Revenind la tema acestui topic , iertata-mi fie indrazneala d-le Adrian , cred ca ati putea sintetiza in cateva puncte (si aceasta ar fi rugamintea mea) conceptiile/ideile de baza de la care porniti in construirea ipotezei dvs. si formulele de baza la care tineti . Banuiesc ca nu ar necesita mai mult de 10-20 de randuri . In felul acesta ar fi mult mai simplu ca si noi , cei neavizati , sa putem urmari subiectul (extrem de neobisnuit de altfel si care mie cel putin mi se pare valoros) . Marturisesc ca pe mine nu ma intereseaza mersul calculelor , nici comentariile de amanunt , ci mai degraba o intelegere clara a ideilor de pornire si posibilitatea de verificare a formulelor de baza . Banuiesc ca si alte persoane traiesc aceeasi situatie , din cate inteleg de pe forum .
Referitor la aceasta situatie , voi relata un caz . La un moment dat , din intamplare , l-am cunoscut personal pe Ion Popescu , fost inginer la INMT , autorul cartii Gravitatia , o carte stiintifica exceptionala in care promova multe idei noi , sprijinite magistral matematic , pe vreo 600 de pagini . Mi-a marturisit ca a lucrat la acea carte (inainte de '90) timp de treisprezece ani . Se astepta dupa aparitia cartii lui , la un val de comentarii din partea "oamenilor de stiinta" , (unii dintre ei numiti pe nume in carte) , de reactii , etc. deoarece promovase frumos idei revolutionare . Rezultatul , nimeni nu a reactionat (eu nu pot fi luat in considerare) , dupa propria sa marturisire .
Acest caz departe de a fi izolat , este de probabilitate maxima . Altii creatori , mai insistenti , si-au petrecut tot restul vietii ca sa-si faca cunoscute/recunoscute creatiile lor stiintifice . Am relatat asta in ideea ca va va folosi sa luati niste decizii in folosul dvs. , d-le Adrian .
Ca urmare a discutiilor de pe forum , desi nu stiam initial nimic despre "materia intunecata/neagra/invizibila , etc." , acum sunt convins ca respectiva furgaseala stiintifica a fost "copiata" exact de la Onicescu . Banalul savant , academician roman , care spunea : "Un rezultat care mi se pare de o deosebita insemnatate este ca in afara de gravitatie apare , in mod natural , cu aceleasi drepturi - daca acceptati aceasta expresie - si o forta de repulsie de caracter elastic , deci proportionala cu distanta , insa avand o valoare foarte mica , la distante astronomice obisnuite , cum sunt cele ale sistemului solar , dar susceptibile de valori mari pentru corpuri departate cum sunt galaxiile" , a folosit exact cuvintele-cheie regasite acum de noi in textele cu "materia neagra" : repulsie gravitationala , elastic , galaxii indepartate , viteza de indepartare (a galaxiilor) proportionala cu distanta (conf. Hubble) .
Aceasta banuiala/certitudine ma face sa adopt si eu parerea ca "Universul nu se dilata" deoarece spatiul e o abstractie care nici nu se dilata nici nu se contracta .