Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Operatii

Creat de styhlll, Septembrie 18, 2011, 04:00:39 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

AlexandruLazar

Citat din: styhlll din Septembrie 21, 2011, 06:33:05 PM
Eu in text nu am spus ce fel de operatii sunt, pentru ca nu stiu structurile algebrice si le urasc tare.

În traducere liberă, nu ai nici măcar niște noțiuni minime de matematică, dar inventezi cu spor.

CitatRepet, din cauza, ca apar multimi noi de numere, pe care nici o alta operatie din stiinta actuala nu le poate capata.

Aici m-ai pierdut. Dă-mi și mie exemplu de o operație, dintre cele "inventate" de tine, care aplicată unor numere reale nu are ca rezultat tot niște numere reale.

A.Mot-old

#16
Citat din: styhlll din Septembrie 21, 2011, 06:33:05 PM
Operaţii aritmetice:adunarea;scăderea;înmulţirea;împărţirea. Pe internet am vazut ca mai sunt si operatii algebrice.

Eu in text nu am spus ce fel de operatii sunt, pentru ca nu stiu structurile algebrice si le urasc tare.

Dar ce, inpultirea nu "provine" de la adunare? a*b, nu este altceva decit a de adunat cu a de b ori (sau invers, b de adunat cu b de a ori)?!

Eu am vrut sa amintesc (dar imi era  teama ca au sa arunce amus cu pietre in mine daca zic vreo greseala) ca toate operatiile extraputerii (de ordenul IV,V,VI,..); puterea; inmultirea nu sunt altceva decit "primitive" ale adunarii.

Nu am inteles deloc intrebarea ta. Tu ce ma intrebi, sa-ti  spun daca sunt algebrice sau aritmetice?! Sau ce?! Eu in text am scris, si asa cred, ca extraradicalurile,extralogaritmele, extraputerile sunt operatii noi. Repet, din cauza, ca apar multimi noi de numere, pe care nici o alta operatie din stiinta actuala nu le poate capata.

Ca sa pot vorbi pe tema asta mai riguros trebue sa stiu structurile algebrice.
O operatie algebrica se bazeaza pe cele patru operatii aritmetice.Iata un exemplu:
Pe ℤ considerăm operaţia algebrică xo y = axy + b(x + y) + c (a, b, cÎℤ).Să se demonstreze că:
(i) Operaţia " o " este asociativă Û b2-b-ac = 0;
(ii) Dacă b2-b-ac = 0, atunci operaţia " o " are element neutru dacă şi numai dacă b | c.Ce intelegi din acest exemplu?Ca sa poti efectua radicalul trebuie sa folosesti operatii aritmetice.Derivata unei functii este o limita a unui raport bine definit unde numaratorul si numitorul sunt doua diferente.Citeste cu atentie din nou definitia si ai sa intelegi ce este in general o operatie matematica.Cum poti calcula fara ajutorul calculatorului radical indice 5 din 5?
Adevărul Absolut Este Etern!

styhlll

   Cum a creat Pitagora( nu mai tin minte precis cine) tabla inmultirii si de ce? El a observat ca a*10^n=a00000(n ori). Astfel lui ii era de ajuns doar sa calculeza "elementele inmultirii" ,adica inmultirea cifrelor pina la 9. Insa aceasta inmultire initial se poate calcula doar prin adunare. Prima data ca sa stii ce inseamna 7*8, trebue sa il aduni pe 7 de 8 ori (la fel si pe  a*10^n)
   La fel si cind efectuezi impartirea a 2 numere diferite (folosesti inmultirea si scaderea).

Tu ai spus ca "Pe baza  operatiilor aritmetice exista si alte operatii care sunt de fapt combinatii ale uneia sau alteia sau a tuturor acestor patru operatii aritmetice." Eu tie tiam aratat ca operatia inmultirii /operatia impartirii , considerinduse aritmetice, totusi insa folosesc combinatii ale altei operatii: adunarea/scaderea si inmultirea. Apare intrebarea: atunci de ce sau mai considerat ele aritmetice (inmultirea si impartirea),daca pina la urma si ele folosesc alte operatii?

   Pivitor la intrebarea ta.
metoda1: gasim un numar astfel incit ridicat la puterea 5 sa fie <= ca 5, apoi mai adaugam o zecimala astfel in cit tot numarul ridicat la puterea 5 sa fie <= ca 5, etc.
metoda2: In cartea lui Rogai, la pagina 22 e aratat un algoritm de calcul a radacinii cubice. Probabil sunt algoritme de calcul si pentru radacina de ordenul 5.

   ....Ce vrei sami spui din tot aceasta?! Ca pentru calculul operatiilor mele se pot alcatui algoritme de calcul, care, la baza tot folosesc operatii aritmetice, ceea ce rezulta ca operatiile mele sunt algebrice.
Corect te-am inteles?

