Am citit articolul lui Michio Kaku, este excelent de clar pentru a introduce cum oscialatii ale spatiului din dimensiuni suplimentare ar fi percepute in universul propriu zis ca forte si interactii. Descrierea cu pestii in lac imi parea cunoscuta, am cautat si mi-am dat seama ca el este autorul cartii "Parallel Worlds", pe care am citit-o de doua ori de atunci. Vorbeste despre istoria cosmologiei, cum am ajuns sa stim ce stim acum despre univers (varsta universulului, materia intunecata, energia intunecata), dar vorbeste la sfarsit si de ipoteze fanteziste (precum universuri paralele, cum am putea sa ne deplasam in alt univers). Are un stil fascinant de a povesti aceasta. Vad ca ea costa aproape 10 dolari pe Amazon, pret accesibil si pentru Romania.
Despre teoria grupurilor, inca caut. Erau niste carti care explicau pe scurt cum au fost aplicate grupurile la Modelul Standard, teoria actuala. Dar da, este complexa matematica, trebuie sa asteptam daca alti teoreticieni sunt de acord cu calculele lui Lisi si daca da, daca prezicerile acestor calcule (noi particule sau interactii) vor fi detectate la LHC.
Cristist a rezumat foarte frumos in acel paragraf diferenta (antagonica) intre teoria relativitatii si teoria cuantica, iar unificarea lor (totuna cu unificarea celer patru forte in o singura teorie) este visul de aur al fizicienilor. Einstein a esuat, dar mai devreme sau mai arziu, vom rezolva aceasta.