restul, care sunt problemele stiintei din prezent.

Revenind la Abel tot incearca sa descopere roata. Intr-o vreme cand "totul" in fizica se reduce la fizica subatomica si la cosmlogie, el inca cauta sa inteleaga precesia Pamantului si nu crede in gauri negre. Astea au fost rezolvate. Accepta asta si cauta solutii la probleme cu adevarat esentiale, cautand o teorie noua, nu chichite cum e precesia Pamantului, unde ai mai multi parametri si dupa ce ii pui pe toti in calcul gravitatia lui Newton explica tot.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Electron

Uite, inca un argument sa nu mai intarziem corectara titlurilor respective:

Aplicarea "retroactiva" tine de avertismentele care se dau utilizatorilor cand incalca reguli formulate explicit doar dupa ce au fost observate devierile respective. Evident ca nu putem pedepsi pe cineva cu avertisment pentru incalcarea unor norme care nu erau inca definite.

Dar ce recomand eu aici nu este avertizarea lui Abel, ci corectarea titlurilor, asa cum am face in cazul in care ar contine vulgaritati sau insulte. Pentru ca asta sunt: insulte la adresa stiintei, si promoveaza tactici de dezbatere eronate, care nu au ce cauta pe acest forum, dupa parerea mea.

Deci, recomand inlaturarea acestor erori din titluri, si sa aplicam avertismente doar de acum inainte pentru cei care vor sa foloseasca asemenea tactici.


e-
Don't believe everything you think.

RaduH

#7
CitatIntrebarea care se pune este: ce fel de critici vrem sa discutam pe acest forum: critici nejustificate si care nu aduc nimic relevant la cunoasterea actuala sau viitoare, sau critici bine facute si cu speranta de a participa la avansul cunoasterii?
Vai de mine. Asa ceva nici o academie nu poate sa spere la modul serios.
Categoric asa ceva nu se poate obtine de la un forum pe care te poti inscrie fara nici un fel de selectie.
Acuma din doua una:
Sau va apucati de dat afara membrii, ori luati putin in considerare militantismul meu pentru polistratificare.
Adica sa existe straturi la care sa nu poti avea acces cu una cu doua.
Poate ca nu putem sa platim pentru asta da poate putem sa gasim niste priceputi de care sa ne "milogim" pentru ideea de bine in general.

Electron

Citat din: RaduH din Martie 30, 2010, 06:21:43 PM
CitatIntrebarea care se pune este: ce fel de critici vrem sa discutam pe acest forum: critici nejustificate si care nu aduc nimic relevant la cunoasterea actuala sau viitoare, sau critici bine facute si cu speranta de a participa la avansul cunoasterii?
Vai de mine. Asa ceva nici o academie nu poate sa spere la modul serios.
Categoric asa ceva nu se poate obtine de la un forum pe care te poti inscrie fara nici un fel de selectie.
Si de ce nu se poate, la modul "categoric"? Ce argumente ai ca sa afirmi asta?

CitatAcuma din doua una:
Sau va apucati de dat afara membrii, ori luati putin in considerare militantismul meu pentru polistratificare.
Sau putem ignora pe cei care inista sa abreze fara nici un folos, dupa ce le atragem atentia ca forumul se concentreaza pe stiinta nu pe fabulatii irelevante.

CitatAdica sa existe straturi la care sa nu poti avea acces cu una cu doua.
Poate ca nu putem sa platim pentru asta da poate putem sa gasim niste priceputi de care sa ne "milogim" pentru ideea de bine in general.
Eu nu am inteles exact ce se castiga cu "polistratificarea" despre care vorbesti, pentru "ideea de bine in general". Poti sa explici concret la ce te referi?

e-
Don't believe everything you think.

RaduH

CitatSi de ce nu se poate, la modul "categoric"? Ce argumente ai ca sa afirmi asta?
Eu cred ca asta e o gluma. Nici academiile nu pot face sa apara un geniu care sa si reuseasca sa-si aduca ceva contributie. Si aici se intra fara nici o selectie.
CitatSau putem ignora pe cei care inista sa abreze fara nici un folos, dupa ce le atragem atentia ca forumul se concentreaza pe stiinta nu pe fabulatii irelevante.
Se cauta un folos sau se face popularizare? Nu e tot una cu a faptul ca esti banat? Cred ca eu as prefera sa fiu impuscat nu iradiat.
CitatEu nu am inteles exact ce se castiga cu "polistratificarea" despre care vorbesti, pentru "ideea de bine in general". Poti sa explici concret la ce te referi?
Cu polistratificarea se pot castiga foarte multe. De la posibilitatea de a pretinde anumite nivele de la membrii la anumite straturi, facand totusi popularizare la straturile inferioare, pana la faptul ca e mai usor de urmarit. Ideea de bine avea legatura cu milogitul nu cu stratificarea.