A.Mot-old

Citat din: styhlll din Septembrie 25, 2011, 12:47:11 AM
   Pivitor la intrebarea ta.
metoda1: gasim un numar astfel incit ridicat la puterea 5 sa fie <= ca 5, apoi mai adaugam o zecimala astfel in cit tot numarul ridicat la puterea 5 sa fie <= ca 5, etc.
metoda2: In cartea lui Rogai, la pagina 22 e aratat un algoritm de calcul a radacinii cubice. Probabil sunt algoritme de calcul si pentru radacina de ordenul 5.

   ....Ce vrei sami spui din tot aceasta?! Ca pentru calculul operatiilor mele se pot alcatui algoritme de calcul, care, la baza tot folosesc operatii aritmetice, ceea ce rezulta ca operatiile mele sunt algebrice.
Corect te-am inteles?

Ai rationat corect!Ai inteles bine ce am vrut sa spun si deci orice alte operatii (altele decat cele aritmetice) se bazeaza pe cele patru operatii aritmetice.Logaritmarea este o operatie matematica.Cum calculezi logaritm in baza zece din 2?
Adevărul Absolut Este Etern!

styhlll

nu pre am timp,dar...
1) putem incerca sa calculam prin aproximatii,x>=1/3, ridicam 10 la 1/3, verificam daca este <=2, apoi iar cautam un numar > 1/3 ce sa verifice conditiile precedente,.... cam anevoios...
2) sau pentru ce valori ale lui x e adevarata egalitatea:2^(x-1)*5^x=1, deunde rezulta ca 2^(x-1)  e inversa lui 5^x, sau invers. Putem construi grafice, gasi punctele de intersectie.... anevoios
3) probabil sunt serii speciale,sau algoritme prin care se poate calcula.
4) nu degeaba probabil mi-ai pus logaritm in baza 10, ceva poate ca trebu logaritm in baza 2*5, sau alte siretlicuri, la moment nu am timp...

Dar, de ce tu mie nu imi raspunzi la intrebarea pe care ti-am pus-o, ca dece sa constatat ca inpartirea si inmultirea sunt operatii aritmetice, unde eu tiam aratat ca nu este chiar asa?!

styhlll

5) Ai functia :2^(x-1)*5^x=1. Cu ajutorul metodelor de calcul numeric a solutiei ec. gasesti solutia aproximativa, metoda tangentelor, metoda bisectiei, metoda secantelor, metoda coardelor,......
si aici folosesti o multime de operatii "aritmetice".
la fel se pot forma functii si cu ajutorul acestor metode se pot gasi solutiile aproximative ,reale, la operatiile mele. Si carei faza?
mie mi se pare ca cam toooaate operatiile provin de la modul, adica modulul e generatorul de operatii.

Electron

Citat din: styhlll din Septembrie 27, 2011, 01:49:58 AM
mie mi se pare ca cam toooaate operatiile provin de la modul, adica modulul e generatorul de operatii.
Cum anume genereaza modulul operatia de adunare?

e-
Don't believe everything you think.

styhlll

Nustiu, am presupus si eu... Modulul inseamna materie si antimaterie(in sens fizic), pozitiv si negativ. Toate operatiile se bazeaza pe adunare si scadere, tot aceasta se gaseste in modul. Trebue de cautat mai riguros definitia modulului.

Electron, am gasit pe forum si in alte locuri  niste intrebari puse de Sandokan. La multe din ele nu am gasit raspuns concret, dar mii interesant si mie de ce.
1)Din ce cauza nu apare curbura pamintului la valorile cu care sunt calculate?(posibil sa fie ca  calculam cu valori extrem de mari si extrem de mici, eroarea trebuind fi calculata cu citeva zeci de cifre dupa virgula? )
2)Din ce cauza nu e vint (rotativ), daca pamintul se roteste in jurul axei sale cu o asa mare viteza.
3)Experimentele lui Michelson-M.
4)Experimentul lui Airy etc.

si ceva personal.
1)De ce Soarele la apus pare a fi  mai mare ca la amiaza?
2)De ce Soarele la apus mare a fi mai oranj ca la amiaza galben?
3)De ce Soarele la polul Nord la apus pare a fi tot asa de mic cum il vedem la ecuator la amiaza (sau asa mie mi sa parit prin videouri)?
4)De ce Soarele la apus pare a fi putin putin turtit?
Oare nu s-ar datora tot aceasta faptului ca lumina solara cind trece prin straturile atmosferei se refracteaza, aceasta din urma demonstrind ca sunt eronate multe calculele (si a lui Eratostene), privitor la pamintul sferic, sau la calculartea razei pamintului, la calculul paralaxei, si multe alte ciudatenii???

