Anatol, prietene, nu te lua dupa ariel55, el face pe niznaiu dar al doilea site indicat de tine
este pe englezeste. Pentru mine, pot spune ca au fost mai amabili rusii, ei au publicat si o
schita, iar in preambulul articolului am putut citi pe litere "geologi romani si germani" ceace
pentru ei a fost un gest de prietenie(sa nu omita prima grupare). Cat despre al doilea site
am putut citi cu mandrie niste nume romanesti, voi mai cauta poate are si traducere.
Din ce ai explicat tu, am ajuns sa ma intreb cate sinusoide ar trebui sa se suprapuna pentru
ca orbita Pamantului sa fie complet determinata. Fara a fi studiat problema, ma gandesc mai
intai la abaterile determinate de ansamblul Pamant-Luna, care ar trebui sa
orbiteze mentinandu-si pe elipsa centrul de greutate. Asta ar produce o sinusoida(?) cu
frecventa de cca.29 de zile. Daca peste asta se mai suprapune una cu frecventa de o zi,
iti dai seama ce iese si dece s-au ferit astronomii sa o evidentieze. Daca nu este asa,
pot pretinde ca i-am dat ocazia verbului " a abera", frecvent deja pe acest forum, sa se implementeze cu spor in limba romana.