Felicitari! Din punctul meu de vedere, ai argumentat corect calculul celor 6 impulsuri fata de noul reper, iar la final ai obtinut rezultatul corect (date fiind cele stabilite anterior).
Ce consider eu ca merita observat din cele doua rezolvari de pana acum este:
1) Rezultatul este acelasi, nu s-a modificat, desi s-au folosit doua repere (sisteme inertiale de referinta) diferite. De aici poti sa retii ca in general in probleme (mai concret, in cele de mecanica newtoniana), alegerea reperului este complet arbitrara, nu exista alegere "corecta" si alegere "gresita" de reper. De obicei se alege reperul care simplifica la maxim rezolvarea, dar asta se bazeaza pe experienta, nu poate fi criteriu de "corectitudine".
2) Daca in sistemul analizat, includem componente care nu impacteaza rezultatul final, atunci termenii care se refera la ele vor "disparea" din rezultatul final (asta e de fapt o tautologie).
In cazul de fata, influenta "apei" este nula, iar asta s-a verificat in ambele rezolvari. Explicatia este simpla: apa in aceasta problema nu-si schimba starea de miscare intre t<0 si t>0, deci orice reper am alege, si la t<0 si la t>0 apa va avea exact aceeasi viteza fata de reper, deci in ecuatia de conservare a impulsului total, acei termeni se vor anula. De aceea, masa apei nu apare niciunde in rezultatul final.
Mai ramane insa o observatie: problema citata de tine la inceputul topicului pretinde ca rezultatul final trebuie sa fie altul decat cel gasit aici. Totusi, daca in rezolvare precizam explicit ipotezele facute (in speta legat de punctele ambigue ale problemei), rezolvarea scrisa este corecta, cu alte cuvinte, daca era vorba de un examen si plecand de la textul dat ai fi precizat in rezolvare ipotezele asa cum sunt ele precizate mai sus, atunci corectorul nu ar fi avut motiv sa considere gresita rezolvarea.
Ce mai poti face in continuare, daca inca te mai intereseaza aceasta problema si rezolvarea ei, este sa vezi ce ipoteza s-a facut in rezolvare, care a putut impacta rezultatul. Adica, o problema "secundara" ar fi sa incerci sa determini ce ipoteza se facea implicit (deci nu explicit) in textul problemei, ca sa se obtina rezultatul "cerut" de problema.
Oricum, inca o data felicitari pentru rezolvare si daca mai ai intrebari, nu ezita sa scrii pe forum.
e-