De ce este greșit să scriem
în loc de
?
Asa cum ti-am raspuns la prima postare, notatia din prima formula nu corespunde cu notatia consacrata, cu alte cuvinte, ea poate insemna (aproape) orice, si nimeni in afara de tine nu poate sa ne spuna ce voiai de fapt sa exprimi cu acea formula. E ca si cum ai inventa cuvinte intr-o limba (in fond notatia matematica este un limbaj formal), si te-ai astepta ca toata lumea sa inteleaga ce spui.
Daca vrei sa comunici eficient, trebuie sa te asiguri ca te exprimi corect (inteligibil), iar in limbaj matematic asta inseamna cu atat mai mult ca trebuie sa folosesti notatiile consacrate, adica pe cele folosite, acceptate si intelese de toti cei care folosesc acel limbaj.
Explică-mi te rog frumos cum se scrie desfășurat
ca astfel să înțeleg și eu cele 8 rezultate date de "WolframAlpha".
In notatia cu sigma se exprima condensat o suma de mai multi termeni care respecta o anumita regula, adica toti termenii au aceeasi forma (aceeasi expresie), intre ei variind doar valoarea unei "variabile", si nu oricum, ci trecand prin valori consecutive (de obicei naturale) ale acelei variabile. Limitele inferioare si superioare pentru valoarea variabilei se noteaza sub si respectiv deasupra lui "sigma". Adica:
 = E(a) + E(a+1) + E(a+2) + ... + E(b-2) + E(b-1) + E(b))
Cum spuneam, variabila e de obicei numar natural (intreg pozitiv), dar notatia se poate extinde destul de intuitiv si la numere intregi in general (adica sa includa si valori negative).
Ce mai e important de stiut este ca in aceasta reprezentare, valorile limitelor sunt restrictionate de conditia

. Asta inseamna ca, daca folosesti expresia cu sigma dar pui limita inferioara strict mai mare ca cea superioara, atunci expresia nu are niciun sens, si ca atare nu se poate calcula.
Ei, acum poti sa scrii desfasurat corect suma asta:

?
e-