...trecut, prezent,viitor: determinism sau nu...
Am citit raspunsurile din care reiasa clar un lucru: nimeni nu stie exact. (Nu ca as sti eu mai mult...ha!ha!, dar raspunsurile sunt chiar haioase! si ilustreaza poate mai mult din personalitatea celui care raspunde decat din esenta raspunsului.
Daca ajuta ptr. dialog am sa-mi etalez si eu parerea, fara a avea pretentia ca este mai buna decat a altora (sincer!):
1. Din ce stim sigur pina acuma, stiinta de fiecare data a fost incompleta sau mai bine spus, a fost intr-o evolutie pozitiva. Fiecare descoperire a adus o alta imagine asupra "adevarurilor" absolute ale momentului. Cred ca din acest punct de vedere, putem sa avem o oarecare rezerva asupra a ceea ce stim in mod "absolut" indiferent despre ce este vorba.
2. Prima mea impresie ca nu este nici una nici alta. Sa ne gandim la un rau. Apa e formata din molecule, atomi de H si O care fiecare in parte are o miscare complet haotica - molecula (chiar si-n interiorul moleculei, atomii de H, O oscileaza in jurul pozitiei de echilibru, ceea ce influenteaza pozitia moleculelor vecine), cu stiinta actuala nu am putea sa-i descriem traiectoria, chiar daca am cunoaste toti factorii de influenta: relieful pe unde curge raul, forte de frecare intre molecule, intre molecule si sol, vantul, obstacole ce deviaza cursul apei, pesti, etc (practic sunt o infinitate de factori care pot influenta traiectoria moleculei de apa pe care o urmarim. La fel se poate pune problema cu moleculele de gaz. Individual au miscare haotica, nedeterminista.
Insa... per ansamblu putem sa calculam cu precizie cum se comporta apa sau gazul ce contine un nr. f. mare de molecule (legile termodinamicii).
Cred ca rationamentul se poate extinde si la problema pusa asupra determinismului evenimentelor. Exista un soi de determinism bazat pe un nr. f. mare de evenimente, fara a putea insa sa descrii in detaliu un eveniment singular. Ceea ce putem sa prezicem, trebuie sa contina un nr. f. mare de evenimente ca sa formuleze un model. Cred ca si in mecanica cuantica e la fel. Nu poti sa descrii miscarea unui foton printr-un model matematic, dar daca ai un flux de fotoni, poti sa-l caracterizezi.
Acum, fiecare eveniment - oricat de simplu si banal ar parea el la prima vedere, la nivel "microscopic" se descompune intr-un numar f. mare de evenimente, care la randul lor se descompun fiecare intr-un alt "pachet" de evenimente s.a.m.d....pina orice om cu mintea intreaga realizeaza ca nu poate descrie matematic complet ceea ce se intampla.
De ex: roata unui autoturism se roteste. Daca trec intr-o analiza mai detailata a acestui eveniment constat ca exista lagare de rostogolire (rulmenti) care "ajuta" la invartirea rotii. Evenimentul urmator pe scara "microscopica" este ca corpurile de rulare se rotesc. Mai departe pe scara in jos: corpurile de rulare au rugozitate, asperitati ale suprafetei prelucrate care nu "calca" identic peste asperitatile inelelor de rulare. Cu cat privesc pe scara "microscopica" mai in detaliu, cu atat imi cresc variabilele si "posibilitatile" ca si calculul meu sa o ia razna complet. Pot insa sa fac predictii care au marja de eroare mai mare decat cea de la nivelul inferior.
De ex: pot sa spun ca roata mea va avea o bataie radiala de "atata" in functie de tolerantele si precizia de prelucrare. Daca cobor mai jos, pot sa spun ca rugozitatea suprafetelor de rulare va fi max. ...atata s.a.m.d.
Concluzia: nu exista determinism in sensul absolut al cuvantului, dar "exista" modele pe care le putem construi ptr. a face preziceri rezonabile.
Ceea ce mi se pare interesant de precizat totusi este ca avem interactiune. Si aceasta interactiune (de orice fel) se comporta ca si un "amortizor", care produce "frecare" sau "pierderi" si asta cred eu conduce la posibilitatea aparitiei ECHILIBRULUI (fie el si relativ) si astfel la posibilitatea formularii unor modele si aparitiei structurilor complexe.
ASA CA: TRAIASCA INTERACTIUNEA!