Dar în orgoliul meu de oarecare, precedat şi succedat de o mulţime indeterminabilă (pentru mine!) de asemenea colecţii, tot o să susţin, până la proba contrară, că nicio astfel de teorie, algoritm sau aparat conceptual nu vor reuşi să explice, într-un tipar reducţionist, modul specific de structurare a informaţiei în sistemul viului conştient de sine – cel individualizat prin percepţii subiective şi trăiri afective, şi nici să-l descrie exhaustiv.
Matrix mi-a plăcut, desigur. Dar atât.
Teoriile sunt instrumentele noastre de a construi modele rationale pentru a explica observatiile noastre. Informatia este o parte fundamentala din ceea ce observam noi si intelegem. Indiferent de ce fel de constructii vorbim, de la cele cladite natural de marimea galaxiilor sau a clusterelor de galaxii, pina la celulele biologice, ori pina la modul cum este structurat atomul sau insusi spatiul-timpul - in toate aceste structuri exista informatie care este asociata cu modul in care structura este realizata, cum interactioneaza cu alte structuri, cum se reproduce sau cum evolueaza in timp.
Sistemul viu cum l-ai denumit la randul sau este "guvernat" de acest tip de informatie, care in
esenta sunt instructiuni extrem de simple, care insa sunt iterate de un nr. f. mare de ori. Aici "intram" intr-un set de informatii ce au un caracter fractal, este acelasi gen de mecanism care functioneaza in orice numim "sistem viu", desi viu aici depaseste intelesul obisnuit al cuvantului. Este f. greu de definit, notiunea de
viu.
Mai mult, constiinta se inrudeste extrem de mult cu "inteligenta artificiala", care devine tot mai mult inteligenta pe zi ce trece si parerea mea este ca in momentul in care inteligenta artificiala este adaptiva, invata fara ca un programator sa-i scrie codul, este o chestiune de timp pina ca obiectul sa capete propria constiinta. Pe scurt, cand se va depasi un prag critic de putere de calcul, combinata cu puterea de invatare => constiinta. Pe urma, restul este evolutie ptr. a atinge un prag ridicat de constiinta.
Cat de departe suntem de faza asta?
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=robot-learning