Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Logica, bat-o vina!

Creat de Electron, Noiembrie 18, 2019, 06:50:03 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Electron

Propun un topic pentru "logica aplicata", adica pentru a discuta despre cum se aplica logica in general, in viata de zi cu zi, nu la nivel de formalism ci mai ales atunci cand lipseste si apar erorile de logica in argumetnare, adica asa-numitele "logical fallacies" in engleza.

Ideea mi-a venit citind o postare recenta de pe acest forum:
Citat din: atanasu din Noiembrie 18, 2019, 03:00:16 PM
Si cum se apropie o aniversare(23/24 noiembrie) respectiv a momentului revelatiei crestine pe care a avut-o un mare savant, un geniu al omenirii si un mare crestin si ma refer la Blaise Pascal(19 iunie 1623-19 august 1662) voi incepe sa pregatesc aceasta aniversare deocamdata doar reamintind-o si cand vorbesc de Pascal si de Port- Royal si de "Les pensées"  sunt(devin) un foarte bun catolic.
Concepţia lui Pascal era, în cuvinte puţine: "Dumnezeu există pentru că este cel mai bun pariu"  iar Pascal avea nevoie de existenţa lui Dumnezeu pentru a îndrepta din când în când dezordinea din Univers. :)

PS Pascal este intemeietorul teoriei probabilitatilor. Asta o spun apropo la :cel mai bun pariu...si cred ca stia ce spune.

Pe scurt, in acest caz avem asa: https://yourlogicalfallacyis.com/appeal-to-authority

Adica, se apeleaza la "autoritatea" celui care a emis un rationament (in acest caz Blaise Pascal cu faimosul sau "pariu"), pentru a deduce faptul ca rationamentul ar fi corect.

Dar, oricat de importante ar fi contributiile lui Pascal in domeniul probabilitatilor (si in general in Matematica), corectitudinea rationamentului sau se judeca strict pe baza continutului acelui rationament.


e-
Don't believe everything you think.

Electron

Daca nu a fost suficient de clar, acest topic se refera la erorile de logica. Sper ca un moderator sa elimine tangentele.

Eventual putem discuta aici despre ce erori de logica a facut Blaise Pascal in rationamentele sale.


e-
Don't believe everything you think.