Electron

Citat din: RaduH din Martie 30, 2010, 08:49:09 PM
CitatSi de ce nu se poate, la modul "categoric"? Ce argumente ai ca sa afirmi asta?
Eu cred ca asta e o gluma.
Mi-e teama ca ai o credinta care nu corespunde realitatii.

CitatNici academiile nu pot face sa apara un geniu care sa si reuseasca sa-si aduca ceva contributie.
Poftim? Ce legatura au geniile cu aducerea contributiilor? Ai cumva impresia ca doar geniile pot sa spuna ceva relevant despre stiinta actuala, sau sa critice constructiv ce s-a facut pana acum in stiinta? Pe ce se bazeaza o astfel de pretentie?

CitatSi aici se intra fara nici o selectie.
Oricine poate sa intre pe acest forum (daca nu a fost exclus deja din cauza nerespectarii normelor, desigur) si oricine poate sa analizeze ceea ce se cunoaste in stiinta si sa aduca critici si contributii pozitive. Este inadmisibil sa pornesti de la premiza ca doar "geniile" pot sa faca asa ceva. Ca nu toata lumea depune eforturile necesare ca sa si cunoasca ceea ce combate, e cu totul altceva, iar insistenta in ignoranta nu are nimic de-a face cu "lipsa de genialitate".

Citat
CitatSau putem ignora pe cei care inista sa abreze fara nici un folos, dupa ce le atragem atentia ca forumul se concentreaza pe stiinta nu pe fabulatii irelevante.
Se cauta un folos sau se face popularizare?
Se face popularizare si se discuta (adica sunt incurajate) doar criticile aduse cu folos. A critica din ignoranta nu are nici un rost, nici pentru cei care critica, nici pentru forum, nici pentru cei care viziteaza aceste discutii.

CitatNu e tot una cu a faptul ca esti banat?
Absolut deloc. A fi banat e o pedeapsa data in urma unui comportament care incalca normele forumului. A fi ignorat din cauza ca aberezi degeaba este unica solutie posibila atata timp cat aceasta activitate (desi irelevanta) nu incalca normele stabilite aici.

CitatCred ca eu as prefera sa fiu impuscat nu iradiat.
Nu vad legatura dintre aceasta preferinta a ta si ceea ce discutam aici.

Citat
CitatEu nu am inteles exact ce se castiga cu "polistratificarea" despre care vorbesti, pentru "ideea de bine in general". Poti sa explici concret la ce te referi?
Cu polistratificarea se pot castiga foarte multe. De la posibilitatea de a pretinde anumite nivele de la membrii la anumite straturi, facand totusi popularizare la straturile inferioare, pana la faptul ca e mai usor de urmarit.
Poate ca discutam despre forumuri diferite. Pe acest forum nu se emit "pretentii" in ce priveste nivelul stiintific, dar absolut deloc. Tot ce se cere este ca discutiile sa fie civilizate si sa se respecte normele gramaticale, pentru a asigura o comunicare eficienta si corecta. In aceste conditii oricine poate sa se inscrie si sa participe pe forum, e irelevand daca e in clasa a II-a sau la masterat, sau e pensionar, sau mai stiu eu ce. Chiar nu inteleg despre ce "nivele" vorbesti.


e-

Don't believe everything you think.

RaduH

#11
OK
Sa vedem daca prin "milogeala" nu o sa reusesc sa va arat cam cum mi-ar place mie sa arate. Dar nu promit.
CitatChiar nu inteleg despre ce "nivele" vorbesti.
Nivele la care sa nu poata posta orice membru. Poate si pe categorii de teme. Ar fi cat se poate de democratic prin existenta nivelelor inferioare de la care orice membru sa poata promova. Plus ca ati si avea de oferit ceva ce retelele de socializare nu pot sa ofere.
Cu siguranta si mie ar urma sa-mi fie interzise destul de multe.

Electron

RaduH, la celelalte intrebari adresate tie in postul meu precedent de ce nu raspunzi?

e-
Don't believe everything you think.

RaduH

#13
Nu am gasit ce sa raspund relevant. Cred ca am sa raspund daca o sa reusesc sa fac ceva sa va arat cam cum sa arate.
Sau : Nu prea cred ca acumularile cantitative conduc automat la salturi calitative, cu toate ca totusi contribuie.
Bun sa raspund la asta atunci.
CitatAbsolut deloc. A fi banat e o pedeapsa data in urma unui comportament care incalca normele forumului. A fi ignorat din cauza ca aberezi degeaba este unica solutie posibila atata timp cat aceasta activitate (desi irelevanta) nu incalca normele stabilite aici.
Poate, atunci sa ceara un membru un fel de sondaj de opinie a celorlalti, sa stie daca mai are rost sa mai piarda vremea, daca tot nu i se mai raspunde ?

Tudy

Sincer, nu am citit nimic din ce s-a scris la acest subiect.. vreau doar sa-mi spun parerea,ideea,afirmatia,informatia,sau cum vreti sa o numiti :)
Nu cred ca ajuta la ceva sa critici ... mai bine ai cauta adevarul sau ceea ce doresti!