Am sa incerc sa fac primul pas (in bezna)...
Hai sa incep (voi descrie foarte scurt).
Repet inca o data ca nu in zadar intre paranteze e scris (al viitorului), deoarece, nu cred ca degraba se va rezolva complet intrebarea, INSA eu am "citiva" pasi mici, dar sunt convinsi ca sunt corecti.
1) Foarte putini isi dau seama ca limba pe care ei o vorbesc este un grandios limbaj de programare (noi permament (cind comunicam), programam, si rezolvam programe. Insa din cauza ca ne-am deprins cu el, nici nu sesizam esenta sa). Amintitiva cum a aparut prima oara grafia latina (nu mai tin minte cum e corect spus, greaca sau cum mai era)?! Stie cineva?! Dar, ce a fost pina atunci, s-a gindit cineva?! Voi spune scurt. Primele date despre o astfel de "limba scrisa"->tiparita au fost insusi desenele oamenilor primitivi. Ei ca sa poata transmite o informatie era nevoe sa deseneze obiectul vazut. Apoi, totul a mai evoluat... Egiptenii tot foloseau un fel de "desene", insa ca sa poti forma orice cuvint din viata cotidiana, era nevoe sa stii o sumedenie de astfel de "desene".
Totul a evoluat pina atunci cind s-au dat seama ca cel mai logic este: sa divizez "limba pe gare o vorbesti", in elemente din care e compusa ea, un fel de "atomi indivizibili", astfel ca apoi cu ei sa poti construi toata limba. Pentru a insusi e nevoe sa memorezi aceste elemente, sa le dai semn fiecarui si poftim problema e rezolvata. Astfel este limba (grafia) engleza, limba (grafia) latina, etc. Elementele spre exemplu limbii (grafiii romane) sunt 24 de litere (cu toateca eu cinsider citeva din ele de prisos -i din a,x,y,z). In limba rusa sunt de prisos literele io;iu,ia (si altele). Se poate spune ca orice grai omenesc e compus din 20 litere ("atomi").
Fiecare cuvint e compus din litere. Mai sunt si accentele ce au o oarecare importanta, dar nu mai spun aici. Fiecare propozitie e compusa din cuvinte. Fiecare text,fraza (intrebare/problema) e compusa din propozitii. -Nu va suna acum solutia la problema?

!!!
Solutia faimoasa este ca fiecare cuvint in text (context) in faimoasa gramatica (sintaxa frazei) unei limbi reprezinta un loc foarte bine determinat ex:Atribut,pronume;etc.
1.2) La fel si la programarea audio.
Despre programarea video asteptam mai multe raspunsuri. Se stie ca surdomutii au limbajul lorfiecare cuvint inseamna un semn,miscare (insa e foarte greu de retinut atitea semne,miscari). Tot se stie ca fiecare litera este un semn (in nustiu ce limbaj), deaceea e mult mai ratiunal sa programam video cu ajutorul semnelor (literelor nu cuvintelor), plus la toate astea avem un diapazon infinit. Insa, este un neajuns. Timpul de expunere a informatieii (video), cu ajutorul fiecarei litere, e mult mai mare ca cel al surdomutilor.
Codul Morse tot e un "fel" de limbaj de programare.
2) Care-i ideea fundamentala cu care putem lucra mai departe (in programare) din faimoasa gramarica (la care au lucrat oamenii, ani la rindu)?! -In un text toate propozitiile au o ordine (logica) speciala, ea e unica. Fiecare propozitie explica pe cea principala (pina la propozitia regenta,mi se pare). Adica informatia initiala apare din propozitia principala (regenta), celelalte din urma sunt "completari", lamuresc pe cea principala.
