- Cum s-a definit si ajuns la formula "Distributiei normale" sau "curba lui Gauss" ?! In linii generale daca se poate de spus. Am inteles caci primul a fost Moivre si Laplace(uitati si putin apreciati pentru lucrari importante, cred eu) care au venit cu asa idee fundamentala a intregului Univers.
- De ce oare asa se intimpla chiar verificind experimental in realitate (sunt mici abateri [fluctuatii] acestea dependente de alti parametri..)

?? DE CE ?

- Masina Bean care ajuta sa experimentam teoria da rezultate uimitoare, DE CE bilile cind ajung la obstacol nu pleaca toate dupa o carare ci parca ar sti care pe unde sa urmeze, parca ar sti caci in cutarea sectiune nu mai este loc si trebue sa plece in alta parte ?!
M-am uitat la mai multe filmulete cu masina Bean si am observat caci la multe masini (cred eu gresit construite) daca orificiul pe unde vin bilele e larg, atunci din cauza aceasta se primeste caci cind vine un grup oarecare de bile ele tind sa cada in o oarecare directie (stinga sau dreapta), apoi din cauza ca coloana aceasta de bile se deformeaza treptat, urmatorul grup de bile cert caci va pleca in partea opusa (dreapta sau stinga) si tot asa. Ca si cum am privi procesul cind curge mierea din borcan in farfurie (o parte curge spre o directie, apoi spre cealalta directie, ..., ar fi ca un pendul).
Cu orificiul de unde iau start bilele e una, dar ce e mai departe ?! Chiar daca ar fi abateri in cazul masuratorilor profesional de fine- De ce bre sunt dependente de gravitatie, ma innebuneste problema asta si gata?! Nu neaparat experimente cu bile ce se misca mecanic, ci experimente care nu au treaba cu mecanica !!!
Daca s-a primi as vrea sa construesc macar 2 masin Bean, daaar cu un numar maaare de bile cu un numar maare de distributii, cu un numar mare de obstacole, de dorit caci experimentul sa se finiseze cit mai rapid, INSA in acelasi timp bilele sa aiba ocazia "liber" sa se ciocneze de obstacolin (scopul e ca ele sa fie supuse fluctuatiilor din exterior), orificiu bilele sunt aranjate strict in coloana (stau in tub), banal poate pentru cineva dar mai vreau ca bilele sa fie numerotate si avint un semn ca la urmatorul experiment sa fie exact aceleasi in aceeasi aranjare si pozitie ca la experimentul anterior.
Ce ar fi oare daca in locuri foarte apropiate in acelasi timp 2 masini fara observatori fac experimentul, dar a 3-a masina e supravegheata de un numar imens de observatori, nu va fi nici o diferenta la rezultatele experimentului ?!
Daca se va repeta experimentul ciclic in acelasi loc cu perioada de 24 ore minus citeva minute (ziua astronomica ) cum facea Shnoll se va primi oare sa capatam aproape aceleasi distributii la la experimentul anterior ?!