Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Viteza sunetului in vid?

Creat de virgil 48, August 15, 2012, 08:29:05 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Electron

Don't believe everything you think.

AlexandruLazar

CitatAdmir faptul ca, el, nu s-a "revoltat" de la prima citire, continuind "jocul", si a pus o intrebare corecta la care raspunsul era: Asa este, nu m-am asigurat de acest lucru-traductoarele, "lipite cu Araldit, care este cat se poate de lipsit de elasticitate si nu ar fi atenuat vibratiile la contactul sticla-metal!
Ramanea de analizat de ce totusi aveam semnale la traductorul receptor(indirect ai raspuns) in conditiile in care, pana si  Robert Boyle ne-a aratat acum 352 de ani iar profesorii nostri ne-au  prezentat experimentul si concluziile lui ,cred , prin clasa a V-...VII...in fine a trecut mult timp. Acord 1 punct. Face cu ochiul

Heh, reflexul de metrolog pare-se că e mai acut decât reflexul de om revoltat  ;D.

E o întrebare pe care am pus-o pentru că sunt două capcane de care m-am lovit şi eu:

a) Traductoarele piezoelectrice au problema acestor cuplaje mecanice, pe care adesea le ignoram pentru că nu ne gândim la ele fiindcă suntem foarte siguri că există numai cuplaje inductive, capacitive şi galvanice. În plus, foarte multe materiale sunt piezoelectrice într-o anumită măsura; chiar şi unde nu te aştepţi -- de câte ori nu ne-am jucat dând bobârnace în sonda osciloscopului şi uitându-ne pe ecran la pulsuri :).

b) Măsurătorile diferenţiale de tipul ăsta sunt mai greu de făcut pentru că traductoarele piezoelectrice au un timp de reacţie -- mic, dar semnificativ la o astfel de scară de timp -- între semnalul de excitaţie şi semnalul de ieşire, iar acest timp de reactie depinde de mulţi parametri şi nu e constant de la un traductor la altul, chiar şi din acelasi lot. Nu ştiu exact cum se face compensarea pentru asta, dar ştiu că în astfel de cazuri, în care constantele de timp sunt comparabile cu mărimile de timp analizate, e o practică destul de utilă sa începi prin a preciza şi rezultatul înregistrat, şi constantele de timp, după care dacă arată neplăcut, te mai gândeşti ce-i de făcut.

Sieglind

#17
Citat din: ariel55 din August 18, 2012, 06:12:22 AM
Prin experimentul propus,imaginar evident, am fost curios sa vad cum va reactiona fiecare, poate un soi un experiment, mai mult social  ; ;)

The codes of ethics of the American Psychological Association (APA) and of the British Psychological Society (BPS) allow for the use of deceptive methods in psychological experiments, but they also set limits to the use of such methods and require that certain conditions be met when such methods are used. Although there are differences between the two, both codes require that deception be used only if there are no other effective procedures to obtain the desired experimental results, if the results are expected to be highly significant, and if no physical harm or severe distress is caused to research participants. The codes also require that research participants be allowed to withdraw from the experiment at any time and that experimenters debrief the participants as soon and as sensitively as possible after the experiment, by giving them all the relevant information about the structure, purpose, and value of the experiment (cf. the APA Ethical Principles of Psychologists and Code of Conduct, 2002, article 8.07, and the BPS Ethical Principles for Conducing Research with Human Participants, 1992).

Pot să mă retrag sau nu din experiment?

ariel55

M-am deconspirat.....  ;) Oricum, nici un rau fizic sau suferinta severa nu s-a inregistrat. :D 
Experimentul a fost compromis  :'(
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

Sieglind

#19
Nu că m-ar deranja să fiu "tăntălăul clasei".

Poate chiar sunt!


puriu

Problema nu este chiar absurda. Daca definim vidul ca vid absolut (fara atomi sau molecule) e clar ca nu putem vorbi de sunet. In realitate sunt diverse grade de vid, fiecare cu o anumita presiune a gazului. Teoretic viteza sunetului intr-un gaz ideal nu depinde de presiune, ci doar de temperatura. Aerul se apropie satisfacator de gazul ideal, deci chiar si in vid inalt (10-9 torr) viteza sunetului se pastreaza la valoarea din mediul ambiant. Cercetatorii de la NASA au stabilit ca viteza sunetului in mediul interplanetar este mult mai mare, de cca. 300 km/s deoarece drumul liber al moleculelor este foarte mare si nu se mai aplica legile gazului perfect.

virgil 48

 Asadar, este o idee gresita ca printr-un mediu mai dens sunetul circula mai repede?

