In teorie se poate depasi.
In ce teorie? Ai o teorie personala pe care vrei sa o popularizezi pe aici? Sau tu nici macar nu stii ce inseamna "teorie" in sens stiintific?
Albert Einstein spune ca viteza luminii este o constanta fata de mediul ei de propagare nu spunea nimic ca este viteza absoluta cu care se pot departa 2 punte in univers.
In primul rand, unde spune Einstein asa ceva? Poti sa vii cu ceva citate?
In al doilea rand, ce intelegi tu prin "2 puncte din univers"? Ce anume este "un punct din univers" pentru tine?
Exemplu o naveta spatiala merge cu 30 % din viteza lumini.
Fata de ce sistem de referinta are naveta spatiala acea viteza?
In interiorul ei se transmite un fascicol de lumina sau daca vreti un electron ce circula pe un cablu electric din coada navetei spre cabina de comanda.
Ok, atata doar ca viteza electronului prin cablul electric e mult, mult, mult mai mica decat viteza luminii in vid, deci alegerea nu este tocmai irelevanta.
Care va fi viteza electronului sau a fascicolului de lumina din interiorul navetei ce pleaca din coada navetei spre comanda, fata de un punct fix (Exemplu Pamantul)
In primul rand, presupun ca vrei sa spui "fata de un punct
considerat fix", in sensul in care vrei sa consideri un sistem de referinta legat de Pamant. In al doilea rand, pentru aflarea vitezei fascicolului de lumina fata de Pamant, e suficient sa aplici legea de compunere a celor doua viteze (viteza fascicolului fata de nava si viteza navei fata de Pamant). Teoriile actuale ale fizicii au raspunsuri foarte clare la acest gen de probleme.
a) 30%(viteza de deplasare a navetei) + (plus) c (constanta lumini) = 130 % viteza lumini.
Compunerea vitezelor nu se face cu aceasta formula simpla (newtoniana) cand e vorba de viteze relativiste. Adica, in cazul vitezelor relativiste, formula newtoniana - care este doar o aproximatie a formulei relativiste pentru viteze mult mai mici decat viteza luminii - da gres in mod spectaculos, asa cum demonstrezi tu aici.
b) viteza lumini
Daca e un fascicul de lumina care se propaga printr-un tub vidat, atunci acesta este rezultatul, pentru ca lumina se propaga prin vid cu aceeasi viteza (viteza limita c) fata de orice sistem de referinta ales.
c) mai mica decat viteza lumini
Daca fasciculul de lumina nu se propaga prin vid, atunci viteza sa fata de nava, compusa cu viteza navei fata de Pamant, va avea ca rezultat o viteza mai mica decat viteza luminii.
e-