In ultimele 4 luni ale anului 2011, in care s-a manifestat fenomenul despre care am postat mai sus, si pe care
il consider suspect, la jocul 5 din 40 au avut loc 35 de trageri, dintre care 11 s-au soldat cu castiguri la categoria I.
In aceasta perioada numarul mediu aproximativ de variante jucate pentru o tragere il voi considera 120 000.
Am facut un sondaj care prezinta suficienta siguranta, dar cifra nu reiese din calcul, fiinca softul revistei Loto Prono
nu mi-a permis sa accesez decat cel mult 6 numere consecutiv. Pentru a afla numarul de variante jucate la fiecare
tragere, trebuie sa consulti fiecare revista, fiindca aceasta informatie nu este trecuta in centralizatorul din nr.8/2012.
Numarul total de variante castigatoare posibile la 5 din 40 este 658 008 pentru o tragere.
Asa cum reiese si din #1, frecventa castigurilor ar trebui sa fie de 1 la 658008 variante jucate(platite la mai multe
trageri consecutive).
Raportul real in perioada amintita, intre numarul de variante jucate si numarul de variante necesare pentru ca sa
apara 11 castiguri la categoria I, este urmatorul:
35 x 120 000 = 4 200 000 variante jucate
11 x 658008 = 7 238 088 variante necesare in mod normal
Impartirea 7 238 088 : 4 200 000 = 1,723 ne arata ca in aceasta perioada au iesit cu 72.3% mai multe castiguri
la categoria I decat era statistic normal, ceace pare sa aiba legatura cu situatia repetarii lor consecutive despre
care am scris mai inainte. Daca poate cineva sa dezamorseze suspiciunile cu privire la manipularea marilor premii
de catre Loteria Romana(aceasta nu este singura), este asteptat.