Se poate deci rezuma asa: Cine stie, nu vorbeste, cine nu stie, vorbeste ? 
Eram curios , mai mult, sa aflu cum califici mistificarea transmisa pe HISTORY CHANNEL.Putem aplica in rezumat afirmatia de mai sus?
Cu siguranta ca se potriveste pentru multa lume.
dar, (mie imi plac
dar-urile astea de la urma...) - cum incepeam sa spun, povestea nu este tocmai
incheiata si aici este partea care-mi place si ma intereseaza, exista ceva mai mult decat atat, ceva care face ca oamenii
sceptici dar
deschisi la alte posibilitati decat cele prezentate pe canalele oficiale, cei care nu inghit totul pentru ca asa este servit (si aici vorbim de ambele directii pro si contra fenomenului UFO, cei care nu sunt multumiti cu explicatii partiale sau puerile, cei care simt ca povestea nu se potriveste, chiar si cei care se
incred in instinctul lor ca ceva nu este in regula cu anumite aspecte ale acestui fenomen, in fine cei care cauta si pun intrebari si incearca sa puna lucrurile cap la cap, acestia sunt cei care ma intereseaza, a caror opinii ma fac ca si eu sa caut mai departe.
Ca si un scurt rezumat - as zice in felul urmator:
1. Exista
numeroase observatii care merg departe in istorie, dar cele mai multe informatii decurg din cele obtinute in trecutul apropiat, care NU POT FI IGNORATE, SI NICI NU SUNT FALSIFICATE, fiind prea mult persoane implicate din diverse categorii sociale.
2. Unele dintre ele sunt extrem de VALOROASE in sensul ca sunt efectuate de oameni cu experienta (piloti de avioane comerciale, militare, misiuni spatiale, personal tehnic - radare) care toate sugereaza ca nu un fenomen natural, ci un OBIECT(E) zburator cu performante extraordinare, controlat INTELIGENT a survolat spatiul aerian a mai multor tari - practic in toata lumea.
3. Politisti, jandarmi, chiar oficialitati au fost martore la Astfel de evenimente CE NU POT FI NEGATE! nu au avut halucinatii in masa, iar observatiile lor au fost corelate cu alte observatii din parti diferite (radar, misiuni de urmarire la sol si in aer)
4. Exista CLAR o miscare de MUSAMALIZARE a acestui fenomen de catre oficialitati, insa poate nu chiar asa de AGRESIVA ca si in trecut.
5. Foarte multa lume calificata sau extrem de calificata este implicata in studierea acestui fenomen. Nu sunt prosti sau credului cu TOTII. Eu, poate - dar sunt multi altii mult mai avizati ca si mine si care au ceva de spus. Nu pot sa-i ignor si incerc sa le urmaresc dovezile, rationamentul etc.
6. Sunt cazuri rare (adevarat) in care vorbim de close contact. Astea pun capac la speculatii cu fenomene meteo, baloane, lumini de semnalizare cu Mg sau alte inventii ale oficialitatilor.
In fata a atator evidente combinate, daca cineva continua sa nege si sa ridiculizeze oamenii - eu suspectez ca este vorba de altceva decat de stiinta.