mircea_p

Citat din: virgil 48 din August 31, 2012, 06:13:38 PM
Asadar, este o idee gresita ca printr-un mediu mai dens sunetul circula mai repede?
Sigur. Densitatea are un efect advers: viteza sunetului are o dependenta inversa de densitate.
Dar pentru a compara doua medii din punct de vedere al vitezei sunetului trebuie sa consideri si elasticitatea lor, nu numai densitatea. Altfel poti trage concluzii gresite. Viteza sunetului in apa este mai mare decat in aer nu "pentru ca" apa este mai densa ci "cu toate ca" apa este mai densa. Modulul de elasticitate al  apei este de aproximativ 10,000 de ori mai mare decat al aerului pe cand densitatea numai de aproximativ 1000 ori. De aici viteza mai mare in apa (aprox. 1500 m/s) fata de aer (aprox. 340 m/s)

Electron

Citat din: puriu din August 31, 2012, 03:11:57 PM
Teoretic viteza sunetului intr-un gaz ideal nu depinde de presiune, ci doar de temperatura.
Mai depinde si de masa molara a gazului, printre altele.

CitatAerul se apropie satisfacator de gazul ideal, deci chiar si in vid inalt (10-9 torr) viteza sunetului se pastreaza la valoarea din mediul ambiant.
Pe ce se bazeaza aceasta afirmatie?

CitatCercetatorii de la NASA au stabilit ca viteza sunetului in mediul interplanetar este mult mai mare, de cca. 300 km/s deoarece drumul liber al moleculelor este foarte mare si nu se mai aplica legile gazului perfect.
Poti sa dai o referinta in acest sens?

e-
Don't believe everything you think.

virgil 48

Citat din: mircea_p din August 31, 2012, 08:44:32 PM
Sigur. Densitatea are un efect advers: viteza sunetului are o dependenta inversa de densitate.
Dar pentru a compara doua medii din punct de vedere al vitezei sunetului trebuie sa consideri si elasticitatea lor, nu numai densitatea. Altfel poti trage concluzii gresite. Viteza sunetului in apa este mai mare decat in aer nu "pentru ca" apa este mai densa ci "cu toate ca" apa este mai densa. Modulul de elasticitate al  apei este ...
Si modulul de elasticitate este complet independent de densitate? Se determina experimental?

mircea_p

Citat din: virgil 48 din Septembrie 01, 2012, 08:49:39 AM
Si modulul de elasticitate este complet independent de densitate? Se determina experimental?

Da, modulele de elasticitate, ca si densitatea, se determina experimental, cel putin pentru faza condensata (solide si lichide). Adica valorile date in tabele sant determinate in acest fel, de cele mai multe ori.
Nu stiu ce inseamna "complet independent".
Dar in general nu poti prezice modulul de elasticitate daca stii densitatea. De asemena materiale foarte dense pot avea module mai mici decat materiale mai putin dense. Deci nu exista o legatura directa.
Pe de alta parte, atat densitatea cat si modulul de elasticitate depind de fortele interatomice (sau intermolueculare) si de structura cristalina (daca e vorba de un solid).
Modelarea numerica a interactiunilor intre atomi in diferite structuri poate prezice anumite proprietati dar pana la urma se bazeaza pe anumite valori experimentale.

Gazele ar fi o exceptie, in regimul de gaz ideal.
Pentru un gaz ideal exista o corelatie simpla intre modulul de elasticitate si densitate (ambele proportionale cu presiunea).


HarapAlb

Citat din: puriu din August 31, 2012, 03:11:57 PM
(...) Teoretic viteza sunetului intr-un gaz ideal nu depinde de presiune, ci doar de temperatura. Aerul se apropie satisfacator de gazul ideal, deci chiar si in vid inalt (10-9 torr) viteza sunetului se pastreaza la valoarea din mediul ambiant. Cercetatorii de la NASA au stabilit ca viteza sunetului in mediul interplanetar este mult mai mare, de cca. 300 km/s deoarece drumul liber al moleculelor este foarte mare si nu se mai aplica legile gazului perfect.
Ca sa putem vorbi de sunet care se propaga lungimea de unda a undelor sonore trebuie sa fie mult mai mare decat drumul liber al moleculelor. O fi viteza foarte mare, dar chestia este ca nu se propaga sunetul ci altceva.

puriu

Nu putem vorbi de vid decat la gaze si la plasma. Viteza sunetului in vid (gaz rarefiat) depinde, desigur, de natura gazului.  Legile gazelor perfecte raman aceleasi. Orice gaz se comporta ca un gaz perfect daca se afla la o presiune mica (volumul moleculelor neglijabil) si la o temperatura mult peste punctul de lichefiere.
Spectrul sonor este nelimitat. Cand vorbim despre sunete audibile se foloseste termenul "acustic". Tipii de la NASA au descoperit unde elastice cu lungimi astronomice.