@07: asa e, deseurile sunt o problema. valabil si pt combustibilii fosili: comsumam mult prea repede ceea ce s-a acumulat in sute de mii de ani. probabil ideal ar fi sa putem folosi cat primim de la soare intr-o zi.
@ariel: etalonarea in uSv/h am facut-o in mai multi pasi;
- folosind o sursa de Cs137, e mult spus sursa, dar e vorba de un tub electroic eclator, fabricat pt tehnologia radar a anilor 50-70, care contine cantitati infime de Cs137.
- folosind o sursa de Am241, din nou termenul e augmentat fara intentie, fiind vorba de o pastila dintr-un detector de fum, o cantitate infima si din nefericire de energie mult prea joasa pentru scopul propus.
- folosind indicatiile unor dozimetre comerciale, prin comparatie
Am avut ocazia sa discut cu mai multe persoane din domeniu, care au activat la institutele din tara. Nu am numele lor, si nici nu m-am straduit sa-l aflu, axandu-ma pe partea tehnica a discutiei, pe forumuri tehnice ca si acesta.
La ce te referi prin "spectrul limitat"? Indicatiile mele cu pragul de 150keV, indica doar o sensibilitate crescuta a tubului la radiatii de energie inferioara acestui prag. Adica tubul ar fi mai sensibil si raspunsul nu ar fi liniar. In acest scop se confectioneaza scuturi metalice, care acopera complet sau partial tubul detector, intr-un proces numit "compensarea raspunsului la energie". Eu nu am cum sa fac aceasta compensare, dar pentru ca masor doze mici , parte a radiatiei de fond, care are energii ridicate, estimarile masuratorilor mele sunt acceptabile.
2) Iata un astfel de link:
http://www.pocketmagic.net/uradmonitor/public.php?param=usvh&interval=10&integration=3&size=xlargeSchimband parametrii din link (param, interval, integration sau size) vei obtine rezultatul dorit. Parametrii sunt explicati aici:
http://www.pocketmagic.net/?p=3155La sectiunea "data access".
Accesand un astfel de link vei obtine un grafic cu datele solicitate. Daca ai nevoie de alte date, da-mi de stire. Voi implementa si o functie de export in format CSV, cu acces la datele numerice.
Eu stochez date cu o rezolutie de timp de 1 minut, pentru ca datele sunt primite la fiecare minut. Sistemul a pornit pe 20Octombrie. Exista aproximativ 13000 de inregistrari in acest moment. Baza de date am gandit-o in asa fel incat sa pot stoca datele pe parcursul a mai multi ani, fara a consuma extrem de mult spatiu de stocare.
3) Ai perfecta dreptate.
4) Sistemul achiztioneaza in prezent: nivelul radiatii, temperatura, umiditate si luminozitatea solara de care ai vorbit. Voi adauga si un senzor de presiune barometrica. Idea a fost sa observ legaturi pe termen lung intre aceste date. Senzorul de camp magnetic care l-am avut, un A1302 prezentat aici;
http://www.pocketmagic.net/?p=936 , nu se preta pentru a monitoriza campul magnetic natural. Dar mi-ar placea sa gasesc o alternativa.
uRADMonitor permite atasarea unor senzori suplimentari. Sunt deschis la orice sugestii.