Buna Alex! Foarte buna intrebarea. Ase se privesc lucrurile de fapt, la nivel subatomic. Nu mai exista forte si acceleratii. Ci doar ciocniri de particule, anihilari de particule, dezintegrari de particule. Schimbari, adica interactii (ceea ce noi numim de obicei forte). Exista patru interactii elementare in natura. Doar partru. Elementare, adica orice alt tip de interactie din Univers poate fi explicata prin o combinare de una sau mai multe din aceste interactii elementare. Fiecare din aceste interactii elementare este mediata de una sau maimulte particula elementara.
Forta electromagnetica-fotonul.
Forta gravitationala - gravitonul.
Forta nucleara tare - gluonii (8 tipuri de gluoni).
Forta nucleara slaba - particulele Z, W+ si W-.
De exemplu, cand doi electroni se resping, ei schimba de fapt un foton (sau mai multi) intre ei. Cum de stie un electron ca exista un alt electron in jur, pentru a stii sa se indeparteze de el? Ei bine, asa cum caracatita are niste tentacule ce le trimite in jur, in explorare, tot asa si electronul trimite niste fotoni in jur, spre explorare. Daca acestia nu intalnesc nimic, ei dispar. Dar daca dau de un alt electron (sau o alta particula incarcata electric), sunt absorbiti de aceasta particula. Astfel, primul electron pierde energie si impuls, iar noul electron castiga energie si impuls. Astfel incat in "ciocnirea intre cei doi electroni" (dar ei nu s-au ciocnit, ci au interactionat la distanta fiind) se conserva energia si impulsul. Acest foton este virtual, in sensul ca daca nu descopera un alt electron in jur pentru a fi absorbit de el, acest foton dispare. Spre deosebire, fotonii de lumina emisi de atomi (precum lumina de la Soare) sunt fotoni reali, ce exista chiar daca nu ar mai exista nimic altceva in Univers.
Notiunea de interactie prin schimb de particule este esentiala in fizica particulelor. Iata aici o animatie care explica aceasta mai bine.Sper ca este mai clar pentru Alex. Daca nu este, te rog sa revii cu noi intrebari si vom incerca sa raspundem iarasi.
Cu bine,
Adi