Buna seara,am venit si eu "la sala", ca sa fac alaturi de voi un pic de gimnastica a mintii.Problema propusa de Adi este foarte interesanta pentru ca imbina perspicacitatea cu cunostinte aprofundate de mecanica (la nivel de liceu).De-abia ieri am gasit acest topic si de aceea l-am citit oarecum, "pe diagonala". Am retinut remarca lui Laurentiu ca multimea valorilor de timp care satisfac intocmai enuntul problemei este o multime vida si sunt intru-totul de acord cu el.Deasemenea, ideea lui de a trata problema "in complex" mi-a placut, chiar daca nu am avut timp pt. a verifica rigurozitatea matematica a demonstratiilor. Iar acum ,sa revenim la problema.
Eu am mers pe urmatorul rationament: Putem reduce complexitatea problemei (munca este pt. tractoare), daca observam ca, dupa un anumit interval de timp, t1, acele ceasornicului se suprapun.(Sa consideram ca punctul zero al problemei este la ora 24:00:00) In 12 ore, acele se suprapun de 11 ori, la intervale egale de timp, deci in 24 ore se vor suprapune de 22 ori.Pentru linistea mea, am facut calculele, luand in considerare viteza unghiulara a fiecarui ac si punand conditia de superpozitie si am ajuns la acelasi rezultat pe care l-am intuit:t1=12x3600/11 secunde. Dupa trecerea acestui interval de timp, problema "revine le zero" adica acele ceasornicului se vor suprapune din nou, ca la momentul initial al analizei.Daca in acest interval de timp conditia (riguroasa) din enunt nu va fi satisfacuta, ea nu va fi satisfacuta niciodata. Am pus conditia ca acul orar sa faca cu cel minutar un unghi de 2 pi/3, am exprimat vitezele unghulare ale acelor in rad./s si din rezolvarea ecuatiei am determinat T1=4x3600/11 secunde. In acest moment,secundarul se va afla intr-o pozitie determinata de restul impartirii lui T1 la 60 (eliminam rotatiile intregi ale secundarului) obtinand restul de 9/11 minute ce corespunde unui unghi al secundarului in raport cu ora 12 de 9/12x2pi (rad). Unghiul format in acest moment intre minutar si secundar va fi 10pi/11 (rad) . Aceasta valoare difera de 2pi/3, deci conditia din enunt nu este indeplinita. Dar mai avrm o situatie care va trebui verificata (un fel de capcana pt. tocilari), pozitia acelor poate fi alta, orarul intre 12 si 1, secundarul intre 4 si 5, minutarul intre 8 si 9. Aplicand aceeasi metoda, obtinem timpul minim necesar ca acul minutar sa se gaseasca intre orele 8 si 19, iar unghiul cu acul orar sa fie de 2pi/3. Notam acest timp cu T2 si avem T2=8x3600/11 secunde.Vom determina din nou restul impartirii lui T2 la 60 pentru a gasi pozitia secundarului. Vom gasi T2=43+7/11 (minute) .Unghiul corespunzator acestor 7/11 minute va fi 7/11x2pi (rad). Unghiul dintre minutar si secundar in acest al doilea caz va fi de 2pi/11 (rad) unghi care difera de 2pi/3. Acum putem spune cu certitudine ca niciodata conditia din enunt nu va fi satisfacuta.
Daca avem totusi un ceas electromecanic ale caror ace se deplaseaza doar cand a trecut ora, respectiv minutul si secunda ( un fel de functie parte intreaga), conditia din enunt va fi indeplinita (n-am verificat, afirm doar intuitiv), de 2x11x2=44 ori in 24 ore.
Daca ceasul are ace care se misca uniform (nesacadat), putem deasemenea sa spunem de cate ori, in 24 ore, cadranul este impartit in parti aproape egale. Am remarcat mai sus ca problema apare datorita "secundarului". Daca "fortam" secundarul sa faca un unghi de aprox. 2pi/3 cu acul orar, minutarul nu poate sa aiba abatere de mai mult de un minut, adica nu mai mult de 2pi/60 (rad.) Facand aceasta concesie, vom gasi in 24 ore, 44 momente in care conditia initiala este aproape satisfacuta.