Pas1. Formidabilul nostru program(limbaj de programare. Da, el poate fi si un program, daca nu e noutate pentru voi. El poate fi construit chiar si in Pascal (ca un sir de caractere....), si in C++ Buillder(in un Edit sau Label, ca un AnsiString....), si in Delphi 6, si in Java NetBens,etc....), problema e ca e extrem de greu de lucrat (ca program, veti vedea mai tirziu de ce), si e de dorit de creat o platforma. Lucrul va incepe cu constructia sintaxei unei fraxe (scheme). Apoi va gasi care e propozitia principala. Fiecare cuvint ( in o limba sunt cel putin 50000 de cuvinte. Nu uitati ca se poate de redus de ~ 1/4; 1/5 ori, deoarece sunt sinonime) are insemnatatea sa, va ocupa o anumita pozitie in memorie(cum e spre exempli cuvintul Program,begin, end,... in Pascal). Astfel in memoria "robotului" nostru ii va fi cunoscuta (la crearea lui datele ii vor fi introduse) diferite interpretari ale probleme (sensul fiind acelasi), si nu se va bloca deloc daca o persoana va scrie " Sa se insumeze 2 numere,daca ...." si nu " Sa se adune 2 numere, daca...", pentru el aceste 2 propozitii au aceeasi semnificatie. Verbele ocupa o pozitie extrem de importanta. Unele din text ii indica lui "ce sa faca". Ex: sa parcurga un sir (echivalent "for i=1 to n do",spre exemplu , sa insumeze (functia de adunare), sa afiseze (writ/writeln in Pascal ) etc.
Pas2 Se trece la " calculul" urmatoarei propozitie (ce sta in memorie din schema sintaxei propozitiei). In final "se parcurge" programul si se ia decizia- adica afisarea raspunsului. E ca un "fel" de schema Von Neumman.
3)Pina aici e un robot/program cu nimic esit din comun fata de acele din ziua de astazi. Insa ca sa indeplinim punctul 3) din conditia problemei initiale (sa efectueze calcule de logica, sa dea raspuns la intrebari filozofice), e extrem de greu. O solutie "ideala" pina ce nu o pot da, insa o incercare o pot face...
Baza unei programari nu poate exista fara o baza filozofico-matematica buna pusa la punc. Eu descriu presupun ca solutia ar fi determinarea solutiei unui nou subiect din filozofie cu tema "Marele Algoritm". Ce mai inseamna acest "Marele Algoritm". Eu presupun ca ar putea exista un astfel de algoritm, care dupa ce il parcurgem sa ajungem la raspunsul ORECAREI PROBLEME. Desigur intii de toate se pune simpla intrebare - da mai poate exista asa fantezii sau nu?! La moment nu pot demonstra ca el poate exista. A doua intrebare este: Chiar daca, el ar exista, el e finit sau infinit (in pasi). Cu parere de rau nici la intrebarea asta nu pot da raspuns. Insa pot spune primii pasi ai acestui algoritm (voi spune foarte scurt):
1) Din start, cel care intreaba, sa dea raspuns, in ce domeniu el doreste sa obtina raspunsul. Ce inseamna acest domeniu?! Stim ca sunt mai multe geometrii, in fiecare (spre exemplu) suma unghiurilor in triunghi e diferita, raspunsul e diferit- geometria euclidiana, a lui Lomacevschi;etc. La fel mai e si fizica clasica si fizica lui Einstein (cu toate ca cea clasica e inclusa in a lui Einstein, insa din cauza ca anumite valori sunt extrem de mici ca rezultatul sa se schimbe, se neglijeaza si folosim fizica clasica). Un exemplu in acest caz ar fi: in cit timp (pentru acel sistem de referinta-masina) o masina va parcurge 100 km, cu viteza de 100 km/h, fata de observatori ce stai nemiscati. In fizica lui Einstein rezultatul deviaza infim de putin fata de fizica clasica, insa daca valorile cresc considerabil de mult?!
