Filmul nu lamureste nimic. Spune ca ar putea fi o legatura, dar atat...
Pe unde am mai citit, in cateva locuri se face referire si la felul in care conjectura ne-ar ajuta sa intelegem forma Universului, dar nicaieri nu se spune clar despre ce e vorba. Eu tot intreb pe aici cu speranta ca cineva ma poate lamuri. E vreo legatura sau nu?
Ipoteza sustinuta este destul de usor de inteles: din puct de vedere al legilor fizicii, natura "urmareste" simplicitatea (in sensul ca daca "exista" mai multe posibilitati, "o urmeaza" pe cea mai simpla, din punct de vedere al legilor naturii).
Pe baza teoriei Big bang (ce implica un inceput al spatiu-timpului), si a conjecturii lui Poincare care arata ca cea mai simpla forma geometrica in orice numar de dimensiuni este o "sfera" (desigur multidimensionala pe care noi o "vedem" doar prin ecuatii matematice care arata proprietatile ei, caci creierul nostru nu isi poate "imagina" asa ceva, deoarece noi "vedem" cu mintea noastra doar sfera in 3 dimenisuni spatiale) atunci univesul multidimenisional este "sferic".
Astfel "forma sferica multidimensionala" vrea sa doar arate ca spatiul-timpul sunt finite dar fara limte, adica nu exista o "margine" a universului (ci universul este inchis... in plus de asta universul nu are nici o "gaura" prin care sa putem "iesi" din el).
Ipoteza universului plat (deschis) nu implica existenta unor "margini" (limite spatio-temporale) pentru univers (caci din punct de vedere spatio-temporal universul tot inchis este, in sensul ca nu "putem iesi din el" caci nu exista spatiu-timp si implicit miscare in afara lui) ci implica faptul ca spatiu-tipul ar fi infinite (dar repet nici in aceasta situatie "nu putem iesi" din univers).
Consider ca pentru intelegerea acestei ipoteze (ca natura "urmareste simplicitatea", deci si forma universului este cea mai "simpla") este util studiul
principiului actiunii minime. "Conform mecanicii newtoniene, Universul este văzut în termeni de cauză şi efect. Dacă dai un impuls unui obiect, atunci acesta se va mişca. Potrivit mecanicii lagrangiene, legile fizicii sunt cele care sunt pentru că natura are ca scop intrinsec minimizarea cantităţii pe care am numit-o în acest articol „acţiune”. Un obiect s-ar putea deplasa pe mai multe traiectorii, numai că cea "aleasă" este cea pentru care „acţiunea” rezultată este minimă."
Atunci cand am vazut ca pomenesti despre conjectura in acest topic am zis ca poate ma vei putea lamuri despre ce e vorba...
Consider ca cel mai potrivit pentru a te lamuri este un foarte bun matematician (de nivel postuniversitar), intrucat doar acesta poate explica (pe intelesul fiecaruia dintre noi) ce vor sa spuna acele ecuatii... si te vor ajuta sa intelegi cum pot fi aplicate in cosmologie.