Invatamantul in zilele noastre seamana bine cu invatamantul din anii '80, "memoreaza formule ca le vei intelege mai tarziu." Am aruncat un ochi pe un manual de fizica de clasa a IX-a din zilele noastre, este aproape identic cu manualul de pe care am invatat eu in '87-'88. Eu am avut noroc cu o profesoara care explica "pe intelesul meu" , altfel ... nu stiu daca intelegeam ceva. Un exemplu:In clasa a X-a faceam teoremele lui Kirkchoff. Le invatam "pe de rost" si ... cu un pic de "intuitie", le aplicam pe schemele desenate. Nimeni insa nu ne-a prezentat fizic un circuit cu n rezistente, cu voltmetre si ampermetre care sa arate ca ceea ce calculasem pe hartie se vede si in realitatea fizica. La fel e si "in zilele noastre". Abia in facultate, la Bazele Electrotehnicii, am facut experimentul.
Nu stiu cum e in domeniile umaniste, dar si acolo banuiesc ca un comentariu literar sau "aprecierea" unui fapt istoric trebuie trecut prin filtrul gandirii proprii, altfel nu faci decat sa repeti ce au spus altii inaintea ta.
Referitor la "Spre ce tindem sa formam copiii?" , mai dau un exemplu. Nepotul meu e softist, eu tot ce stiu in software am invatat "pe de rost". Imi zice nepotul:
-Hai mai, unchi! Ce o fi asa greu sa introduci o formula in tabelul de Excel?
Raspund:
-Daca imi explici, bit cu bit, cu nivele de tensiune pentru 0 logic si 1 logic cum se "construieste" instructiunea ...
-Hai, ca prea vrei sa le stii pe toate! Exista instructiunea pe display? Dai clik pe ea si gata!

Asta e problema mea. Nu stiu unde se termina hardware si unde incepe software. Am imbatranit.