2) Fiecare intrebare/problema are 2 chimpuri (de baza): 1. Chimpul datelor; 2. Chimpul intrebarilor. O intrebare/problema nu poate fi rezolvata(sau are o infinitate de solutii) daca cantitatea de informatii din chimpul datelor e mai mica ca cantitatea de informatii (necesara de raspuns) din chimpul intrebarilor. O astfel de problema am pus-o inca demult- (problema calculului ariei unui patrulater, fiind date in problema datele numai despre dimensiunile laturilor). Astfel QD>=QI (cantitatea de date >= cantitatea de intrebari). Cel mai bine ar fi egalitate adica QD=QI. Raspund de ce. Multe intrebari/probleme din viata cotidiana/stiinta au un surplus de date, hai sa zic iar problema cea cu patrulater, se considera un surplus de infirmatii daca in problema s-ar indica inca 3 unghiuri (inafara de un unghi);sau un surplus de date daca s-ar mai indica inca 1 diagonala (inafara de prima). Aceste date doar ocupa memorie, si ingreuneaza lucrul, Ele nu-s gresite daca se indica, insa sunt de prisos. La fel si in programare deseori se fac calcule se indica date, ele fiind de prisos.
Daca, cineva doreste sa gindesca foarte bine, intii el trebue sa se convinga (daca poate, caci deseori e foarte greu) daca problema poate fi rezolvata- cu datele prezente in probleme + cele care trebuesc gasite.
3) Intrebarea problemei sa nu fie "dubla", sau incompleta. In asemenea cazuri se pot da de la 2 pina la infinit raspunsuri, toate fiind corecte. Un exemplu din viata cotidiana:" Ion il intreba pe Victor:-Victor tu ti-ai cumparat masina?! Victor raspunde:" Da mi-am cumparat, e din anul 2000; etc.", Ion ii spune:" Pai, nu Victore, eu am vrut sa te intreb daca ti-ai cumparat masina de frezat.".
Astfel, robotul nostru inteligent, pentru a putea da raspuns la o intrebare ceva ce implica mai multa logica, sau filozofie. Trebue sa "parcurga" aceste 3 puncte.
La fiecare aparitei unui nou cuvint (din afara limbii cutare), programul va ruga sa-i definiti/explica ce el insemna (e un pronume, verb,etc.). El va fi ca un "copil" mic ce permament invata. Cu cit veti lucra la el cu atit el va fi mai "inteligent". Deoarece aici fiecare functie /procedura/clasa va ramine in memorie permament. Pornirea sa se incepe nu nu pornirea cind el a fost creat, ci de cind s-a lucrat ultima data la el. Automat se vor grea meniuri, dupa crearea claselor, unde se vor memora, astfel ca utilizatorul sa nu mai defineasca din nou din nou (spre exemplu cei aceasta tetraedru). Definirea "axiomatica" atuturor elementelor (noilor definitii), e lucru complicat, dar cumva se poate, nu mai scriu acum aici. Voi ce credeti ca totul ce stiti acum, nu este format din axiome??!! Le-ati defnit/sau incerca ale defini vreo data??!! Intrebati un copil (sau pe voi) ce inseamna o litera sau un numar sau ce inseamna un punct. Astfel pot face o mica concluzie ca noi (creerul uman) lucreaza cu aceste "axiome", ele fiind pastrate in memorie (de la prima aparitie).
Eu personal, impart evolutia programarii/robotizarii in 2 perioade globale. 1) Cind utilizatorul creaza (programul/robotul), pentru ca acesta sa-i dea un oarecare raspuns, insa pasii de gasire a solutiei tot utilizatorul le prezinta.
2) Cind utilizatorul creaza (programul/robotul),pentru ca acesta sa-i dea sau nu un raspuns oarecare, pasii de gasire a solutiei robotul singur ii "face",cauta . Ehehei, pina la a doua perioada e mult.... A doua periada reprezinta roboti/programe cu intelect, ei vor fi "vii".. Vor fi ca niste fiinte. Principala deosebire este ca lor nu le mai trebu o comanda, ca acestea sa faca o instructiune, ei vor "trai" singuri de "capul lor". Idee nu am daca pot exista a doua perioada. Sunt extrem de curios (daca da), care ar fi principiul de functionare (apropo daca imi spune cineva principiul de functionare a creerului uman, eu ii voi raspunde despre a doua perioada). Posibilitatea existentei celei de a doua perioada ar produce mari tulburari si intrebari inspre teoria creationista .