sa le luam pe rand:
1) pentru simularea oricarui circuit electric, deci si a unui model pentru lipituri, se obisnuieste sa se folosesca programul SPICE; eu aveam pe aici niste versiuni mai vechi, dar se gaseste liber pe internet.
2) desigur ca valorile componentelor modelului (rezistenta, condensator, bobina) depind de multi factori: tipul de aliaj cu care se face lipitura, modul cum se realizeaza lipitura (adica tipul lipiturii, de ex: o lipitura pentru SMD nu e identica cu una facuta in aer sau cu doua fire legate prin rasucire), si posibil de frecventa semnalului ce trece prin lipitura. De fapt nu tipul de model in sine este important ci determinarea valorilor componentelor modelului, sa ma explic: poti avea un model foarte sofisticat care ia in calcul multi factori, insa daca nu poti preciza care-i sunt parametrii atunci modelul nu se poate folosi in practica.
Oricum, nu va fi usor sa masori in practica parametrii unei lipitura electrica.
3) nu am gasit nici o referinta pe internet despre modele de lipituri electrice; de fapt nici nu stiu cat de folositor ar fi un astfel de model. De fapt lipiturile manuale se executa dupa niste "retete empirice".