A.Mot - cite operatii matematice se cunosc 7, sau o infinitate (inafara de cele  ale mele mentionate). Logaritm cind spui aceasta inseamna calculul puterii unui numar, radicalul inseamna...... dar celelalte "operatii" ce se bazeaza pe operatii "aritmetice" ce explicatii,sens mai au?

styhlll

..
5) Cum au calculat valorile acceleratiei libere (g), daca pe un pamint ce se roteste in jurul axei sale si in jurul soarelui practic e imposibil.

Fie avem un spatiu vidat. De la o inaltime de 9.8 m deasupra apei marii lasam sa cada liber un obiect. Conform stiintei actuale pamintul se roteste in jurul axei proprii contra directiei acelor de ceasorni (fata de soare), in jurul soarelui nu stiu (trebu de studiat luni de zile  schimbarea pozitiilor stelelor).
Dar, hai sa nu ne complicam atit, fie ca experimentul se efectueaza la polul nord  sau polul sud. Stiind raza pamintului, timpul de rotatie completa in jurul axei proprii , deducem ca timp de 1 secunda  ,cadere, obiectul ar trebui sa devieze de la locul unde trebu sa cada (perpendicular pe planul pamintului) cu 463 m.
Adica, cam imposibil sa mai faci experimentul....
In diferite pozitii de pe glob (ecuator, polul nord, dimineata, amiaza, seara, noaptea) obiectele ar trebui sa cada foarte diferit, ceea ce nu este... Dar, de ce?

Electron

Citat din: styhlll din Septembrie 27, 2011, 12:52:07 PM
Nustiu, am presupus si eu...
Ah, deci vorbesti degeaba... Am vrut doar sa fie cat mai clar acest lucru.

CitatModulul inseamna materie si antimaterie(in sens fizic), pozitiv si negativ.
Aici chiar aberezi cat China. De unde scoti asemenea aberatii?

CitatToate operatiile se bazeaza pe adunare si scadere, tot aceasta se gaseste in modul.
Cum se gaseste adunarea si scaderea in modul?

CitatTrebue de cautat mai riguros definitia modulului.
Ar fi de preferat sa nu mai aberezi in acest hal din ignoranta. Intai cauta definitiile pe care nu le cunosti, sau macar intreaba la altii, abea apoi da-ti drumul la idei si credinte.

CitatElectron, am gasit pe forum si in alte locuri  niste intrebari puse de [...]
styhl, ai uitat cumva unde te aflii? Ce au intrebarile astea cu subiectul de fata? Daca ai asemenea intrebari pune-le in alta sectiune, unde e locul lor.


e-
Don't believe everything you think.

AlexandruLazar

Citat din: styhlll din Septembrie 27, 2011, 02:18:09 PM
..
5) Cum au calculat valorile acceleratiei libere (g), daca pe un pamint ce se roteste in jurul axei sale si in jurul soarelui practic e imposibil.

Fie avem un spatiu vidat. De la o inaltime de 9.8 m deasupra apei marii lasam sa cada liber un obiect. Conform stiintei actuale pamintul se roteste in jurul axei proprii contra directiei acelor de ceasorni (fata de soare), in jurul soarelui nu stiu (trebu de studiat luni de zile  schimbarea pozitiilor stelelor).
Dar, hai sa nu ne complicam atit, fie ca experimentul se efectueaza la polul nord  sau polul sud. Stiind raza pamintului, timpul de rotatie completa in jurul axei proprii , deducem ca timp de 1 secunda  ,cadere, obiectul ar trebui sa devieze de la locul unde trebu sa cada (perpendicular pe planul pamintului) cu 463 m.
Adica, cam imposibil sa mai faci experimentul....
In diferite pozitii de pe glob (ecuator, polul nord, dimineata, amiaza, seara, noaptea) obiectele ar trebui sa cada foarte diferit, ceea ce nu este... Dar, de ce?

Ție cuvântul "inerție" îți sună vreun clopoțel?

Edit: și acuma dacă tot am mușcat momeala troll-ului, ce treabă are toată asta cu operatiile aritmetice?

styhlll

Lazar, tie, vreo fanfara iti suna la cap, ca mie mii schirba, demult, sa duc discutii cu tine?!

Ceea ce eu am postat (operatii noi), nu e deloc trolling, adica depinde ce creeri ai.....

meteor

Citat din: AlexandruLazar din Septembrie 18, 2011, 05:25:57 PM
1. Parcă tocmai scăpasem de aberațiile tale de pe forum.
2. Faptul că n-ai găsit definiția a ceea ce numești operație nu arată decât că te-ai documentat cel puțin la fel de superficial pe cât ai raționat.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hyperoperation

atanasu

Meteor,
Vedem n unele filme cum i se spune uneori unui copil sau altui personaj:tu esti special si asta are multe intelesuri de deosebit chiar si de exceptional de regula in bine.
Te intreb:cunosti vreo operatie speciala?

atanasu