Va salut !
Nu stiu sigur daca acest subiect este de afisat aici , are legatura cu algebra , dar oricum ...
Intrebarea e : si-ar putea omul imagina cum arata o cuadrica (=obiect in 4 dimensiuni) ?
Raspunsul dat de oricare om de stiinta e : evident NU ! omul e o fiinta conceputa si desemnata sa traiasca si sa defineasca lucrurile in 3d ... fapt care ne limiteaza cam mult bla bla bla .
Ipoteza mea e legata insasi de natura lucrurilor . V-ati intrebat vreodata de ce atomii sunt de natura sferica ? de ce pamantul e elipsoidal ? de ce in vid , totul se formeaza ca o sfera turtita ? de ce corpurile ceresti au ca traiectorie gravitationala o elipsa ? de ce sistemele solare , galaxiile , poate chiar universul se leaga strict de forma repetata mai sus ?
E simplu . Pentru ca asta e cea de-a patra dimensiune .
Daca ar fi sa ne imaginam lumea intreaga ca un ou , noi am fi in interiorul lui , iar noi , ca fiinte tridimensionale , ne grabim sa-l clasificam si sa-l limitam ; cea de-a patra dimensiune e coaja oului .
In momentul de fata , realitatea , nu e nici pe departe asa cum o credem .
Mai mult decat atat , v-ati gandit cum s-ar putea obtine o cuadrica ? e cam ciudat de gandit

, dar pe mine ma fascineaza .
Luam in calcul un obiect cvadrimensional (un astfel de elipsoid) care se si invarte in jurul propriei axe (la fel ca si atomii , pamantul etc etc) si il intersectam cu un plan ecuatorial acestuia . Obtinem un paraboloid (un fes , care continua sa se adanceasca)
Daca luam obiectul si-l intersectam cu un alt elipsoid , ar forma si celelalte conice : hiperboloidul si elpsoidul . In functie de unghi and so on , se pot modela si sfere si orice alte obiecte din 3d .
Poate e mai greu de inteles , uneori nici eu nu stiu ce vreau sa zic cu asta , dar mi se pare interesant de dezbatut

. Shock me with your feedback
Cheers !