Aroma whiskey-ului vine în principiu din două surse:
- Din toate drăciile care se distilează
- Din butoaiele în care e îmbătrânit
În principiu se distilează diversele cereale dar se mai adaugă în timpul procesului de distilare diverse fructe sau plante care să îi adauge ceva aromă, dar
chiar şi fără acestea există o aromă naturală. De exemplu dacă în masa pentru distilat se lasă şi spice întregi, o să păstreze un pic din mirosul de iarbă coaptă. Produsul distilat se ţine în butoaie din lemn de stejar (eventual puţin arse pe dinăuntru -- de aici vin mirosul şi gustul caracteristic greoaie al whiskey-urilor Bourbon) timp de un număr oarecare de ani, astfel încât să "împrumute" diverşii compuşi din lemn -- tanin şi alte substanţe.
Producătorii care "se respectă" nu prea adaugă arome (artificiale sau nu) după ce s-a încheiat toată treaba, înainte să pună whiskey-ul în sticle, pentru că asta tinde să dea o aromă "spartă" (amestecul nu e prea omogen aşa că prima înghiţitură miroase a toate drăciile, următoarea e de vodcă chioară şi aşa mai departe).
tl ; dr Teoretic s-ar putea face whiskey din petrol, dar nu prea ar semăna cu whiskey-ul nostru de acum. Pe de altă parte s-ar putea face o vodcă excelentă

.
(Edit: desigur, cele de mai sus trebuie luate cu un gram de sare, nu-s opinia unui chimist ci a unui băutor)