Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Ce vede un orb din nastere?

Creat de Adrian Copilul Minune, Septembrie 20, 2011, 02:36:01 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adrian Copilul Minune

Ce vede un orb din nastere ? Culoarea neagra ? Sau practic nimic, la fel cum noi nu putem vedea infrarosiile ? Sau cumva creierul e programat ca atunci cand nu primeste semnal de la ochi, sa vada negru ?

tavy

Citat din: Forever_Man din Septembrie 20, 2011, 02:36:01 PM
Ce vede un orb din nastere ?
Nu prea înțeleg întrebarea, un orb este o persoană care nu vede, cum să întrebi ce vede o persoană care nu vede.

Quantum

Citat din: Forever_Man din Septembrie 20, 2011, 02:36:01 PM
Sau cumva creierul e programat ca atunci cand nu primeste semnal de la ochi, sa vada negru ?
Negru nu este o culoare, ci lipsa oricarei culori. Astfel daca "vezi" doar negru inseamna ca nu vezi nimic.

07Marius

Ciudata intrebarea, dar poate cel mai bine la asta ne-ar raspunde o persoana care se incadreaza la descriere.
Vazul este o senzatie, probabil educata inca inainte de nastere. Asa cum fatul aude sunete, simte vibratii, cred ca percepe si senzatia de vaz print-un fel de conexiune "nestiuta, invizibila" transmisa de la mama. Asa cum animalele imediat ce se nasc, au "instinct" stiu care animale prezinta sau nu un pericol pentru ele, cred ca anumite informatii esentiale ptr. supravietuirea speciei sunt "mostenite sau transmise".
Sa prezint un mecanism (asa cum il vad eu - nu sunt nici pe departe un specialist in domeniu, dar imi place sa formulez ipoteze. Daca se potriveste sau nu cu "modelul" ramane la latitudinea cititorului).
Sa consideram o caprioara.
In experienta ei de viata, cand intalneste un lup - imaginea respectiva genereaza un impuls nervos care este asociat cu notiunea de pericol. Daca caprioara este gestanta, probabil ca printr-un anumit mecanism acel impuls nervos este transmis si iedului inca nenascut. Practic are loc un fenomen de imprimare "initiala" a sistemului nervos a iedului cu o serie de impulsuri nervoase menite sa-i dea o "sansa" in plus iedului cand se va naste.

Din cate stiu eu, imaginea la copii nou nascuti este inversata si abia la cateva saptamani/luni creierul se "educa" sa vada "corect" adica cu capul in "sus" asa cum vedem si noi "normal".
Cred ca senzatia de "vaz" exista si la persoane oarbe din nastere, dar ca asociaza "imaginile" cu experienta altor simturi" miros, tactil, auz, sigur la un nivel mai rudimentar.
De ex. soarele poate fi asociat cu ceva catifelat la atingere, marea poate cu ceva sarat, nu stiu - dar cam asta ar fi ideea.
The imagination is the prisoner of our mind.

Eugen7

Citat din: 07Marius din Iulie 24, 2012, 12:48:55 AM
Vazul este o senzatie, probabil educata inca inainte de nastere.
Din ce am studiat pana in prezent am inteles:
a) Sistemul nervos (implicit creierul), sistemul senzorial sunt "programate" (nu educate) inca din faza embrionara.
b) Sistemul nervos are un sistem senzorial dedicat fiecărui simț.
c) Simtul vazului (văzul sau vederea) este imaginea proiectată pe retină pe care o percepem cu ajutorul ochiului fiind mai departe transmisă centrului optic din creier prin intermediul nervului optic.

Astfel sistemul nervos uman asigura informatii creierului prin perceptia senzoriala. Din pucnt de vedere cognitiv fiziologic, important este insa "sensul" (existential) dat acestor informatii de catre creier. (Spre exemplu putem spune ca o culoare este rosie doar un urma cogntiei prin perceptia senzoriala. Daca sistemul senzorial al vazului este afectat atunci cognitia informatiilor vizuale este incorecta. Spre exemplu: "Daltonismul" http://ro.wikipedia.org/wiki/Daltonism)

Creierul uman daca este privat de informatiile ce provin printr-un anumit simt (vaz spre ezemplu) nu va putea sa aiba o cognitie eshaustiva a realitatii ontologie specific umane.
In concluzie un orb din nastere nu are cognitia culorilor, iar o persoana care sufera de daltonism nu are cognita umana specifica doar pentru anumite culori: verde, rosu...
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)

07Marius

Citat din: Eugen7 din Iulie 24, 2012, 11:32:51 AM
Vazul este o senzatie, probabil educata inca inainte de nastere.
Din ce am studiat pana in prezent am inteles:
a) Sistemul nervos (implicit creierul), sistemul senzorial sunt "programate" (nu educate) inca din faza embrionara.

