Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Distributie normala

Creat de meteor, Aprilie 11, 2016, 02:00:24 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

meteor

- Cum s-a definit si ajuns la formula "Distributiei normale" sau "curba lui Gauss" ?! In linii generale daca se poate de spus. Am inteles caci primul a fost Moivre si Laplace(uitati si putin apreciati pentru lucrari importante, cred eu) care au venit cu asa idee fundamentala a intregului Univers.

- De ce oare asa se intimpla chiar verificind experimental in realitate (sunt mici abateri [fluctuatii] acestea dependente de alti parametri..) ????? DE CE ?  :-\

- Masina Bean care ajuta sa experimentam teoria da rezultate uimitoare, DE CE bilile cind ajung la obstacol nu pleaca toate dupa o carare ci parca ar sti care pe unde sa urmeze, parca ar sti caci in cutarea sectiune nu mai este loc si trebue sa plece in alta parte ?!
M-am uitat la mai multe filmulete cu masina Bean si am observat caci la multe masini (cred eu gresit construite) daca orificiul pe unde vin bilele e larg, atunci din cauza aceasta se primeste caci cind vine un grup oarecare de bile ele tind sa cada in o oarecare directie (stinga sau dreapta), apoi din cauza ca coloana aceasta de bile se deformeaza treptat, urmatorul grup de bile cert caci va pleca in partea opusa (dreapta sau stinga) si tot asa. Ca si cum am privi procesul cind curge mierea din borcan in farfurie (o parte curge spre o directie, apoi spre cealalta directie, ..., ar fi ca un pendul).

Cu orificiul de unde iau start bilele e una, dar ce e mai departe ?! Chiar daca ar fi abateri in cazul masuratorilor profesional de fine-  De ce bre sunt dependente de gravitatie, ma innebuneste problema asta si gata?! Nu neaparat experimente cu bile ce se misca mecanic, ci experimente care nu au treaba cu mecanica !!!

Daca s-a primi as vrea sa construesc macar 2 masin Bean, daaar cu un numar maaare de bile cu un numar maare de distributii, cu un numar mare de obstacole, de dorit caci experimentul sa se finiseze cit mai rapid, INSA in acelasi timp bilele sa aiba ocazia "liber" sa se ciocneze de obstacolin (scopul e ca ele sa fie supuse fluctuatiilor din exterior), orificiu bilele sunt aranjate strict in coloana (stau in tub), banal poate pentru cineva dar mai vreau ca bilele sa fie numerotate si avint un semn ca la urmatorul experiment sa fie exact aceleasi in aceeasi aranjare si pozitie ca la experimentul anterior.
Ce ar fi oare daca in locuri foarte apropiate in acelasi timp 2 masini fara observatori fac experimentul, dar a 3-a masina e supravegheata de un numar imens de observatori, nu va fi nici o diferenta la rezultatele experimentului ?!
Daca se va repeta experimentul ciclic in acelasi loc cu perioada de 24 ore minus citeva minute (ziua astronomica ) cum facea Shnoll se va primi oare sa capatam aproape aceleasi distributii la la experimentul anterior ?!

valangjed

Laplace uitat?Din anul I de facultate si pana acum m-am "intalnit" cu transformata Laplace si mi-a ajutat.
De ce este curba lui Gaus? Pentru ca ... teoria probabilitatilor. ;)
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

atanasu

Da, da ... ce este? dar daca o poti defini in romana si nu romgala(gala de la galactica) :)

meteor

#3
"De ce este curba lui Gaus? Pentru ca ... teoria probabilitatilor"
Nu am inteles nimic din ce ai spus, Gauss se considera om cu calcule exacte.

Eu putin la altceva ma refeream ca anume despre cine au fost primii in  care original au inaintat ideea, poate au considerat mai bine sa i se atribue majoritatea meritelor lui Gauss ca el a pus mai bine pina la capat ideea.

La fel si marea formula a lui Euler care se spune azi, undeva am aflat ca a fost un alt om care putin mai devreme primul el ar fi dedus-o.

Pe mine nu aceasta ma intereseaza mai mult, ma intereseaza care e ideea fundamentala de la care s-a pornit ca anume asa functii asa reguli trebue sa fie in cazul cutarelui experiment.

Bine bila cind trece primul obstacol 50% ca la stinga o va lua 50% ca la dreapta si tot asa, probabbilitate foaie verde (pentru mine, teoria probabilitatilor considerata o mare pleava pe fata Pamintului).
In relitate daca verificam experimental si daca ne staruim sa fie fara implicatii din exterior cu fluctuatii..., atunci exact asa si este, DE CE ?!

Eu cred ca aici fizica cuantica e implicata extrem de mult, parca ar fi ceva o asa lege ca bile sa nu tinda a se deplasa pe unul si acelasi traseu (carare), chiar de ar avea conditii mai prielnice pe cararea unde ceilalti au trecut-o, din cauza ca altii au trecut-o e mai convinabil sa plece pe alta (ginduri - ginduri, aburi - aburi  ;D)

valangjed

Meteor, am impresia ca tu cauti "himera" lui Einstein in mecanica cuantica.Eterna poveste cu "Batranelul" care "nu joaca zaruri".
Referitor la curba lui Gauss":
1.Gauss a definitivat si structurat teoria respectiva, de aceea ii poarta numele.
2.Fa un experiment simplu, n-ai nevoie de masina Bean, un om cu un fierastrau circular si unul cu un topor, le dai o ruleta si-i pui sa taie 100 de bucati de 3 cm din nuiele de alun.Dupa acest experiment sa-mi spui daca cele doua "curbe ale lui Gauss" seamana.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

meteor

#5
Eu nu inteleg cum s-a pus baza si care e ideea la cutarea teorie - Distributia normala, dar e ceva uimitor de frumos.

Ma mira de ce altii nu par asa de interesati (sau poate le-au inteles) de aceste minuni ale naturii.

Inca mai interesant e faptul cum Shnoll a observat caci procesele aleatoare (cit de aleatoare nu v-ati starui sa fie [in realitate cred ca nu e nimic aleator, e o timpenie aceasta notiune]) sunt dependente de ceva (gravitatia Solara, Luna,..) si am putea spune in general ca sunt deterministe.
Si uimitor ca nu e vorba de mecanica cu bile si mergele, mingi si gogosele ci din absolut ce domeniu nu ati dori: informatic, chimic, biologic, astronomic,... masurarea acestor procese "aleatoare" rezultatul este A C E L A S I, aceleasi grafice, functii, distributii le veti obtine DACA veti efectua masuratoare in acelasi LOC(sau macar pe acelasi meridian) si TIMP (sau macar cit posibil mai aproape, deasemenea graficele vor fi foarte asemanatoare).

Cum poate fi lumea indiferenta la asa minunatii nu pricep. Am impresia (multe cazuri am observat chiar foarte bine ca asa si este) ca azi multi "inteligenti" analizeaza omul dupa haina, statut, nationalitate,..

Gravitatia bine posibil poate influenta la masuratori ce tine de mecanica, dar la celelalte de ce ?! Dilatarea temporala nu stiu ce treaba sa aiba cu astea (dativa seama repet inca odata e vorba de - procese aleatoare).

Poate pe cineva sa ii fie de ris, dar conform observatiilor lui Shnoll foarte aproximativ (ciclicitatea anuala, miscarea sistemului Solar incurca) poate fi prevazut rezultatul la loteriile care se organizeaza daca se stie cit mai precis locul si timpul cind se va organiza (si desigur datele din anul trecut) daca nu se comit intentionat sau nu greseli asupra acestor procese "aleatoare", cum anume pina ce nu stiu.