TEZA: Sursa plusvalorii este soarele(energia solara) si pamantul(energia telurica)
O teza originala pentruca nu am gasit-o pe unde am cautat ceva similar. Singurele idei mai apropiate le-am gasit la fiziocrati dupa cum voi prezenta in continuare.
Ideile astea sunt primele in domeniul economic si le-am primit de la niste paduri, culmi si vai intre muntele Penteleu(muntii Vrancei) si muntele Siriu(muntii Buzaului) intr-o vacanta studenteasca de vara dupa ce in semestrul anterior avussesem un examen de economie politica asa se chema stiinta economica rudimentara comunist-socialista pe care o facusem in semestrul anterior dar in care se strecurasera si cate ceva din creatia lui Adam Smith sau David Ricardo.
Consideram ca este evident ca cele spuse aici se leaga strans cu cele prezentate in articolele ce au facut referire la Calea a treia de dezvoltare economic-sociala a civilizatiei noastre.
Sa ne imaginam ca soarele nu ar mai da enegia sa solara pe suprafata pamantului si lasand deoparte toate celelalte efecte(circuitul apei in natura, miscarile atmosferice etc) sa ne imaginam ce ar fi cu agricultura in aceasta ipoteza? Evident ca omenirea nu ar mai avea cu ce sa se hraneasca . Adica hrana ne vine de la energia solara care prin fotosinteza se transforma in substante organice vegetale care ne hranesc pe noi si pe animalele care apoi devin deasemenea o sursa de proteine pentru noi.
Este evident ca pe langa munca umana intervine energia solara, ca de fapt munca umana completeaza doar cu o mica parte energia pe care ne-o da soarele in mod gratuit. Aceste rationamente se pot extinde la intreaga contributie solara in utilizarea resurselor naturale si deci vom intelege imediat de ce sursa primara a plusvalorii este energia solara si resursa naturala fecundata de aceasta.
De aceea este normal ca partea din toate mijloacle de productie care tin de resursele naturale primare rezultate din acumularea sau trensformarea energiei solare sunt in proprietate egala ale oamenilor de pe terra si acesta este axioma fundamentala a Caii a treia prezentata pe un alt fir de pe acest blog. Desigur ca in procesul reprtitiei deosebirea trebuie sa o faa cantitatea si calitatea munii umane(activitatii productive)
Nu cred ca la acestea mai trebuie adaugat ceva decat poate cateva notiuni privind teoriile curentului de gandire fiziocrat :
Concepția fiziocratică se remarcă printr-o serie de contribuții și idei mportante, între care: critica argumentată a mercantilismului, formularea ideii cu privire la existența unei ordini naturale în societate și a unor legi naturale de dezvoltare a acesteia, faptul că agricultura este singura ramură productivă, în care se creează produs net și se sporesc canitățiile de resurse disponibile, celelalte fiind considerate sterile. Concepția de bază a fiziocraților se caracterizează prin respectul proprietății private, libertatea schimbului de mărfuri și caracterul echivalent al acestora și adoptarea unui impozit unic pe produsul net perceput de proprietarii funciari.
Evident ca nu putem sustine aceasta idee eronata privind sterilitatea altor activitati si intreaga istorie a evolutiei omenirii sta ca dovada.
Acste idei se mai pot dezvolta si daca exista interes voi incera sa mai dezvolt cu placere un subiect care fiind o idee originala este apropiat de interesul meu stiintific existnt si pentru zona social -economica.
Dar deocamdata nu cred ca la acestea trebuie adaugat ceva.