Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Experimentele lui Dr. Bruce DePalma: inexistenta atractiei gravitationale  (Citit de 10790 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Electron

 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 8404
 • Popularitate: +245/-217
Inca nu te-ai saturat sa tot promiti marea cu sarea si sa fii prins cu mata in sac? Daca raspunsurile la intrebarile lui AlexandruLazar se afla unde spui, citeaza-le si tradule aici. Sau tocmai acum ai uitat cum se face copy/paste si cum se traduce in romaneste?

Clonatule, alt FAIL magistral, al tau, sa-l punem la catastif.


e-
Don't believe everything you think.

Offline AlexandruLazar

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 1752
 • Popularitate: +95/-17
Experimentul lui Dr. Bruce DePalma este descris in toate detaliile necesare ca sa intelegem despre ce e vorba.

Nu este.. #2 şi #3 mi se par nişte detalii esenţiale şi nu apar. #2 e esenţial pentru că fără el rezultatul experimentului nu e relevant. #3 e esenţial pentru că fără el, toată tevatura asta nu face nicio predicţie cantitativă, aşa că e imposibil de spus dacă rezultatul este unul cu valoare generală sau nu. Poate sunt printre linkuri dar nu le-am văzut eu -- frumos ar fi, fiind mult mai familiar cu munca lui Bruce DePalma decât mine, să le prezinţi tu în două-trei rânduri că nu e mare filosofie de ele, răspunsul la #2 e o procedură experimentală probabil banală iar la #3 e o formulă.

Deci, aşteptăm încă răspuns la aceste două întrebări:

2. Cum s-au asigurat că planul de rotație este paralel cu cel de referință?
3. De ce n-au lăsat pur și simplu bilele să cadă de la aceeași înălțime? Ce se întâmplă în acest caz (și prin "ce" înțeleg o caracterizare cantitativă: dându-se viteza de rotație a bilei și înălțimea de la care cade, care este expresia întârzierii față de una care cade de la aceeași înălțime fără să se rotească?).

Sunt întrebări simple şi răspunsurile cred că sunt la fel de simple, n-au nicio legătură cu arta fotografică a lui Bruce DePalma.

sictirius

 • Vizitator
Al. L. tu incerci sa creezi probleme acolo unde nu exista.

Ti-am demonstrat ca Dr. DePalma si-a realizat experimentul in vid, si ca detaliile oferite despre traiectoriile bilelor iti raspund clar nedumeririlor tale, daca stii unde sa citesti, ai dovedit deja o dificultate in a citi referintele bibliografice pe care ti le-am oferit: de la analiza spectroscopica, la paradoxul soarelui timpuriu.

Un experiment de asemenea anvergura presupune luarea in considerare a unor detalii extrem de pertinente: ai mentionat cateva dintre ele, vidul, planul de rotatie. Cu siguranta ca Dr. DePalma a inclus toate aceste detalii pe tot timpul experimentului, paragrafele care descriu experimentul in sine sunt de ajuns. Vrei sa spui ca un doctorand MIT/Harvard nu s-ar fi gandit la aceste detalii? Hai sa fim seriosi, chiar tu ai spus urmatoarele: răspunsul la #2 e o procedură experimentală probabil banala.

Este uimitor cat de repede ajungi la cuvinte de genul "rezultatul experimentului nu este relevant"; experimentul este extrem de relevant asa cum se poate vedea clar de tot, chiar si pentru tine.

Am mentionat faptul ca e posibil sa fi existat si experimente cu bile in cadere efectuate de Dr. DePalma, ti-am oferit un link catre o lucrare similara scrisa de echipa sa de cercetatori. Avem insa la dispozitie experimentul actual, extrem de relevant.

Uite lucrarea GYRODROP EXPERIMENT, cu date cu tot pentru tine: giroscopul in rotatie cade MAI REPEDE decat cel care nu se afla in rotatie: http://www.depalma.pair.com/gyrodrop.html

Ai vrut date precise, iata-le:

(toate detaliile despre experiment pe link)

O simpla bila in rotatie iti arata ca asa numita de lege de atractie gravitationala nu valoreaza nici doi bani, aceasta este adevarata relevanta a experimentului, ca sa intelegi si dumneata.
« Ultima Modificare: Iunie 03, 2012, 09:09:15 p.m. de sictirius »

Offline AlexandruLazar

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 1752
 • Popularitate: +95/-17
Citat
Cu siguranta ca Dr. DePalma a inclus toate aceste detalii pe tot timpul experimentului, paragrafele care descriu experimentul in sine sunt de ajuns. Vrei sa spui ca un doctorand MIT/Harvard nu s-ar fi gandit la aceste detalii? Hai sa fim seriosi,

Nu sunt de ajuns, iar apelul la autoritate este o eroare de logică. Dacă nu apar în lucrare, poate însemna că doctorandul, fie el şi de la MIT, nu le-a luat în seamă sau că sunt intenţionat omise din motive de confirmation bias. Nu am niciun motiv să cred că sunt acolo câtă vreme nu sunt prezentate.

