Am citit unul din cele trei articole citate in articolul teoretic care descrie masurari de "alinieri" in jeturile hadronice produse de particulele foarte energetice din radiatia cosmica care lovesc Pamantul. Mai precis am citit articolul experimentului KASCADE, care este un detector situat la sol in Germania.
http://arxiv.org/PS_cache/hep-ph/pdf/0503/0503218v1.pdfArticolul spune ca NU a vazut un exces de evenimente cu "alinieri" fata de cele prezise deja de simulari bazate pe teoria actuala. Dar ne explica ce este o "aliniere" (vedeti imaginea pe care am atasat-o, extrasa din acest articol).
Imaginati-va ca o particula cosmica foarte foarte energetica, de la energii de la LHC pana la energii de o mie (!) de ori mai mari lovesc un proton (aproape) in repaus din atmosfera terestra. Se creeaza atunci mai multe particule noi (hadroni) care sunt aruncate un pic in laturi fata de directia particulei cosmice initiale dar care ar trebui oarecum sa fie aruncate in medie in toate directiile in jurul ei (si in fata si in spate si in stanga si in drepta si pe diagonale). Asadar mai multe particule sunt produse. De aceea acestea se numeste jeturi de particule.
Apoi imaginati-va la sol un detector care are suprafata de 16 pe 20 de metri. Jetul creat are centrul in doar o parte a acestei suprafete si aceasta se arata in imagine, o zone de 12 pe 12 metri din suprafata intreaga a detectorului, adica zona unde a lovit un astfel de jet hadronic produs de coliziunea dintre o particula cosmica energetica si un proton din atmosfera terestra. In aceasta zona, au fost identificate 9 particule care fac parte din acest jet, fiecare cu cate o energie diferita. Din cele noua, cele mai energetice patru sunt cu culoare neagra, restul cu un cerc gol. Facandu-se media proportionala a pozitiilor celor 9 particule, unde proportia e data de energia particulelor, se calculeaza centrul "de energie" al jetului ca fiind in locul marcat cu crucea neagra.
Ei bine, suntem acum gata sa intelegem ce este "alinierea". Se intampla atunci cand cele patru particule cele mai energetice (in negru) formeaza o linie in loc sa formeze un patrat!
Reamintesc inca o data ca experimentul CASCADE nu a gasit mai multe astfel de jeturi cu aliniere decat prezice teoria actuala ce zice ca spatiul are 3 dimensiuni. Insa iata ce zice noua teorie discutat in acest post.
Cu cat o particula cosmica este mai energetica, cu atat simuleaza conditii mai apropiate de inceptul Universului. Teoria zice ca la inceputul Universului spatiul avea 1 dimensiune, apoi 2 si abia apoi trei. Astfel, teoria face o predictie clara. Pentru particulele foarte foarte energetice, o anumita fractiune din evenimente vor fi aliniate, iar aceasta fractiune va fi mai mare decat fractiunea de evenimente de la energii joase ce vor fi aliniate.
Cum poate fi testata? Prin constructia unor detectoare la sol precum KASCADE care sa fie mai precise, folosind tehnologii precum la detectoarele de la LHC.
Si inca un comentariu, intr-adevar, unul din autorii acestui articol despre KASCADE este un roman, F Badea, de la (3) National Institute of Physics and Nuclear Engineering, 7690 Bucharest, Romani, de la care se afla in "leave of absence", adica in an sabatic, adica in concediu (cu sau fara plata). Acest articol este o colaborare intre cercetatori din Germania si Polonia, cu mici contributii din Romania si Armenia.
PS. Am lasat comentariu la articol la S&T.
"Am citit unul din articolele experimentale care discuta daca au vazut sau nu o "aliniere" intre particulele care creaza jeturile hardronice create la coliziunea dintre o particula cosmica foarte energetica (un proton, de obicei) cu o particula atmosferica practic in repaus (tot un proton, de obicei). Am inteles ce inseamna concret aceasta "aliniere" si am explicat pe intelesul tuturor (sper) intr-un post pe forumul de stiinta Scientia.ro. De notat ca la analiza acestor date de la acest detector aflat la sol in Germania (KASCADE) a participat si un roman de la Magurele, F. Badea. Asa ca ar fi minunat daca S&T i-ar putea lua un interviu pe aceasta tema. Sumarul meu este aici.
http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,2985.msg45097.html#msg45097"