Tot ce-i posibil. Nefiind un specialist in domeniu, cu siguranta ca nici termenii pe care-i folosesc ptr. a exprima o idee nu sunt tocmai consacrati...

Citatb) Sistemul nervos are un sistem senzorial dedicat fiecărui simț.
c) Simtul vazului (văzul sau vederea) este imaginea proiectată pe retină pe care o percepem cu ajutorul ochiului fiind mai departe transmisă centrului optic din creier prin intermediul nervului optic.

da, dar din ce am vazut si citit (o carte scrisa de un neurochirurg de culoare american (Ben Carson) ce a facut operatii "imposibile" - chiar lobotomii la copii, astfel au fost inlaturate "zone dedicate sa zicem ptr. anumite functii" , creierul uman in special la copii f. mici poate prelua aceste functii in alte zone "neconsacrate" ptr. aceste functii. Se pare ca este sential legaturile formate intre neuroni pina la o anumita varsta, daca treci pragul critic de varsta, probabil aceste legaturi sunt pierdute definitiv si nu mai sunt refacute in zonele ramase dupa operatie, in acest fel pierzandu-se definitiv si functia respectiva: vaz, auz, memorie etc.


CitatCreierul uman daca este privat de informatiile ce provin printr-un anumit simt (vaz spre ezemplu) nu va putea sa aiba o cognitie eshaustiva a realitatii ontologie specific umane. In concluzie un orb din nastere nu are cognitia culorilor, iar o persoana care sufera de daltonism nu are cognita umana specifica doar pentru anumite culori: verde, rosu...
mai mult ca sigur, insa ce vroiam sa spun este ca aceasta cognitie pina la urma este "personala". Poti "vedea" in mod diferit: sunt unele persoane care "vad" si in alte lungimi de banda, ceea ce deja depaseste bariera "culorilor" experimentate de majoritatea oamenilor (adica spectrul vizibil).  Insa orbii nativi pot exacerba alte simturi ptr. a "vedea" altfel...

uite un exemplu f. interesant:
Blind Kid uses Echolocation to "See"
The imagination is the prisoner of our mind.

Eugen7

Citat din: 07Marius din Iulie 24, 2012, 01:42:45 PM
din ce am vazut si citit (o carte scrisa de un neurochirurg de culoare american (Ben Carson) ce a facut operatii "imposibile" - chiar lobotomii la copii, astfel au fost inlaturate "zone dedicate sa zicem ptr. anumite functii" , creierul uman in special la copii f. mici poate prelua aceste functii in alte zone "neconsacrate" ptr. aceste functii. Se pare ca este sential legaturile formate intre neuroni pina la o anumita varsta, daca treci pragul critic de varsta, probabil aceste legaturi sunt pierdute definitiv si nu mai sunt refacute in zonele ramase dupa operatie, in acest fel pierzandu-se definitiv si functia respectiva: vaz, auz, memorie etc.
Asa este. (Cu aceasta ocazie preciez ca nici eu nu sunt un specialist in domeniul medical, neurologie...)
Un documentar relevant in acest sens este urmatorul.
http://video.nationalgeographic.com/video/national-geographic-channel/full-episodes/explorer/ngc-science-of-babies/
Explorer: Science of Babies
Science of Babies
Explore the remarkable plasticity of a baby's brain and see how early experiences influence human development.

Citat din: 07Marius din Iulie 24, 2012, 01:42:45 PMce vroiam sa spun este ca aceasta cognitie pina la urma este "personala". Poti "vedea" in mod diferit: sunt unele persoane care "vad" si in alte lungimi de banda, ceea ce deja depaseste bariera "culorilor" experimentate de majoritatea oamenilor (adica spectrul vizibil).  Insa orbii nativi pot exacerba alte simturi ptr. a "vedea" altfel...
Si eu consider pertinenta asetiunea dvs. Creierul uman nu ramane "neutilizat", adica faptul ca un sistem senzorial este nefunctional determina potentarea cognitiei prin informatiile provenite de la celelate sisteme sezoriale functioanle.
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)