Nu stiu ce sa zic. M-ai derutat complet. Cred ca trebuie sa-i dau naibi pe autorii de carti de popularizare, care incurca lumea cu tot felul de minciuni. Noroc ca aztazi nu se mai scriu carti de popularizare a stiintei.
Iarasi crezi gresit. Problema nu este cu autorii cartilor sau brosurilor de popularizare, ci cu
consumatorii acestora. Nu e vina autorilor ca sunt unii cititori care nu tin seama de avansul stiintei, ci raman in trecut, satisfacuti de niste informatii asimilate partial sau sau complet gresit.
In trecut cartile de popularizare a stiintei aveau rolul lor de a face mai accesibila informatia pentru publicul larg, si cei care faceau astfel de eforturi merita toata admiratia. Dar in prezent informatia este mult mai disponibila, si lucrurile se misca suficient de repede incat acest instrument de popularizare nu mai este eficient. Ca atare, cei interesati nu mai trebuie sa astepte pe altii "sa le popularizeze" informatia, in special pentru ca informatiile sunt publice.
Am retinut de la dumneata ca viteza luminii este doar viteza de propagare. Si este o constanta universala care are aceeasi valoare in orice punct al universului.
Partea subliniata cu rosu nu stiu de unde ai retinut-o (de la mine sigur nu), dar este un nonsens total. Viteza de propagare nu se defineste "in puncte" ale Universului. Incearca sa retii ca
viteza de propagare a luminii in vid este aceeasi fata de orice sistem de referinta din Univers si evita exprimarile fara sens.
Dar este aceasta viteza a luminii in vid c o viteza absoluta sau o viteza relativa?.
Viteza luminii in vid este considerata constanta universala si in acest sens se poate numi
absoluta. Dar nu este absoluta in sensul in care ar fi definita fata de un sistem de rferinta absolut (sau universal),
pentru ca un astfel de sistem nu exista pentru nicio viteza. Daca intelegi aceasta distinctie bine, daca nu, ai grija la exprimari ca se ajunge foarte usor la afirmatii false sau complet lispite de sens.
Intr-un eseu pe care l-am postat pe undeva, se spunea ca cele doua sisteme care luneca unul pe langa altul ar avea fiecare viteza lui de translatie absoluta cuprinsa in domeniul vitezelor in care viteza luminii este maxima (este la o extrema a domeniului).
Multe erori se spun in multe eseuri. Conceptul de
viteza de translatie absoluta nu are sens, pentru ca nu exista sistem de referinta absolut.
Si atunci un sistem ar avea viteza de translatie mai aproape de c, de extremul domeniului. Iar celalat sistem ar avea viteza de translatie mai departata de extrem.
Aceste afirmatii referitoare la "viteze de translatie absoluta" nu inseamna nimic pana nu se precizeaza cum anume s-ar putea verifica valoarea lor de adevar. Cu alte cuvinte, ar fi nevoie de o metoda prin care, date fiind doua sisteme concrete, sa se verifice care dintre ele are "viteza de translatie absoluta" mai mare. Iar daca un astfel de mecanism nu exista, utilitatea notiunii de "viteza de translatie absoluta" dispare complet si a insista cu ea este o mare pierdere de vreme.
Translatiile sunt fenomene fizice naturale raspandite in tot universul. Parametrul fizic al translatiei este viteza.
Aceste afirmatii nu inseamna nimic pana nu definesti concret conceptul de "viteza". Pana atunci, poti inlocui acel cuvant cu "trambalizeala" si obti exact la fel de multe informatii in descrierea naturii.
Toate translatile se desfasoara cu viteza proprie absoluta, care nu poate fi raportata la nici-un reper.
Daca ar fi asa, atunci ramane sa explici de ce crezi tu ca ar trebui sa intereseze pe cineva existenta acestei notiuni. Care crezi tu ca ar fi utilitatea ei in descrierea realitatii?
Cand se raporteaza la un reper (la un sistem de referinta) nu mai este viteza absoluta, ci devine viteza relativa, care are alta valoare.
Toate vitezele de translatie sunt relative in sensul in care se definesc doar fata de sisteme de referinta fizice. Iar daca din ce spui tu, noi avem acces doar la "viteze de translatie relative", nu si la "viteza de translatie absoluta", atunci repet intrebarea: care ar fi utilitatea notiunii de "viteza de translatie absoluta"?
Viteza v care apare in formulele relativiste este viteza relativa, dintre cele doua sisteme,
Evident. Daca ai crezut vreodata ca inseamna altceva acea viteza, greseala este a ta si nu e niciodata prea tarziu sa ti-o corectezi.
nu este viteza reala de translatie a sistemelor.
Ce este "viteza reala de translatie" a sistemelor? Este cumva chestia aceea nedefinita concret si imposibil de determinat pe care o numeai mai sus "viteza de translatie absoluta"? O intrebare suplimentara pentru tine ar fi: De ce crezi ca o astfel de viteza chiar exista in realitate?
Acum se pune intrebarea: Poate raportarea unei viteze relative la viteza luminii sa produca efecte relativiste fizice reale?
Eu nu inteleg deloc intrebarea ta.
In primul rand, ce inseamna pentru tine "raportarea unei viteze relative la viteza luminii"? Te referi cumva la factorul v/c din formule? Te referi la faptul ca in exemple apar valori de genul "v=0.2c"? Sau te referi la altceva?
In al doilea rand, ce inseamna pentru tine "efecte relativiste fizice reale"? Poate ar ajuta un exemplu concret, sa se inteleaga mai bine la ce te referi.
In al treilea rand, nu e deloc clar ce legatura te astepti tu sa fie intre cele doua? Ce ar insemna pentru tine ca prima
o produce pe a doua?
e-