Am înțeles că microparticulele nu sunt corpusculi cu formă, culoare, dimensiuni, că nu sunt nici unde, iar cele două aspecte sunt doar extreme de tip clasic, moduri de a comunica într-un limbaj comun tuturor oamenilor. Poveștile de popularizare a fizicii (vezi și Discovery Science) transpun matematica fizicii într-un limbaj suculent, comercial, exagerat și fabulos, în condițiile în care singurul limbaj riguros este matematica, respectiv interacțiunea experimentală. Nu cred că pot fi suspectat că nu pot asimila noile concepte cuantice ce nu au corespondent în lumea clasică... deși uneori mai deraiezi în spiritul și limbajul logicii clasice, fără să vrei. Deci e bine de repetat acest mod diferit de a vedea lucrurile, care de altfel nu necesită o prea mare inteligență. Eu am căutat însă altceva, un mecanism de gândire, un model imaginat, chiar și nesuprapus peste realitate, necesar pt a putea înțelege fenomenul cuantic, iar acest mecanism poate fi unul bazat pe jonglarea liberă cu conceptele clasice. Ceva de acest gen a făcut Feynman în electrodinamica cuantică: și-a imaginat un număr mare de traiectorii posibile ale fotonilor, atașând fiecăruia câte un ceas ce arată faza, apoi însumând vectorial toți vectorii de fază de la toți fotonii a obținut traiectoria cea mai probabilă. Acest mod de calcul a ajuns să încingă multiprocesoarele computerelor, dar rezultatele sunt cele mai exacte din toată fizica.
Prin ce am afirmat, am arătat că unda asociată nu este una reală, mai greu mi-a fost să realizez că microparticulele nu sunt nici corpusculi reali. [deși la CERN se găsesc sute de microparticule ce își lasă pe ecrane amprente de traiectorii vizibile gata de studiat]. Ce am propus spre studiu a fost căutarea vreunui model în care particulele (corpusculi) să poată reprezenta un mecanism imaginat suprapus peste descrierea fenomenelor cuantice, care să ducă/ajute la înțelegerea calculelor din teoria cuantică. Nu știu dacă aceasta din urmă poate fi înțeleasă fără un astfel de model, propriu fiecărei minți în parte, cum zicea interlocutorul meu, sau dacă singurul model imaginat în scopul înțelegerii lumii cuantice ar fi acela de a nu avea niciunul. Discuția aceasta cred că nu poate fi continuată fără formalismul matematic.