Citat
Ai vrut date precise, iata-le:

Nu astea sunt datele pe care le-am vrut. Eu am vrut asta:

De ce n-au lăsat pur și simplu bilele să cadă de la aceeași înălțime? Ce se întâmplă în acest caz (și prin "ce" înțeleg o caracterizare cantitativă: dându-se viteza de rotație a bilei și înălțimea de la care cade, care este expresia întârzierii față de una care cade de la aceeași înălțime fără să se rotească?).

Fără această expresie, cu care apoi rezultatele să poată fi confirmate experimental, nu poţi nici măcar să îţi dai seama dacă diferenţa este sau nu în limitele erorii experimentale.
« Ultima Modificare: Iunie 03, 2012, 10:03:57 p.m. de AlexandruLazar »

sictirius

 • Vizitator
Al. L. ai inceput sa te faci de ras...lucrarea Gyro Drop iti ofera detaliile pe care le-ai cerut, viteza de rotatie a bilei, inaltime de la care au cazut ambele bile, experiment full vacuum, tot ce iti doresti...cum adica nu sunt datele pe care le-ai vrut? Visezi sau pe unde te afli stimabile?

http://www.depalma.pair.com/gyrodrop.html

Aceeasi greseala si pentru planul de rotatie...toate detaliile traiectoriilor bilelor le-am postat deja...mai citeste o data poate te vei lamuri...experimentul lui Dr. DePalma incalca legea de atractie gravitationala, oricat de mult ti-ai dori sa fie altfel...

Offline AlexandruLazar

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 1752
 • Popularitate: +95/-17
Poate nu au fost clare întrebările, o să încerc să le reformulez.

1. Prin ce procedură s-au asigurat că planul de rotaţie este paralel cu planul de referinţă? Nu apare absolut niciun detaliu acolo despre asta. Tot ce scrie pe tema asta este aşa:

Citat
The gyroscope, of total weight 7.23 lbs (rotor weight 4.75 lbs, case weight 2.48 lbs) was released to fall along its axis. Electrical leads supplying power to the 41/4" diameter rotor were disconnected just prior to release.

ceea ce nu oferă răspunsul la întrebarea asta.

Edit: poate te gândeşti că e o întrebare idioată pentru că e un giroscop şi ar trebui să facă asta în mod natural, dar dacă te uiţi pe figură măsurarea timpului de cădere pe la d1 (respectiv d2) se face prin câte singură sursă de lumină şi un senzor cu fototranzistor, deci pe o singură axă. Măsurătorile de tipul ăsta se fac "profi" (i.e. aşa cum te-ai aştepta de la un doctorand la MIT si Harvard) cu fascicule multiple, pentru că n-ai niciun motiv să presupui că un corp care se roteşte va trece prin faţa unui singur fascicul în exact acelaşi ca unul care nu se roteşte deloc. Asta poate ascunde o eroare sistematică.

2. Dându-se viteza de rotație a bilei și înălțimea de la care cade, care este expresia întârzierii față de una care cade de la aceeași înălțime fără să se rotească?). Răspunsul la întrebarea asta este o expresie care depinde (şi) de viteza de rotaţie (de vreme ce introducerea rotaţiei este cea care generează diferenţa de timp -- altfel bilele cad la fel de repede).

Formulele de acolo sunt exclusiv de natură cinematică (în afară de ultima cea cu forţele),şi nu ne spun nimic despre mecanismul prin care aceste diferenţe apar.
« Ultima Modificare: Iunie 04, 2012, 01:33:26 p.m. de AlexandruLazar »

Offline ariel55

 • Experimentat
 • ***
 • Mesaje postate: 705
 • Popularitate: +85/-55
Sictirel, iti mai dau eu o tema de postare: Eric Laithwaite: http://en.wikipedia.org/wiki/Eric_Laithwaite
Asta ca sa fie tacamul tau complet. ;D
Hai, uimeste-ne! :-*

« Ultima Modificare: Iunie 05, 2012, 11:25:31 a.m. de ariel55 »
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

Offline virgil 48

 • Experimentat
 • ***
 • Mesaje postate: 940
 • Popularitate: +40/-236
...experimentul lui Dr. DePalma incalca legea de atractie gravitationala, oricat de mult ti-ai dori sa fie altfel...
Si ce-i cu asta? Legea atractiei gravitationale este stabilita de oameni. Poate fi eronata sau
incompleta. De aici pana la "inexistenta atractiei gravitationale" e cale lunga. Ce ne tine la
sol impotriva fortei centrifuge produsa de rotatia  Pamantului in jurul axei sale ?