Buna,
Imi incerc si eu norocul

.
In problema se zice ca putem aproxima soricelul si elefantul cu niste sfere, sau oricum, cu figuri geometrice echivalente.
Mai departe presupun ca densitatea carnii de soricel e la fel cu densitatea carnii de elefant. Nu e perfect adevarat dar e o aproximatie rezonabila in conditiile problemei. Deci avem, sa zicem, 2 sfere cu aceeasi densitate dar cu raze total diferite ce cad liber in aer.
La caderea in aer, marimile importante sunt greutatea si profilul aerodinamic. De fapt raportul dintre profilul aerodinamic si greutate e cel ce conteaza pentru ca viteza de cadere la un moment dat e proportionala cu greutatea si invers proportionala cu profilul aerodinamic. O pana de pasare cu greutate foarte mica dar arie mare va cadea extrem de usor. O bila de plumb cu aceeasi greutate ca a penei va cadea aproape ca in vid.
Profilul aerodinamic are dimensiune de arie, adica e proportional cu patratul razei unei sfere (in aproximatia din problema). Greutatea e proportionala cu volumul (ambele sfere au aceeasi densitate) adica cu cubul razei sferei. Daca facem raportul greutate/profil aerodinamic reiese ca viteza de cadere la un moment dat este proportionala cu raza/diametrul obiectului care cade. Gandind in felul asta, reiese ca elefantul cade mai repede decat soricelul.
Totusi trebuie avut in vedere ca problema rezistentei la inaintare intr-un fluid este ceva mai complicata si poate duce la complicarea rezultatului dat de mine.