Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Documentaţie Linux

Creat de b12mihai, Februarie 10, 2011, 11:34:41 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

tavy

Citat din: AlexandruLazar din Februarie 12, 2011, 04:50:14 PM
Eu nu mă refer la "un" Network Manager ci la NetworkManager (vezi aici), care n-a fost preluat de toate distribuțiile încă (din fericire ;D -- sper să și moară în fașă cât mai repede).
Acum că am citit care e treaba într-adevăr ai perfectă dreptate, NetworkManager e o mare porcărie, chiar nu știu de ce s-a băgat RedHat să scoată așa gogomănie.
În ce privește Mandriva se pare că nu prea au la suflet NetworkManager.
NetworkManager critics.

Dendros

Poate că NetworkManager nu funcţionează prea bine, dar eu nu-l critic pentru că nici nu-l folosesc.
Pentru conectare la reţea eu folosesc pppoeconf. Am constatat că într-adevăr CLI-ul e mai potrivit pentru anumite sarcini.
La mine NM e dezactivat ca să nu intre în conflict cu pppoeconf, cum m-a sfătuit cineva, dar n-am ştiut că are atâtea probleme.

AlexandruLazar

Are -- el e făcut ca să rezolve problemele cu rețelele wireless (parcă ți-e un pic peste mână când trebuie doar să-ți verifi mailul și te apuci să dai târla de comenzi de la iwlist <...> scan încolo, te uiți după ESSID, pornești dhclient, te rogi să meargă rețeaua aia pe care în fond o vezi prima dată și tot așa. Din păcate o dă în bară destul de des ;D.

Dendros

Atunci e într-adevăr un chin pentru posesorii de laptopuri care au Linux şi vor să folosească placa wireless. Bine că eu am numai desktopuri :) .
Mi-a venit o idee - dat fiind topicul, poate n-ar fi rău să prezinte cineva cum se configurează şi cum se pot rezolva problemele conexiunilor wireless în Linux.
Bănuiesc că sunt diferenţe în această privinţă între diversele distribuţii, dar mai bănuiesc că există şi o bază comună.

HarapAlb

Citat din: Dendros din Februarie 13, 2011, 10:33:44 PM
Mi-a venit o idee - dat fiind topicul, poate n-ar fi rău să prezinte cineva cum se configurează şi cum se pot rezolva problemele conexiunilor wireless în Linux.
Probleme provin (sau proveneau) in principal de la faptul ca unele cartele pentru conexiunile wireless nu au suport nativ in Linux. Pe langa driver propriu-zis ai nevoie si de nist fisiere suplimentare pentru lucru in modul WPA. Daca nu ai driver ai varianta folosirii celui din windows cu ajutorul programelului ndiswrapper. Odata ce ai rezolvat problema driverului poti opta pentru un manager sau lucrezi direct la linia de comanda.

Eu folosesc linia de comanda, iwconfig si dhclient. Avantajul liniei de comanda este ca vezi exact ce se intampla si poti remedia daca ceva nu merge cum trebuie. E incomod daca te plimbi prin multe locuri cu laptopul si trebuie sa te conectezi cand la o retea cand la alta.

tavy

Personal am folosit un laptop cu wireless pentru cca. 6 luni acum vreo doi ani. Laptopul era un Fujitsu și nu mai am alte detalii despre el. Nu am avut probeme cu conexiunea wireless. Mandriva a detectat fără probleme placa de rețea și conexiunile wireless de fiecare dată și nu am avut nevoie să-mi bag nasul în chestiuni mai lowlevel.

Dendros

Aş avea nevoie de ceva sfaturi privind aplicaţiile GTK-based în KDE. Cum pot face să arate cât mai asemănător, d.p.d.v. vizual, cu cele native QT? Mă deranjează discrepanţele vizuale, dar rămân oricum la KDE. Există vreo soluţie?

AlexandruLazar

Ar trebui să arate la fel în mod "natural". Ce distribuție folosești?

Dendros

Folosesc Kubuntu 11.04. Ce am vrut să spun este că aplicaţiile GTK arată diferit în KDE, comparativ cu  aplicaţiile native QT. De exemplu, dacă în KDE stilul este Plastique, programele GTK au un alt stil. Mă deranjează d.p.d.v. vizual. Cum se poate corecta asta?

AlexandruLazar

Asta sună a problemă de kubuntu, în mod normal aplicațiile GTK ar trebui să fie automat theme-uite cu aceleași widget-uri ca și cele de KDE; n-au mai arătat diferit de ani de zile. Țin minte vag că prin control center-ul KDE ar trebui să fie o rubrică "GTK Applications"; altfel șterge ~/.gtkrc-2.0 și vezi dacă nu cumva te ajută asta: http://kde-apps.org/content/show.php?content=74689 .

La mine există și un fișier ~/.gtkrc-2.0-kde4 , am avut la un moment dat KDE instalat deci probabil de acolo vine. Dacă nu vrea și nu vrea, pot să-mi pun KDE ca să văd dacă trebuie bibilit într-un mod anume -- doar că eu am Ubuntu, nu Kubuntu.

Dendros

Problema e ceva mai subtilă. Discrepanța de care vorbeam apare doar dacă schimb stilul widget-urilor. Cu stilul implicit - Oxygen - toate programele, Qt/GTK arată la fel. Dar mie nu-mi place Oxygen, deci îl schimb și atunci apare problema, în sensul că aplicațiile GTK nu urmează această schimbare și rămân la stilul implicit. Oxygen.
Problema e deci cum să fac ca și aplicațiile GTK să urmeze stilul schimbat. Un exemplu, Firefox rămâne la Oxygen, în timp ce Rekonq arată așa cum doresc.
Există în System Settings o rubrică GTK Appearance, nu-mi mai amintesc acum exact dacă așa se numește, dar acolo nu pot alege decât între Oxygen și Raleigh, cel din urmă arată și mai rău, ca Windows 95, ceea ce duce la o discrepanță și mai mare între GTK și Qt.
Se mai poate face ceva?

AlexandruLazar

Poți să întrebi pe un mailinglist sau un forum de la KDE; sincer nu prea am idei, nu folosesc nici KDE, nici Gnome, așa că sunt cam în urmă cu problemele lor  ;D

Dendros

Se pare că există o soluție. Și anume să se instaleze Qtcurve, cu gtk2-engines-qtcurve și kde-style-qtcurve. În acest fel, atât aplicațiile Qt cât și cele GTK vor avea același stil - Qtcurve - care poate poate fi configurat destul de mult.
Am să încerc asta.